Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Romano „Silva rerum II“ maro keliai atgyja ekskursijoje su Kristina Sabaliauskaite po Vilnių

Rašytoja ir žurnalistė Kristina Sabaliauskaitė, trečiadienį pristačiusi jau antrąją ekskursiją po Vilnių pagal antrąjį romaną „Silva rerum II“, bloga lemiančių ženklų neįžvelgė. Nors šįkart, kaip ir pernai, gamta ar romanuose aprašomos piktosios dvasios negailėjo lietaus – lyg specialiai trukdydamos rašytojai atskleisti įdomiuosius istorijos faktus.
Kristina Sabaliauskaitė skaitytojams pristatė antrąją ekskursiją pagal „Silva rerum II“.
Kristina Sabaliauskaitė skaitytojams pristatė antrąją ekskursiją pagal „Silva rerum II“. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Vėl lyja. Jau pernai pirmosios ekskursijos dalyviai juokavo, kad turbūt čia Vilniaus Baziliskas pyksta, kad trukdome jo ramybę, ir siunčia mums lietų. Bet man džiugu, kad jokie Bazilisko prakeiksmai nepasiteisino, nes Vilniaus turizmo informacijos centre ekskursija pagal pirmąjį romaną „Silva rerum“ sulaukė didelės sėkmės, – džiaugėsi rašytoja. – Man smagu, kad per knygą, per literatūrą mes vėl galime prisiliesti prie tikrosios istorijos, kuri įkvėpė abu romanus.“

Pirmosios ekskursijos maršrutą jau išbandė daugiau nei 1500 smalsių skaitytojų. Nuo liepos dėmesio laukia ir antroji ekskursija, kuri visus dalyvius pakvies sekti „Silva rerum II“ personažų likimus ir romano įvykius Vilniaus gatvėmis. Kaip pabrėžė romanų autorė, žmonės, nedalyvavę ekskursijoje pagal pirmąjį romaną, neturėtų baimintis leistis antrojo romano keliais.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kristina Sabaliauskaitė skaitytojams pristatė antrąją ekskursiją pagal Silva rerum II.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kristina Sabaliauskaitė skaitytojams pristatė antrąją ekskursiją pagal „Silva rerum II“.

„Abi ekskursijos kaip ir abi romano dalys yra savarankiškos, pasakojančios apie šiek tiek skirtingus laikmečius. Antroji ekskursija koncentruojasi į karą su švedais ir jo sukeltas nelaimes: marą, badą. Todėl perspėju, kad ši kelionė nebus lengva – ji bus baisoka kaip ir tas laikmetis, – visus būsimus ekskursijos dalyvius intrigavo K.Sabaliauskaitė. – Kelionė vyksta plintančios maro epidemijos maršrutu, sustojant ten, kur vyko nuožmios egzekucijos, prisimenant vilniečius kanibalus, o taip pat bus prisiminti didūs, humaniški, milžiniškos valios pastangų pareikalavę žygdarbiai.“

Šių metų ekskursijos naujovė – kad keliautojai galės rinktis du jos variantus: trumpesnį, trunkantį 2 val., ir ilgesnį, užimsiantį 3 val. Pasirinkusieji ilgesnį maršrutą be kelionės po senamiestį dar bus pakviesti į Lietuvos nacionalinį muziejų, kuriame galės iš arti apžiūrėti unikalius XVIII a. pr. Vilnių nusiaubusį marą menančius eksponatus ir šventųjų paveikslus, o kelionę užbaigs prie Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios.

Ekskursija pagal romaną „Silva rerum II“ prasideda „užmiestyje“ t.y. kitapus Aušros vartų, pro kuriuos romane į miestą pirmiausia atkeliauja maras. Vėl sugrįžus „į miestą“, gidas papasakos apie Aušros vartų Dievo Motinos paveikslą, su juo susijusius stebuklus, jo peršovimą ir paveikslo kerštą švedams. Leidžiantis žemyn gatve, prieš akis iškils romano siužeto akimirka, kai herojė Uršulė išgelbėja pirmąjį maro našlaitį. Jos pėdomis ekskursija tęsiasi iki Birontų namų Arklių gatvėje, kur sūnus palaidūnas beldžiasi, bet nėra įleidžiamas namo. Keliautojai kviečiami stabtelėti ir prie Rotušės, kurios aikštėje įvyko viena dramatiškiausių romano „Silva rerum II“ scenų.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kristina Sabaliauskaitė skaitytojams pristatė antrąją ekskursiją pagal Silva rerum II.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kristina Sabaliauskaitė skaitytojams pristatė antrąją ekskursiją pagal „Silva rerum II“.

Toliau kelias veda į buvusį žydų kvartalą pas romano herojų Aaroną Gordoną, primenama, kaip tuometiniai Lietuvos vadovai palaikė žydų verslus, tačiau atėję švedai šią bendruomenę negailestingai apkrovė mokesčiais, o maras ją išretino. Dominikonų bažnyčioje visi gali apžiūrėti marą vaizduojančias žemo meninio lygio freskas, išgirsti apie čia palaidotas 4 tūkst. maro aukų, o ant Dominkonų ir Vokiečių gatvių kampo iškyla dar viena žiauri scena iš knygos – maru sergantis vyras gatvėje užpuola ir bučiniais pargriauna besilaukiančią moterį.

Trumpasis ekskursijos maršrutas baigiasi prie Bonifratų bažnyčios – čia visi išgirsta apie vienuolyne iki šiol saugomą gydančio vandens šaltinėlį ir K.Sabaliauskaitės antrojo romano „Silva rerum II“ grėsmingą būtybę – nuostabaus grožio maro mergelę.

„Man buvo įdomu rašyti apie marą ne tik dėl tyrimo proceso, skaitymo apie tai, bet ir dėl to, kad turėjau nustatyti savo santykį su literatūros tradicija. Pasiryžusi rašyti apie marą, patekau į Lietuvos ir užsienio rašytojų, rašiusių apie marą, klubą, – šypsojosi rašytoja. – Įdomu tai, kad maras Vilniuje buvo lyg lakmuso popierėlis žmogiškajai prigimčiai: stulbino istoriniuose šaltiniuose užfiksuotas siaubingas žmonių žiaurumas, bet tuo pačiu jaudino humanizmo ir dvasios didybės pavyzdžiai tuo laiku. Man norisi tikėti, kad tas žmogiškumas ir šiandien yra tarp mūsų, mumyse vis dar rusena šviesa ir gėris.“

Norintys išbandyti šią ekskursiją, gali ją užsisakyti tel. 8 5 253 2115, el. paštu tours@vilnius.lt, arba prisijungti prie savaitgaliais organizuojamų ekskursijų, kurių datos skelbiamos svetainėje www.vilnius-tourism.lt. Ekskursijas pagal autorės sukurtą scenarijų veda specialiai pasiruošę gidai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kristina Sabaliauskaitė skaitytojams pristatė antrąją ekskursiją pagal Silva rerum II.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kristina Sabaliauskaitė skaitytojams pristatė antrąją ekskursiją pagal „Silva rerum II“.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas