Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rašytojo Rolando Rastausko atminimui – jo sumanytas ir pavadintas performansas „Susitaikymai“

Spalio 23 d. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre rengiamas ypatingas festivalio „Gaida 2024“ renginys. Tai sceninis muzikinis-poetinis performansas „Susitaikymai“, kurio vienas iš idėjos autorių – neprilygstamas šviesaus atminimo rašytojas Rolandas Rastauskas.
Rolandas Rastauskas
Rolandas Rastauskas / Organizatorių nuotr.

Į kūrybinę komandą susibūrė Lietuvos improvizacinės muzikos grandai Tomas Kutavičius (fortepijonas), Petras Vyšniauskas (saksofonai), Arkadij Gotesman (perkusija), vienas ryškiausių Lietuvos aktorių Darius Meškauskas bei videomenininkė Aurelija Maknytė.

Rolandas Rastauskas, kitaip RoRa (1954–2024) – niekuo nepakeičiamas Lietuvos (ir ne tik) kultūros pasaulio žaidėjas. Rastausko buvo pilna visose meno teritorijose nuo 1972-ųjų, kai Jaunimo teatre buvo pastatyta jo pjesė „Lenktynių aitvaras“. Elegantiškas, stilingas, taiklus, šmaikštus, ironiškas ne tik jo sakinys, bet ir jis pats – Nacionalinė kultūros ir meno premija 2010 m. jam paskirta „už žaismingos ir ironiškos eseistikos būtį pasaulyje, už sakinio eleganciją“.

Vaikštūnas ir stebėtojas, aistringas ir reiklus galerijų, parodų lankytojas, muzikos klausytojas, skaitytojas, teatro ir kino žiūrovas bei žinovas, eruditas. Aktorius ir režisierius, genialiai suvaidinęs ir surežisavęs taip pat ir savo gyvenimą. Su juo ne veltui siejama lietuviškosios eseistikos pradžia Lietuvoje. Jis išleido ne vieną poezijos rinkinį, kolegos poetai 2015 m. jį apdovanojo Jotvingių premija. RoRa vienas pirmųjų Lietuvoje pradėjo savo ir kitų poetų eiles skaityti su gyva muzika, atliekama improvizacinės muzikos meistrų. Geresnį skaitovą surasti būtų sunku.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Rolando Rastausko knygos „Verkianti bronza: kelionių knyga 1993–2023“ pristatymas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Rolando Rastausko knygos „Verkianti bronza: kelionių knyga 1993–2023“ pristatymas

Pasak Giedros Radvilavičiūtės, didysis RoRa efektas buvo kurti šventę. Šis festivalio „Gaida“ renginys irgi buvo sumanytas kartu su RoRa. Jis labai džiaugėsi suburta atlikėjų komanda, pats atrinko ir atsiuntė savo verstus Czesławo Miłoszo eilėraščius, kuriuos ruošėsi skaityti kartu su Tomo Kutavičiaus, Petro Vyšniausko, Arkadijaus Gotesmano muzikavimu. Bet rugsėjo 5-toji netikėtai sugriovė jo planus. Sceninis poetinis-muzikinis performansas įvyks jo sukurtu pavadinimu „Susitaikymai“. Scenoje išvysime ne tik šiuos žinomus improvizacinės muzikos meistrus, bet ir vieną ryškiausių Lietuvos aktorių Darių Meškauską.

Šį performansą kartu su festivaliu „Gaida 2024“ pristato Lietuvos nacionalinis dramos teatras. Rolandas Rastauskas dvejus metus (2016-2017 m.) šiame teatre dirbo dramaturgu, prisidėjo prie įvairių pjesių skaitymų organizavimo, o neseniai buvo pradėjęs veiklą LNDT Meno taryboje.

„Rolandui rūpėjo mūsų teatras. Tapęs Meno tarybos pirmininku jis intensyviai galvojo apie teatro ateitį, žiūrėjo spektaklius, turėjo įdomių pasiūlymų, o svarbiausia mąstė apie pasikeitusį laiką ir žmones teatre. Tokio giliaminčio ir kosmopolitiškai mąstančio partnerio mums seniai reikėjo, tačiau viskas nutrūko labai staiga. Jo įžvalgų labai trūks. Atsisveikiname su Rolandu per jo mėgstamą ir asmeniškai ištobulintą žanrą – poetinį performansą „Susitaikymai“. Jam tai būtų patikę...“ – sako LNDT meno vadovai.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Rolando Rastausko knygos „Verkianti bronza: kelionių knyga 1993–2023“ pristatymas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Rolando Rastausko knygos „Verkianti bronza: kelionių knyga 1993–2023“ pristatymas

Performanso „Susitaikymai“ muzikinę kompoziciją kuria Tomas Kutavičius, kurio kūryboje susiduria džiazo pianisto patirtis ir struktūriškas kompozitorius mąstymas. Jo muzika gan artima minimalistinei krypčiai, bet dažnai išsiveržia iš jos struktūrinių gniaužtų ir pulsuoja savita energija, temperamentu, plačiai šuoliuoja emocine skale. Koncertuose T.Kutavičius dažnai atlieka savo kompozicijas, jos skambėjo Vilniaus ir Kauno džiazo festivaliuose, Šv. Kristupo vasaros festivalyje, Šveicarijoje, Vokietijoje, JAV. Jonas Mekas 1995 m. Niujorke skambėjusias T.Kutavičiaus kompozicijas užfiksavo savo kino juostoje. Festivalyje „Gaida“ jau yra įvykusi ne viena T.Kutavičiaus kūrinių premjera.

Su T.Kutavičiumi muzikuosiantis Petras Vyšniauskas – vienas ryškiausių ir savičiausių Lietuvos džiazo atlikėjų. Jis yra įvertintas Nacionaline kultūros ir meno premija, apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordinu, festivalio „Vilnius Jazz“ prizu už nuopelnus Lietuvos džiazui. Tarp sceninių P.Vyšniausko partnerių – ne tik džiazo, bet ir folkloro bei klasikos atlikėjai. Saksofonininkas dažnai muzikuoja tarptautiniuose kolektyvuose, dalyvauja spontaniškuose projektuose.

Renginyje taip pat pasirodys perkusijos „magas“ Arkadijus Gotesmanas, bendradarbiaujantis su įvairių krypčių atlikėjais ir kūrėjais. Jis yra ilgametis Viačeslavo Ganelino, Vladimiro Tarasovo, Liudo Mockūno, Dainiaus Pulausko, P.Vyšniausko, T.Kutavičiaus sceninis partneris. Vienas iš A.Gotesmano kūrybinių projektų – duetas su klavišininku Dmitrijum Golovanovu, kurį praturtindavo Rolando Rastausko skaitomos eilės. Su R.Rastausku A.Gotesmanas yra išleidęs kompaktinę plokštelę, taip pat su įvairiais aktoriais rengia literatūrinius skaitymus, kuria ir įrašinėja muziką teatrui.

„Susitaikymuose“ R.Rastausko atrinktus ir išverstus Czesławo Miłoszo eilėraščius skaitys aktorius Darius Meškauskas – ryškiausias pastarųjų dešimtmečių Lietuvos scenos Hamletas. Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos bei „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatas yra sukūręs įsimintinų vaidmenų Oskaro Koršunovo, Eimunto Nekrošiaus, Povilo Gaidžio, Algirdo Latėno, Jono Vaitkaus ir kitų garsių režisierių spektakliuose. Greta teatro scenos ir vaidmenų kine, D.Meškauskas skaito poeziją, yra įrašęs audio knygų.

Rolando Rastausko kurtas ir jo paties pavadintas sceninis muzikinis-poetinis performansas „Susitaikymai“ jo atminimui festivalyje „Gaida 2024“ rengiamas spalio 23 d. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre. Renginys nemokamas, būtina registracija: https://shorturl.at/f1i4D

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas