Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Projektas „Gyvenu laisvai!“: jaunuoliai kurdami pristato savo kraštą

Jau greitai bus metai, kai projekte „Gyvenu laisvai!“ dalyvaujantys Pietryčių Lietuvos ir Klaipėdos mokiniai tyrinėja savo krašto istoriją, kultūrą bei žmones, domisi, kas jiems buvo svarbu praeityje ir kas jaudina, rūpi šiandien. O ką sužino, atranda ar pajaučia perkelia į filmus, spektaklį ir pasakų parką.
Projektas „Gyvenu laisvai!“: jaunuoliai kurdami pristato savo kraštą
Projektas „Gyvenu laisvai!“: jaunuoliai kurdami pristato savo kraštą / Projekto partnerio nuotr.
Temos: 2 Kultūra Klaipėda
Projekto partnerio nuotr./Projektas „Gyvenu laisvai!“: jaunuoliai kurdami pristato savo kraštą
Projekto partnerio nuotr./Projektas „Gyvenu laisvai!“: jaunuoliai kurdami pristato savo kraštą

Šalčininkų rajono Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijos mokiniai kartu su režisiere Jūrate Samulionyte, scenariste Egle Vertelyte kuria filmą apie 1863–1864 m. sukilimą, Narbutų giminės tragediją. Anot jaunuolių, daugelis mažai ką težino apie šio sukilimo eigą, jo vadą Liudviką Narbutą, kodėl šis sukilimas ir Narbutai tokie svarbūs Eišiškėms. Kad kuo tiksliau atpasakotų istorinius įvykius ir geriau pajaustų to meto dvasią, jaunuoliai konsultavosi su istorikais dr. Norbertu Černiausku, dr. Mindaugu Nefu ir kitais. Mokiniai žada, kad filmas bus įdomus ne tik istorijos mylėtojams: jame netrūks ir romantiškų jausmų, bus atskleista Liudviko Narbuto ir jo žmonos Amelijos meilės istorija.

Kita projekto „Gyvenu laisvai!“ komanda iš Vilniaus rajono Pagirių gimnazijos kartu su režisiere Karolina Žernyte, dramaturge Sandra Bernotaite kuria pojūčių spektaklį. Jame jaunuoliai žada nagrinėti pabėgėlių, požiūrio į „kitus“ temas, atskleisti, kokie Vilniaus krašte gyvenančių skirtingų tautų ir religijų atstovų santykiai, kaip jie žvelgia į atvykėlius, ir pan.

Biržų „Saulės“ gimnazijos mokiniai nusprendė kurti filmą apie žymiausią LDK didikų giminę – Radvilas, jos indėlį į gimtojo miesto augimą, kultūrą. Žinių apie šią didikų giminę, jos palikimą jaunuoliai sėmėsi iš istorikų dr. Deimanto Karvelio, dr. Raimondos Ragauskienės ir kitų. Kurti filmą jiems padeda režisierė Marija Stonytė, dramaturgė Birutė Kapustinskaitė, operatorius Vytautas Katkus.

Klaipėdos „Žaliakalnio“ gimnazijos mokiniai taip pat kuria filmą. Jie kartu su režisieriumi Linu Mikuta, operatore Kristina Sereikaite pasiryžo atverti uostamiesčio sielą ir pažvelgti į jo praeitį, gyventojų tapatybę per savo ir savo artimųjų patirtis, asmenines istorijas.

Į vieną komandą susibūrę Visagino „Atgimimo“ ir „Verdenės“ gimnazijų mokiniai ruošiasi kurti skirtingų tautų pasakų parką. Iš viso Visagine gyvena net 43 tautos, kiekvienos jų kūryba išskirtinė, vis kitokia. Planuojama, kad naujajame parke susilies šimtmečius menanti liaudies kūryba ir šiuolaikinis menas. Jaunimui šią idėją įgyvendinti padeda dizaineris, architektas Vytautas Puzeras.

Šiuo metu kūrybinis procesas pačiame įkarštyje: jaunuoliai kuria kostiumus, gamina dekoracijas, filmuoja, montuoja, vaidina, budina pojūčius ir t.t. Jaunimas sukurtus filmus, spektaklį ir būsimo parko viziją turėtų pristatyti 2018 metų pavasarį.

Projektą „Gyvenu laisvai!“ nuo 2015 m. įgyvendina Pilietiškumo, demokratijos ir teisės programų centras kartu su partneriais: Lietuvos žurnalistų sąjunga, Lietuvos meno kūrėjų asociacija, VU Istorijos fakulteto Alumni draugija, Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija, naujienų portalu 15min ir kitais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant