„Nors ši šventė itin pamėgta panemunės gyventojų, ji vykdavo ir Kuršių nerijoje“ – teigia „Žiobrines“ organizuojantys Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ specialistai.
„Žiobrinės“ pavasarį švenčiamos ne atsitiktinai. Žiobriai iš Baltijos jūros būriais plaukia neršti upėmis aukštyn. Dabar šios žuvys ypač skanios.
Šventės laikas pasirinktas ne atsitiktinai – pavasarį žiobriai iš Baltijos jūros būriais plaukia neršti upėmis aukštyn. Dabar šios žuvys ypač skanios.
Per „Žiobrines“ Kuršių nerijos žvejai aptardavo besibaigiančios pavasarinės žūklės sezono rezultatus.
Pagrindinis šios šventės atributas – specialiai paruoštas ir kepamas žiobris. „Radome publikaciją, kurioje aprašytas 1976 metais Grobšto rage susirinkusių žvejų pasiruošimas „Žiobrinėms“. Skustai žuviai aštriu peiliu būdavo suraižomi šonai, pripilama druskos, prikaišoma svogūnų. Paruošas žiobris būdavo maustomas ant medinių iešmų bei susmaigstomas prie ugnies kepimui“, – pasakoja šventės organizatoriai.
Taip paruoštos, Kuršių mariose pagautos, žuvies bus galima paragauti ir artėjantį savaitgalį Nidoje per „Žiobrines“. Šventėje bus ruošiami patiekalai ir iš Baltijos jūroje pagautų žuvų. Kulinarinį paveldą pristatys Preilos, Pervalkos, Juodkrantės bei Nidos bendruomenių atstovai.
Nidos prieplaukos teritorijoje vyksiančios šventės metu veiks mugė, Neringos moterys demonstruos, kaip mezgami tinklai.
Mažiausieji šventės dalyviai bus pakviesti į vaikų kiemelį, kur galės daugiau sužinoti apie Baltijos jūroje ir Kuršių mariose pagaunamas žuvis. Kiekvienas šventės dalyvis galės žuvelę nusilipdyti iš molio. Rankų taiklumą, akies žvitrumą bei minties greitumą bus galima pasitikrinti įvairiose rungtyse ir atrakcijose.