Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmą kartą surengtos akcijos atspirties taškas – kultūros vertė. Kaip galima ją išmatuoti?

Kokia yra kultūra? Kokią įtaką ji turi miestams ir jų gyventojams? Kauno menininkų namai (KMN), minėdami Pasaulio kultūros dieną, švenčiamą kasmet balandžio 15-ąją, klausia: kur yra kultūra Kaune ir Kauno rajone, ir kaip ji veikia?
Kauno menininkų namai pristato akciją apie kultūros gausą, vertę ir potencialą.
Kauno menininkų namai pristato akciją, skirtą kultūros renginių, iniciatyvų gausai ir vertei. / KMN nuotr.

Atsakymai pateikiami akcijoje #kurkultura, pristatančioje kultūros gausą, vertę ir potencialą miestiečiams ir miesto svečiams. Balandžio mėnesį įvairiose Kauno platformose bus galima išvysti šio miesto kultūros istorijas, aptariančias statistiką, patirtis ir įvairias bendradarbiavimo formas.

Akcijos #kurkultura atspirties taškas – kultūros vertės klausimas: kaip galima ją išmatuoti? Renkant statistinius duomenis, buvo aktyviai įtrauktos Kauno kultūros bendruomenės: organizacijos, institucijos, iniciatyvos ir sambūriai.

Surinkti duomenys atspindi kultūros žanrų įvairovę, renginių kiekį, kultūros savanorystės galimybes ir pasiūlą, taip pat – vietų bei programų, prieinamų neįgaliesiems skaičių.

KMN iliustracija/Kauno menininkų namai pristato akciją, skirtą kultūros renginių, iniciatyvų gausai ir vertei.
KMN iliustracija/Kauno menininkų namai pristato akciją, skirtą kultūros renginių, iniciatyvų gausai ir vertei.

Ne mažiau svarbi žiniasklaida, informuojanti apie kasdienį kultūros ir meno vyksmą. Tai – pirmasis tokio tipo tyrimas Kauno mieste, sukursiantis precedentą ateities analizėms ir galimoms auditorijų plėtros, bendradarbiavimo strategijoms.

Kultūros statistika atsispindi bei yra papildoma Kauno kultūros istorijomis – vaizdo reportažais, plačiau pasakojančiais apie bendruomeniškumą, prieinamumą ir sklaidą.

„Šia akcija siekiame pabrėžti ir pasidžiaugti Kauno kultūros gausa: 2018 metais Kauno mieste ir rajone veikė virš 200 kultūros organizacijų ir iniciatyvų, suorganizavusių daugiau nei 7 tūkst. renginių, iš kurių net 50 proc. – nemokami.

Šiuose renginiuose apsilankė daugiau nei vienas milijonas lankytojų. Įdomu ir tai, kad daugiau nei pusė mieste ir rajone veikiančių organizacijų yra nevyriausybinės, bendruomeninės, poreikis joms kurtis kyla „iš apačios“.

Tikimės, kad akcija #kurkultūra skatins tolimesnį kultūros kūrėjų, vartotojų ir rėmėjų pokalbį apie kultūros vertę, kurią kartais – sąmoningai, ar ne – pamirštame“, - teigė KMN vadovė Rūta Stepanovaitė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rūta Stepanovaitė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rūta Stepanovaitė

Kauno kultūros gausa stebina ir šių metų vasarį išleistu žemėlapiu „Kultūrinis šokas“, pažymėjusiu net 100 kultūros židinių Kauno centre.

Tyrimo metu surinktus duomenis ir video istorijas galima išvysti specialiai šiai akcijai sukurtoje, balandžio 15-30 d. nuolat pildomoje interneto svetainėje www.kurkultura.kmn.lt.

VIDEO: Kauno kultūros bendruomenė „Parakas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas