Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sausio pradžioje Vilniaus Lukiškių aikštėje greičiausiai išvysime „Laisvės kalvelę“

Sausio pradžioje Vilniaus Lukiškių aikštėje greičiausiai išvysime realaus dydžio „Laisvės kalvelės“ skulptūrinį maketą, sako jo autorius Andrius Labašauskas. Tiesa, kūrėjas neatmeta galimybės, kad projektas dar keisis.
Naujasis Lukiškių aikštės memorialo maketas
Memorialo maketas Lukiškių aikštėje / A.Labašausko nuotr.

„Judame į priekį. Kitą arba dar kitą savaitę įrenginėsime didžiąsias plokštes. Pristatymas tikriausiai bus sausio pradžioje“, – apie darbus studijoje 15min pasakojo A.Labašauskas.

„Dabar yra daromas tik skulptūrinis maketas – šešių tonų sienos fragmentas, – sakė jis. – Lukiškių aikštėje pastatytas sienos fragmentas, tikriausiai, atrodys mažiukas. Studijoje jis toks didelis atrodo, bet toje erdvėje išnyks. Eksponuojama sienelė bus keturi metrai ant trijų metrų aukščio.“

Projektas dar gali keistis

Aikštėje atsidursiantį skulptūrinį maketą, anot A.Labašausko, galės vertinti visuomenė, teikti pastabas.

„Forma ar kis, ar nekis, nežinau. Niekada nėra galutinis variantas. Procese irgi kažkas gali pasikeisti. Ir dabar kažką sugalvoji, nesuveikia, kitką galvoji. Žiūrėsime, kokia bus reakcija, kokių pastabų turės ekspertai“, – komentavo skulptorius.

A.Labašausko teigimu, projektinis memorialo siūlymas bei techninis projektas kol kas nėra rengiami, nes tam esą nėra skirta lėšų.

„Kada Vyriausybė skirs pinigus, tada galėsime juos daryti. Kitų galimybių nėra, nes jie brangiai kainuoja. Pas architektus turi juos užsakyti. Vyriausybė yra išsireiškusi, jei teisminis ginčas [...] baigsis pergale, kad konkursas buvo teisėtas, tada – Vyriausybės kancleris sakė – pinigai bus, jie yra numatyti ir bus paskirti“, – komentavo kūrėjas.

Artimiausias teismo posėdis, jo žiniomis, vyks gruodžio 20-ąją.

„Žinau, kad dirbu kiekvieną dieną: darau liejinius, lipdau, lieju, virinam, darbai vyksta. Apie kitus dalykus net negalvoju – man dabar reikia šitą padaryti“, – tikino A.Labašauskas ir pridūrė, kad kol kas skulptūrinio maketo gamybai Vilniaus miesto savivaldybės paskirtų 32 tūkst. eurų užtenka.

Mediena – iš Lietuvos miškų

Anksčiau 15min pasakodamas, kaip panaudos lėšas, skulptorius užsiminė, kad keliaus į miškus, rinks juose medieną, reikalingą projekto įgyvendinimui. A.Labašauskas sako, kad jau teko lankytis Molėtų rajone. Tai viena iš vietovių, kur buvo pradėtas organizuotas partizaninis pasipriešinimas okupantams.

„Teko lankytis Molėtų rajone [...], bet per daug nevažinėjome. Biudžetas nėra toks, kad galėtum kiekvieną dieną važinėti ir žiūrėti.

Į Molėtų rajoną nuvažiavome, susirinkome medžius iš kirtaviečių, kurie ėjo į memorialo dalį, slapyvardžius kelis išdrožėme“, – pasakojo projekto autorius.

„Bet jei darysime pilną memorialo versiją, mintis bus nepalikta likimo valiai ir tikriausiai medieną reikės iš visų regionų surinkti. To daryti nebūtina, nes medžiai visur daugmaž vienodi, bet [norime] kad ta simbolinė prasmė atsirastų“, – pridūrė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Labašauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Labašauskas

Savivaldybė nenori užbėgti įvykiams už akių

Užklausus, ar įmanoma, kad sausio pradžioje Lukiškių aikštėje išvysime „Laisvės kalvelę“, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis teigė, kad apie tai dar anksti kalbėti.

„Kalbėti apie maketą Lukiškių aikštėje dar anksti. Šiuo metu maketą gamina menininkas savo dirbtuvėse, sutartis su juo baigiasi gruodžio pabaigoje“, – atsakyme 15min rašė jis.

Klausimus, kada bus parengti projektinis memorialo siūlymas bei techninis projektas, anot P.Poderskio, nulems maketo pabaigimo data ir jo tinkamumas.

Nuo teismo sprendimo priklausys finansavimo klausimas

Pasiteiravus, ar gali būti, kad realaus dydžio skulptūrinis maketas aikštėje atsidurs anksčiau, nei bus parengti minėti dokumentai, administracijos direktorius atsakė: „Sudėtinga kol kas komentuoti kas būtų, jeigu būtų.“

Vyriausybė, rengusi memorialo projektų konkursą, „Laisvės kalvelę“ Lukiškių aikštėje planavo pastatyti iki šių metų gruodžio 1-osios, tačiau prasidėjus teisminiam procesui dėl konkurso aplinkybių, Vyriausybėje įstrigo jos finansavimo klausimas.

Vyriausybė Lukiškių aikštės memorialui finansuoti yra numačiusi skirti 500 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas