Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Pagėgių krašto tradicinių valgių receptai atsidūrė knygoje

Trečiadienį 17 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) bus pristatoma pagėgiškės etnografės Aksaveros Mikšienės kulinarinio paveldo knyga ir CD diskas Pagėgių krašto „Lietuvininkų valgiai“. Leidinyje sugulė 25-erius metus rinkta medžiaga apie lietuvininkų mitybos tradicijas, virtuvę bei senųjų pievininkų ir laukininkų kulinarinio paveldo receptai.
Išleista knyga apie Pagėgių krašto Lietuvininkų valgius
Išleista knyga apie Pagėgių krašto Lietuvininkų valgius / Klaipėdos etnokultūros centro nuotr.

Mažojoje Lietuvoje lietuvininkų mitybos papročiai susiformavo kitokie nei kitų Lietuvos regionų, nes gamtinės sąlygos, šimtmečiais gyvenusių kartu kitataučių tradicijos, skirtinga religija nulėmė skirtingą gyvenseną ir tradicijas. Istorinės aplinkybės keitė gyvenimo sąlygas, tuo pačiu ir mitybos papročius. „Saugodami savo senelių palikimą, papročius, mes kursime savo nacionalinę virtuvę, suteiksime savo regionui išskirtinumą, unikalumą ir praturtinsime savo virtuvę paprastais ir skaniais valgiais,“ – mintimis ir lūkesčiais dalijasi etnografė A. Mikšienė. 

Projekto autorė taip pat prisimena, jog nebuvo lengva įgyti senųjų lietuvininkų pasitikėjimą, kad jie atsiskleistų ir pradėtų pasakoti.  Na, o prakalbinti jie pasakojo apie viską. Kiekvienas susitikimas buvo vis šiltesnis, o prisiminimų vis daugėjo. Todėl ypač norėta, jog 25-erius metus rinkti ir užrašinėti Pagėgių krašto lietuvininkų valgių receptai nedūlėtų archyve, bet būtų neužmiršti ir šiuolaikinėje virtuvėje.

Renginyje taip pat dalyvaus sudarytoja Svetlana Jašinskienė, kalbininkas, tarmių tyrėjas doc. dr. Jonas Bukantis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos