Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rugpjūtis Šiauliuose: ispaniški ritmai, simfoniniai orkestrai, nebylus kinas po atviru dangumi

XVI tarptautinis Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalis įgavo pagreitį ir rugpjūčio mėnesį šiauliečiams bei miesto svečiams pristato spalvingą programą, kurioje net penki pasirodymai. Vilos parko scenoje žiūrovai išvys atlikėjus iš Ispanijos, Italijos, Norvegijos, Gruzijos, pasirodys du simfoniai orkestrai, po atviru dangumi bus įgarsintas Charlie Chaplin’o filmas, vaikus džiugins „Knygos teatro“ spektaklis.
Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalis Šiauliuose
Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalis Šiauliuose / E. Tamošiūno nuotr.

Ilgametė festivalio patirtis parodė, kad šiauliečiai itin mėgsta ir labai laukia atlikėjų, atvykstančių iš šiltų kraštų, kurių pasirodymai spinduliuoja jausmingumu ir emocijomis. Kad energijos netrūktų likusiai vasarai, rugpjūčio 1-ąją į Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalio sceną žengs charizmatiškasis Antonio Lizana su grupe iš Ispanijos. Džiazo ekvilibristika saksofonu, emocionalus atlikėjo balsas, truputis arabiškų prieskonių ir flamenko šokėjas J. M. Castano – šie pasirodymo elementai hipnotizuos publiką koncerte „Flamenco – jazz locura“.

Ne ką mažiau įsimintinų emocijų žada ir kitas festivalio pasirodymas rugpjūčio 9-ąja. Svečias iš Italijos – lūpinės armonikėlės virtuozas Gianluca Littera – pasistengs įtikinti, kad šis muzikos instrumentas, nors dažnai laikomas nerimtu, gali garbingai skambėti netgi su simfoniniu orkestru. Kartu su Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestru G. Littera atliks D. Spivakovski’io koncertą lūpinei armonikėlei ir orkestrui, N. Paganini’io Kapričą Nr. 24 lūpinei armonikėlei ir orkestrui. Taip pat skambės F. Mendelssohn’o siuitos „Vasarvidžio nakties sapnas“ dalys, E. Balsio, P. Mascagni’io kūriniai. Dirigentas – Robertas Šervenikas.

Ilgainiui susiformavo tradicija, kad bent vienas Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalio renginys būna skirtas mažiesiems lankytojams. Praėjusiais metais pasirodymas vaikams pirmą kartą buvo surengtas muziejaus parke, o ne viduje ir tapo anšlaginiu. Didelis susidomėjimas paskatino festivalio organizatorių – Šiaulių „Aušros“ muziejų – ir šiemet rengti spektaklį vaikams lauko scenoje.

Rugpjūčio 13 d. vaikai išvys „Knygos teatro“ spektaklį „Trumpos istorijos apie...“, kuris bendradarbiaujant su Lietuvos aklųjų biblioteka, buvo pastatytas pagal K. Kasparavičiaus apsakymus. Siekdami iliustruoti veiksmą aktoriai pasitelkia pasakojamąjį-skaitovinį teatro žanrą, todėl spektaklis yra tinkamas vaikams, turintiems regos sutrikimų. Pasirodymu siekiama sužadinti žiūrovų vaizduotę ir perkelti juos į kitą, juslinio pasaulio, dimensiją.

Šiemet sukanka 130 metų nuo didžiojo kino genijaus Ch. Chaplin’o (1889–1977) gimimo, tad šia proga ansamblis „Nepaklusnieji“ leidžiasi į muzikinę kelionę ir tarptautinio festivalio dalyviams Šiauliuose vasaros pabaigoje, rugpjūčio 22 d., po atviru dangumi gyvai įgarsins filmą „Cirkas“. Įdomus faktas, kad šis filmas 1929 m. Ch. Chaplin’ui pelnė pirmąjį „Oskarą“.

Festivalio dalyviai pasirodymo metu ne tik išgirs ansamblį „Nepaklusnieji“ su pianistu Roku Zubovu priešakyje, bet ir baritoną iš Norvegijos Stein’ą Skjervold’ą. Atlikėjas prieš kelis metus yra pasirodęs Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalio scenoje, tąkart jis visus nustebino persirengęs įgarsinamu asmeniu – Ch. Chaplin’u.

Rugpjūčio 28 d. tarptautinis Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalis bus palydėtas klausantis Lietuvos nacionalinės filharmonijos simfoninio orkestro ir kviestinės atlikėjos, operos solistės iš Gruzijos Natalia Kutateladze. Festivalio meno vadovo ir koncerto dirigento R. Šerveniko specialiai uždarymui parengta programa pradžiugins kiekvieno profesionalios muzikos gerbėjo širdį.

Bilietus į renginius galima įsigyti TICKET MARKET kasose, internetu ir Chaimo Frenkelio viloje.

Organizatorius – Šiaulių „Aušros“ muziejus. Pagrindiniai rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Šiaulių miesto savivaldybė. Rėmėjai: UAB „Sabalin“, AB spaustuvė „Titnagas“, UAB „Televizijos ir ryšio sistemos“. Pagrindiniai informaciniai rėmėjai: LRT.lt, žiniasklaidos grupė „Etaplius“. Informaciniai rėmėjai: „Šiaulių kraštas“, Šiaulių apskrities televizija, radijas RS2. Draugai: gėlių ir dovanų salonas „Dabija“, Žemaičių muziejus „Alka“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas