Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Romoje – menininkių E.Škarnulytės ir A.Kasubos kūrybinis dialogas

Rugsėjo pabaigoje šiuolaikinio meno ir architektūros muziejuje MAXXI Romoje rodytas režisierės Emilijos Škarnulytės filmas „Circular Time“ („Ciklinis laikas“). Po jo peržiūros rugsėjo 26 dieną surengta menininkės diskusija su MAXXI meno vadovu Francesco Stocchi, rašoma Kultūros ministerijos pranešime spaudai.
Romoje – menininkių E.Škarnulytės ir A.Kasubos kūrybinis dialogas
Romoje – menininkių E.Škarnulytės ir A.Kasubos kūrybinis dialogas / L. Gabrielaitytės-Kazulėnienės nuotr.

Filmo kūrybinės vizijos ištakos susisiejo su E.Škarnulytės asmenine pažintimi su lietuvių architekte ir skulptore Aleksandra Kasuba (Aleksandra Fledžinskaitė-Kašubienė). Kasubos kūryba, kurioje dažnai pastebimos gamtos ir erdvės sąsajos, tapo vienu iš svarbiausių įkvėpimo šaltinių režisierės kūryboje. Filme matoma Kasubos architektūra ir kūryba yra tarsi įžanga į tolesnį menininkių dialogą, jų inovatyvius erdvės suvokimo sprendimus.

2018 m. E.Škarnulytė pirmą kartą apsilankė A.Kasubos suprojektuotuose Rock Hill House ir Shell Dwellings pastatuose, kurie įsikūrę Naujosios Meksikos dykumoje. Architektūriniai objektai, išreiškiantys Kasubos filosofiją apie natūralią erdvę ir žmogaus ryšį su ja, tapo režisierės kūrybinio tyrimo elementais. Tais pačiais metais ji užmezgė asmeninį ryšį su Kasuba, susitikdama su ja Albukerkėje, JAV. Tai buvo abipusio kūrybinio bendradarbiavimo, kuris augo iš bendro susidomėjimo tiek meno, tiek mokslo pasauliu, pradžia.

L. Gabrielaitytės-Kazulėnienės nuotr./Romoje – menininkių E.Škarnulytės ir A.Kasubos kūrybinis dialogas
L. Gabrielaitytės-Kazulėnienės nuotr./Romoje – menininkių E.Škarnulytės ir A.Kasubos kūrybinis dialogas

A.Kasubos kūryba, kuri stipriai susijusi su gamtos pasauliu, tapo įkvėpimu vizualinei E.Škarnulytės architektūrinei išraiškai bei platesnėms idėjoms apie erdvę, medžiagas ir žmogaus buvimą gamtinėje aplinkoje. E.Škarnulytė, pasiremdama šiuo įkvėpimu, savo kūryboje toliau tyrinėja meno ir mokslo susikirtimo taškus, ypač domėdamasi astronomijos, kvantinės fizikos ir gamtos mokslų pasiekimais. Ši bendrystė tarp skirtingų kartų menininkių tapo svarbiu kūrybiniu impulsu režisierės darbams.

Lietuvos Respublikos ambasadorė Italijoje Dalia Kreivienė bei kultūros atašė Laura Gabrielaitytė-Kazulėnienė, sveikindamos E.Škarnulytę su filmo pristatymu MAXXI, džiaugėsi šių dviejų skirtingų kartų menininkių susitikimu, kuriame, nepaisant skirtingo laikmečio, abi kūrėjos kalba ta pačia menine kalba.

Parodą „Ambienti“, kurioje rodoma ir A.Kasubos meninė instaliacija, galima išvysti MAXXI šiuolaikinio meno ir architektūros muziejuje iki lapkričio 3 dienos.

Projektas įgyvendintas bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos ambasada Italijoje ir Lietuvos kultūros institutu. Videogaleriją teikia Fondazione In Between Art Film.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas