Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirmą kartą Lietuvoje – Pirmosios pagalbos festivalis

Lietuvos Raudonasis Kryžius (LRK) kartu su „Lietuvos draudimu“ rugsėjo 12 d. Vilniuje organizuoja unikalų ir Lietuvoje pirmą kartą vyksiantį Pirmosios pagalbos festivalį, skirtą atkreipti dėmesį į sveikatos priežiūrą ir pirmosios pagalbos įgūdžių svarbą, rašoma LRK pranešime spaudai.
Defibriliatorių naudojimo mokymai
Pirmosios pagalvos kursai / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

„Tam, kad pirmosios pagalbos neprireiktų, labai svarbu tinkamai rūpintis savo sveikata, o jei visgi pirmosios pagalbos prireikia, siekiame, kad žmonės jaustųsi užtikrintai ir žinotų, kaip ją suteikti. Apie tai ir bus festivalis – sveikatos priežiūros žinių gilinimą ir pirmosios pagalbos įgūdžių tobulinimą“, – sako festivalio organizatoriai.

Verslai nori, kad jų darbuotojai mokėtų teikti pirmąją pagalbą

LRK vadovė Kristina Meidė džiaugiasi, kad į pirmosios pagalbos įgūdžių lavinimo svarbą vis dažniau dėmesį atkreipia ir verslai, norintys, kad darbuotojai žinotų, kaip elgtis nutikus nelaimei ir gebėtų suteikti reikalingą pagalbą. „Jau antrus metus profesionalūs LRK instruktoriai aktyviai moko individualius asmenis pirmosios pagalbos įgūdžių, džiugu matyti, kad prie mokymų vis dažniau prisijungia ir verslai, matantys prasmę savo darbuotojams suteikti reikalingų žinių ir įgūdžių apie pirmosios pagalbos teikimą.

Vienas tokių atsakingų verslų – „Lietuvos draudimas“, kurie tapo ir mūsų Pirmosios pagalbos festivalio generaliniais rėmėjais. Su „Lietuvos draudimu“ įvykdėme ne vieną reikšmingą ir sėkmingą projektą, džiaugiamės, kad bendradarbiavimą tęsiame organizuodami dar vieną svarbų renginį, skirtą visiems, besirūpinantiems savo ir aplinkui esančiųjų sveikata. Prie festivalio prisijungė daug šaunių partnerių, todėl esame tikri, kad atvykusiems dalyvavimas bus ir pramoga, ir naudingas žinių bagažo papildymas“, – sako K.Meidė.

„Lietuvos draudimo“ Strategijos, klientų ir marketingo departamento direktorė Aurelija Kazlauskienė pabrėžia, kad pirmosios pagalbos teikimo įgūdžių stoka vis dar yra itin opi problema mūsų šalyje.

Pasak jos, pakankamai didelė gyventojų dalis niekuomet nėra gavę informacijos apie pirmosios pagalbos teikimą – tai anksčiau šiais metais atliktame „Lietuvos draudimo“ tyrime nurodė 2 iš 5 pirmąją pagalbą daryti atsisakančių gyventojų.

„Nutikus nelaimingam atsitikimui svarbi kiekviena akimirka, todėl bazinės pirmosios pagalbos suteikimo žinios gali išgelbėti gyvybę. Kaip atskleidė mūsų tyrimas, 4 iš 10 gyventojų nemokėtų suteikti pirmosios pagalbos. Dažniausiai pasitaikančios to priežastys – baimė pakenkti dar labiau (57 proc.) ir nežinojimas, kaip žinias pritaikyti realioje situacijoje (48 proc.). Skatiname gyventojus domėtis šia tema, organizuojame ir remiame įvairias pirmosios pagalbos mokymų iniciatyvas, nes tai itin svarbi, norint išgelbėti žmogaus gyvybę“, − sako A.Kazlauskienė.

Programoje – naudingos veiklos suaugusiems ir vaikams

Į Pirmosios pagalbos festivalį kviečiami visi, kurie nori daugiau sužinoti apie sveikatos priežiūrą ir pagilinti žinias bei įgūdžius pirmosios pagalbos teikimo srityje. Dalyvauti kviečiami ne tik suaugusieji, bet ir vaikai, kuriems užsiėmimų taip pat netruks.

Renginyje dalyvaus festivalio partneriai, pasiūlysiantys atvykusiems įvairių veiklų: LR Sveikatos apsaugos ministerija, „Eurovaistinė“, Nacionalinis kraujo centras, VU Medicinos fakultetas, Nacionalinis transplantacijos biuras, Vilniaus visuomenės sveikatos biuras.

Dalyviai galės išmokti teikti pagalbą užspringusiam žmogui, teisingai atlikti širdies masažą, stabdyti kraujavimą turniketo pagalba, nemokamai atlikti vitaminų ir mineralų tyrimą ir sužinoti, ko organizmui trūksta labiausiai, o taip pat – pasikonsultuoti su vaistininkais, užduoti specialistams rūpimus klausimus apie savo sveikatą, taip pat daugiau sužinoti apie organų transplantaciją ir donorystę bei paaukoti kraujo. Mažųjų festivalio dalyvių lauks sveikos mitybos, traumų prevencijos bei psichikos sveikatos žaidimai, kurie bus ne tik puiki pramoga, tačiau ir naudinga edukacinė veikla.

Atvykusieji galės išgirsti aktualias ir svarbias diskusijas sveikatos ir pirmosios pagalbos temomis.

Festivalis vyks PC „Europa“ aikštėje (Konstitucijos pr. 7, Vilnius), rugsėjo 12 d., antradienį, nuo 16 val. Užklupus lietui visas veiksmas bus perkeltas į prekybos centro „Europa“ vidų.

Pirmosios pagalbos festivalio programa:

16:40-17:30  I diskusija „Ką daryti, kad „antrosios“ pagalbos niekada neprireiktų?“. Diskusijos dalyviai: LRK vadovė Kristina Meidė, Rita Puzienė, „Lietuvos draudimo“ prekės ženklo ir klientų patirties valdymo skyriaus vadovė, SAM Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius.

17:40-18:30 II diskusija „Ar tikrai žinome, kada reikia kviesti greitąją pagalbą?“. Diskusijos dalyviai: Simona Bieliūnė (Vilniaus savivaldybė), Eglė Samuchovaitė (LRK) , Jaunimo linijos atstovas, Kauno klinikų Skubiosios medicinos klinikos vadovas Kęstutis Stašaitis.

18:45-19:30 III diskusija „Rugsėjį grįžtame į gatves – ar mokame save apsaugoti?“. Diskusijos dalyviai: Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ direktorė Aurelija Šiautkulienė, Lietuvos policijos atstovas Vytautas Grašys, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus Pirmosios pagalbos instruktorė Agnė Jankauskienė, Lietuvos draudimo Komunikacijos vadovas Saulius Abraškevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas