Sportas gyvai

Nidoje atgimsta šokio spektaklis „Klajojančios kopos“

Šią vasarą, Nidoje, liepos 11 ir 12 dienomis, po keturių metų pertraukos atgimsta ir bus parodytas Šeiko šokio teatro spektaklis „Klajojančios kopos“. Šis šokio spektaklis tai įtraukianti kelionė po kintančius sąmonės ir jausmų kraštovaizdžius, kur pačioje gražiausioje Lietuvos vietoje – Nidoje – susipina šokio pasakojimas ir užburiantys kopų vaizdai.
Agnijos Šeiko šokio teatras
Agnijos Šeiko šokio teatras / Organizatorių nuotr.

Šokio spektaklis „Klajojančios kopos“ publikai parodytas, vos vieną kartą, buvo sukurtas specialiai tarptautiniam festivaliui „N žemė“, o jos choreografas ilgametis Pinos Bausch trupės šokėjas vokietis Daphnis Kokkinos.

„Kai 2020 metais kartu su Mindaugu Bačkumi galvojome apie festivalio „N žemė“ programą ir ką tokio ypatingo sukurti Nidoje, prisiminiau savo pažintį su Daphniu. Tais metais buvo praėjęs dešimtmetis po Pinos Bausch mirties, tad mintis jos atminimui sukurti spektaklį Nidoje puikiai tiko, o juk ir pats festivalis remiasi nepaklusniųjų idėja bei kalba apie žmones, kurie keitė mąstymą ir nusistovėjusį pasaulį. Teigiamo atsakymo iš Daphnio sulaukėme akimirksniu ir tai buvo labai stiprus išgyvenimas mums visiems“, – apie šokio spektaklio kūrybinius užkulisius pasakoja Šeiko šokio teatro meno vadovė, choreografė Agnija Šeiko.

Mariaus Lukošiaus nuotr./Klajojančios kopos
Mariaus Lukošiaus nuotr./Klajojančios kopos

Daphnis Kokkinos Nidoje meistriškai sukūrė trumpas istorijas, kuriose tyrinėjo žmogaus būsenas bei santykius nuolat besikeičiančių laiko smilčių fone. Dramatiškas Parnidžio kopos kraštovaizdis, sudėtinga Neringos istorija bei egzistencija, poetiškas judesys bei muzika sukuria ypatingą ir gaivališką spektaklio „Klajojančios kopos“ atmosferą bei kviečia žiūrovus pajusti šokio ir gamtos santykio grožį bei visa ko laikinumą.

Liepos 11, 12 dienomis „Klajojančios kopos“ atgims vos keliems rodymams. „Šiais metais festivalis „N žemė“ švenčia savo 25 metų jubiliejų, tad buvo nuspręsta, kad būtų labai gaila nepakartoti šio spektaklio. Nepaisant to, kad spektaklis reikalauja labai daug tiek žmogiškųjų, tiek finansinių resursų, mes pasiryžome jį atkurti ir tikime, kad tai bus ypatingas įvykis visoje festivalio programoje!“, – dalinasi Agnija Šeiko.

„Turiu prisipažinti – buvau priblokštas vietos grožio. Gamta Kuršių Nerijoje yra didinga. Kai lankiausi, jūroje siautė bangos ir pūtė stiprus vėjas – imk ir šok – nereikia net muzikos. Kopose, kurios visai šalia – nuotaika kitokia, mistiška. Tikrai nesitikėjau būti taip paveiktas“, – tuomet prieš premjerą pasakojo šokio spektaklio choreografas, šokėjas D. Kokkinos.

Mariaus Lukošiaus nuotr./Klajojančios kopos
Mariaus Lukošiaus nuotr./Klajojančios kopos

Ir iš ties „Klajojančios kopos“ vyksta ant Parnidžio kopos, su kurių scenografija vargiai bepasivaržytų bet koks kitas scenografas. Parnidžio kopų grožis yra nepamatuojamas, atimantis žadą ir nuostabiai išnaudojamas šio šokio spektaklio scenografijai.

Liepos mėnesį atgimstančiame spektaklyje pasirodys net 11 šokėjų, tarp kurių ir už šį spektaklį „Auksinių scenos kryžiaus“ apdovanojimus gavę šokėjai Marija Ivaškevičiūtė bei Niels Claes.

„Kai tik užsiminiau šokėjams, kad planuojame atkurti „Klajojančias kopas“ buvo labai daug entuziazmo! Džiugu, kad prie šio spektaklio prisijungia ir šokėjas Marius Pinigis bei latvis Artūrs Nigalis. Liepos mėnesį įvyksiančiuose pasirodymuose šoks net 5 šokėjai, kurie yra laimėję „Auksinius scenos kryžius“, o kiti taip pat dažnai nominuojami įvairiuose apdovanojimuose. Taigi šįkart Nidoje bus galima išvysti: Gintarę Mariją Ūsę, Dovilę Binkauskaitę, Emą Senkuvienę, Ingą Kuznecovą, Marių Pinigį, Oksaną Griaznovą, Artūrą Nigalį, Niels Claes, Mariją Untulytę, Mariją Ivaškevičiūtę ir Edvardą Kažarnovičių“, – dalinasi A. Šeiko. Šeiko šokio teatras labai dažnai į savo pasirodymus įtraukia ir vietinę bendruomenę, šįkart taip pat išvysime Nidos šokių kolektyvą „Kalnapušė“ bei Nidos bendruomenę, kurie prisidės prie nepakartojamos „Klajojančių kopų“ kuriamos atmosferos.

Organizatorių nuotr./Klajojančios kopos
Organizatorių nuotr./Klajojančios kopos

Liepos 11, 12 dienomis, festivalio „N žemė“ metu, Parnidžio kopose kultūrai ir patirtims neabejinga publika išvys šokio spektaklį „Klajojančios kopos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius