Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renkama Klaipėdos metų knyga: pandemija leidyklų nesustabdė

Klaipėdos knygos rinkimų karantinas nepradangino: I.Kanto bibliotekos tradiciniame konkurse aktyviai dalyvauja uostamiesčio leidyklos. Iš viso skaitytojams pateiktos 22 knygos, jų pristatymai ir susitikimai su autoriais persikėlė į virtualią erdvę.
Klaipėdos kygos rinkimuose leidyklos šiemet itin aktyvios
Klaipėdos kygos rinkimuose leidyklos šiemet itin aktyvios / I.Kanto bibliotekos nuotr.

Kaip pasakojo šio konkurso sumanytoja ir iniciatorė bibliotekos vadovė Bronislava Lauciuvienė, pandemija ir karantinas nesustabdė renginio, kurio laukia tiek leidėjai, tiek skaitytojai.

Pradėjus svarstyti, koks bus šių metų konkursas, vainikuosiantis praėjusių metų leidėjų darbo derlių, paaiškėjo, kad pandeminiai metai buvo gana aktyvūs. Iš viso konkurse dalyvauja 22 leidiniai, išleisti Klaipėdoje arba parašyti klaipėdiečių.

Kaip pasakojo B.Lauciuvienė, konkursas, kasmet vis augantis, reikšmingas miesto kultūriniam gyvenimui, todėl ieškota įvairiausių būdų, kaip jį išlaikyti. Todėl nuspręsta pakeisti renginio eigą, susitikimus su rašytojais rengti virtualioje erdvėje. Pačią apdovanojimų ceremoniją surengti balandžio 29 d., prieš pat Vilniaus knygų mugę. Viliamasi, kad tuo metu situacija dėl koronaviruso jau bus akivaizdžiai pagerėjusi ir renginys galės įvykti jau „gyvai“.

„Noriu tik pasidžiaugti, kad šiemet kaip niekada turime daug vertingų ir gražių knygų. Konkurse panoro dalyvauti ir keletas naujų leidėjų“, – pasakojo I.Kanto bibliotekos vadovė.

Iš viso suplanuoti 22 susitikimai su knygų leidėjais. Jie bus transliuojami iš naujo bibliotekos filialo – „Kauno atžalynas“. Nespėję pamatyti susitikimų su autoriais tiesiogiai – gali tai padaryti vėliau, visi įrašai laidų saugomi bibliotekos internetinėje svetainėje.

I. Bručkutės nuotr./Lilija Bručkienė
I. Bručkutės nuotr./Lilija Bručkienė

Susitikimai su autoriais pradėti rengti praėjusiais metais. Konkurse debiutavo aktyvi švietimo darbuotojų teisų gynėja, 2019-aisiais streikavusi Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje, Vydūno gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Lilija Bručkienė. Pristatyta jos knyga „Be 5 minučių prestižinė“. Didelio susidomėjimo sulaukė Arvydo Juozaičio „Kauno saulė“. Konkurse dalyvaujanti Diana Latvė su novelių romanu „Memelio garsai“ šiemet jau buvo apdovanota literatūrine I.Simonaitytės premija.

Lietuvos jūrų muziejus konkursui pateikė kelis naujus leidinius.

Konkurse dalyvauja keli istoriniai veikalai, kaip Raimondos Nabažaitės leidinys, nagrinėjantis krosnių koklius; Klaipėdos universiteto leidinys apie senuosius pastatus universiteto miestelyje; miesto bibliotekų istorijas nagrinėjantys veikalai; Kęstučio Demerecko knyga „Nemuno delta: penkių šimtmečių akimirka“; kelių autorių projektas „Senosios Klaipėdos kapinės“ bei ilgai skaitytojų laukta Jovitos Saulėnienės „Karališkoji Klaipėda“.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Jovita Saulėnienė (kairėje) per dar tik virtualios knygos „Karališkoji Klaipėda“ pristatymą I.Simonaitytės bibliotekoje.
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Jovita Saulėnienė (kairėje) per dar tik virtualios knygos „Karališkoji Klaipėda“ pristatymą I.Simonaitytės bibliotekoje.

Kovą bus pristatoma Viktoro Miliūno knyga „Neringa ir Naglis“. Šis leidinys įdomus tuo, kad jį iliustravo neregintis paauglys. Tai graži istorija apie Neringą ir jos kraštą.

Konkurse debiutuoja ir Klaipėdos dramos teatro aktorius, režisierius Kęstutis Macijauskas, išleidęs novelių knygą „Debesų žuvys“. Ekonomistas, rašytojas Rokas Flickas konkursui pristato naujausią savo romaną „Turtų voratinklyje“, pasakojantį šeimos, po Sovietų Sąjungos griūties greitai pralobusią ir nuskurdusią, istoriją.

KU nuotr./Klaipėdos universitetas
KU nuotr./Klaipėdos universitetas

Knygų pristatymai planuojami kas savaitę iki pat balandžio galo. Visas transliacijas ir vaizdo įrašus galima rasti bibliotekos internetinėje svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas