Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Pietų Korėjos ekspertai rekomenduoja Lietuvai kurti „ArtTech“ laboratoriją

Liepos 1–2 dienomis Lietuvoje lankosi Pietų Korėjos ekspertai, kurių vizito tikslas – pristatyti parengtas rekomendacijas Lietuvai dėl „ArtTech“ ekosistemos vystymo. Rekomendacijos parengtos įgyvendinant 2023–2024 m. žinių mainų programos projektą „ArtTech“ ekosistemos vystymas kultūros ir kūrybinėse industrijose Lietuvoje“, rašoma Kultūros ministerijos pranešime spaudai.
Pietų Korėjos ekspertai susitiko su kultūros ir kūrybinių industrijų, inovacijų profesionalais
Pietų Korėjos ekspertai susitiko su kultūros ir kūrybinių industrijų, inovacijų profesionalais / Gintarės Grigėnaitės nuotr.

Lietuvoje Pietų Korėjos ekspertai susitiko su kultūros ir kūrybinių industrijų, inovacijų profesionalais, kultūros, mokslo įstaigų ir sektoriaus atstovais, taip pat Kultūros ministerijos vadovybe, dalyvaus Dainų šventės renginiuose.

„Esame labai dėkingi Pietų Korėjos ekonomikos ir finansų ministerijai, Korėjos vystymo institutui už galimybę dalyvauti šiame projekte ir, pasitelkus Pietų Korėjos ekspertus, sulaukti mums tokių sva

rbių „ArtTech“ ekosistemos vystymo įžvalgų bei rekomendacijų. Projektas jau nuo pradžių telkė Lietuvos „ArtTech“ sektorių, leido į kūrybinių industrijų vystymą pažvelgti iš pasaulinės perspektyvos, matyti visą sukauptą Lietuvos potencialą inovacijų, technologijų, startuolių vystymo srityse, taip pat brėžti galimas sektoriaus plėtros sritis. Pietų Korėjos kūrybinių industrijų pasaulinė sėkmė įkvėpė pokyčiams“, – sako kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius.

Ekspertų teigimu, Lietuvos „ArtTech“ sektorius turi didelį potencialą, tačiau jam trūksta nuoseklios politikos, vienodos sektoriaus finansavimo, skatinimo, investicijų sistemos.

Tarp pagrindinių rekomendacijų Lietuvai, siekiant tapti srities lydere regione, – įsteigti „ArtTech“ laboratoriją, kuri leistų sistemiškai auginti sektorių, stiprintų Vyriausybės ir privataus sektoriaus bendradarbiavimą, skatintų technologines inovacijas. Ji taptų pagrindine politikos įgyvendinimo ir sektoriaus vystymo institucija.

Ekspertai teigia, kad labai svarbu investuoti į „ArtTech“ mokslinius tyrimus ir plėtrą. Bendrai Lietuvos ekonomikos augimą skatintų naujų pramonės šakų, kuriose naudojamas dirbtinis intelektas, didieji duomenys ir daiktų internetas, kūrimas, todėl parama „ArtTech“ įmonių plėtrai šalies viduje ir tarptautinėse rinkose yra labai svarbi.

Siekiant kurti įtraukią „ArtTech“ inovacijų ekosistemą, reikia skatinti viešojo ir privataus sektorių partnerystę, „ArtTech“ prekių ir paslaugų eksportą, naudoti Pramonės 4.0 technologijas, mažinti patekimo į rinką kliūtis.

Pietų Korėjos ekspertai pastebi ir poreikį Lietuvos startuolių ekosistemai diversifikuoti, teikiant specialiai pritaikytą paramą įvairių tipų startuoliams.

Galiausiai labai svarbus tarptautinis bendradarbiavimas, žinių mainų skatinimas, dalyvavimas bendrose mokslinių tyrimų iniciatyvose, kas padidintų Lietuvos „ArtTech“ pajėgumus ir konkurencingumą.

Projekto partneriai Lietuvoje – Baltic Film&Creative Tech Cluster, Lietuvos inovacijų centras, Inovacijų agentūra, AGATA, meno, rezidencijų ir edukacijos centras „Rupert“. Žinių mainų programą (angl. Knowledge Sharing Program) administruoja Pietų Korėjos ekonomikos ir finansų ministerija.

„ArtTech“ – tai besivystanti inovacijų kultūros ir kūrybinių industrijų sektoriuje ekosistema, kurioje kūrėjai, kultūros ir meno organizacijos, startuoliai, smulkus ir vidutinis verslas kuria inovatyvius, naujausiomis technologijomis grįstus sprendimus kultūros sektoriaus iššūkiams spręsti ar integruoja technologijas į kūrybinius procesus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius