Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirmieji MO muziejaus lankytojai: „Norisi sielai peno, o ne tų baisių statistinių skaičiukų“

Beveik po penkerių mėnesių pertraukos pagaliau atidaryti muziejai. Lankytojai prie MO muziejaus sostinėje rikiavosi dar prieš 10 valandą ryto. Jie naujienų portalui 15min tikino, esą per šį laiką išsiilgo kultūros bei meno. Visi kalbinti žmonės sakė, kad nors lankymosi sąlygos ir griežtos, jos iš tiesų reikalingos. Muziejaus vadovė teigė, kad jau yra parduota daugiau nei 1000 bilietų.
Atidarytas MO muziejus
Atidarytas MO muziejus / Arno Strumilos / 15min nuotr.

MO muziejus lankytojams pristatė parodą „Sunkus amžius. Szapocznikow – Wajda – Wróblewski“. Iš praėjusio rudens į šių metų pavasarį perkeltoje parodoje eksponuojama trijų garsių Lenkijos menininkų ir žymių pokario kūrėjų darbai. Tai – kino režisierius Andrzejus Wajda (1926–2016), skulptorė Alina Szapocznikow (1926–1973) ir tapytojas Andrzejus Wróblewskis (1927–1957). Paroda veiks iki liepos 18 d.

PLAČIAU SKAITYKITE: MO muziejus pristato naują parodą

„Norisi sielai peno“

Viena iš pirmųjų šios parodos lankytojų Nijolė 15min tikino labai pasiilgusi muziejų.

„Taip norisi sielai peno, o ne tų baisių statistinių skaičiukų. Ligos ateina ir išeina, o menas lieka sieloje. Tai – vietoje vaistų“, – įsitikinusi pašnekovė.

Senjorė sakė muziejuose ir kitose kultūros įstaigose besilankanti pagal galimybes.

„Ori senatvė, žinot, kokia – oro pilna, o ne pinigų. Kai tik galima, tai iškart. Labai apsidžiaugiau, kad dar čia (MO muziejuje, – 15min) radau vietą“, – kalbėjo ji.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Atidarytas MO muziejus
Arno Strumilos / 15min nuotr./Atidarytas MO muziejus

Nijolė pasakojo, kad po apsilankymo muziejuje ketina pasivaikščioti Vilniaus senamiestyje, nueiti iki Aušros vartų ir padėkoti už tai, kad sulaukė tos dienos, kai gali eiti į meno įstaigas.

„Tikiuosi, visi žmonės sąmoningi ir kuo toliau, tuo daugiau visko atsidarys. Tiesiog išmoksime tvarkingai, protingai naudotis tuo, ką turime“, – kalbėjo ji.

Nijolė įsitikinusi, kad reikia prisitaikyti prie situacijos ir laikytis tvarkos, kad ir kokia griežta ji bebūtų.

„Normalios sąlygos – jos mus saugo“, – tikino ji.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Atidarytas MO muziejus
Arno Strumilos / 15min nuotr./Atidarytas MO muziejus

Nijolei antrino ir Ieva, kuri taip pat viena iš pirmųjų apsilankė muziejuje. Mergina patvirtino pasiilgusi kultūros.

„Kodėl gi ne. Jei yra galimybė, tai visada smagu nueiti“, – sakė ji.

Ievos teigimu, griežtos apsilankymo sąlygos yra labai gerai, tačiau ji bijojo, jog nespės apžiūrėti parodos per valandą.

„Bet valanda geriau nei išvis nieko“, – sakė ji.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Atidarytas MO muziejus
Arno Strumilos / 15min nuotr./Atidarytas MO muziejus

Prie muziejaus durų atidarymo laukęs Martynas 15min teigė, jog atsibodo sėdėti namie, todėl, kai tik pasirodė žinia apie atidarymą, nusprendė įsigyti bilietus.

„Nauja pramoga, kurios neturėjome kelerius mėnesius. Atėjome 10 ryto, nes anksti keliamės, todėl nusprendėme anksti ir atvažiuoti“, – tikino jis.

Martynas sakė per visą šį laiką, kai reikėjo sėdėti namie ir vienintelė pramoga buvo išėjimas į lauką, pasiilgęs žmonių ir vietų, kuriose galima pamatyti ką nors naujo.

„Buvo sunku žiemą“, – kalbėjo vaikinas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Atidarytas MO muziejus
Arno Strumilos / 15min nuotr./Atidarytas MO muziejus

O parodą kartu su šeima žiūrėjusi Ingrida pasakojo, jog per karantiną pasiilgo muziejų, išėjimo į viešumą, todėl pamačius, kad atsidaro kultūros įstaigos, iškart nusprendė nusipirkti bilietus.

„Trūko to (meno, – 15min), bet supratome, kad tikriausiai reikia muziejų uždarymo. Per daug neprieštaravome“, – kalbėjo moteris.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Atidarytas MO muziejus
Arno Strumilos / 15min nuotr./Atidarytas MO muziejus

Parduoda per 1 tūkst. bilietų

MO muziejaus direktorė Milda Ivanauskienė 15min sakė, kad prekybą bilietais pradėjo iš karto po pozityvaus Vyriausybės sprendimo kovo 15 dieną, kuriame pranešama, kad muziejai gali atverti duris lankytojams.

„Žinoma, pirmieji bilietai į atidarymo dieną – kovo 20 d. – buvo išparduoti greičiausiai. Jų neliko jau šios savaitės viduryje. Iš viso šiuo metu esame pardavę jau per 1 000 bilietų“, – tikino ji.

Muziejuje užtikrintos pakankamai griežtos apsilankymo sąlygos. Pavyzdžiui, bilietus konkrečiai dienai ir valandai galima įsigyti internetu iš anksto, kas pusvalandį parduodama po 20 bilietų.

„Lankytojo bilietas galioja 90 minučių. Esame pastebėję, kad labai įsitraukęs lankytojas muziejuje būna iki pusantros valandos, taigi tiek laiko pakanka pamatyti ir mūsų naująsias parodas MO“, – įsitikinusi M.Ivanauskienė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Atidarytas MO muziejus
Arno Strumilos / 15min nuotr./Atidarytas MO muziejus

Pasak vadovės, dėl žmonių saugumo muziejuje yra reguliuojami lankytojų srautai. Jų skaičius apskaičiuotas taip, kad pagrindiniame parodų plote 1 lankytojui/namų ūkiui būtų skirta ne mažiau kaip 20 kv. m.

„Muziejuje yra būtina dėvėti apsaugines veido kaukes, laikytis saugaus atstumo, dezinfekuoti rankas, atvykus su iš anksto įsigytu bilietu, kolegos kasoje jį patikrina bekontakčiu būdu. Muziejuje budi MO savanoriai ir apsauga, kurie užtikrina, kad būtų laikomasi visų taisyklių.

Muziejuje esanti vėdinimo sistema per dvi valandas orą pakeičia 100 proc. šviežiu. Lankytojus aptarnaujantys darbuotojai yra reguliariai testuojami. Kiekviename muziejaus aukšte yra rankų dezinfekatoriai, kuriais kviečiame lankytojus reguliariai naudotis. Taip pat reguliariai dezinfekuojami paviršiai, o visos durų rankenos bei kiti liečiami paviršiai yra apklijuoti sertifikuota antibakterine plėvele“, – M.Ivanauskienė pasakojo apie tai, kokių apsaugos priemonių imtasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas