Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seimo nariai aiškinsis, kodėl nepavyksta užkirsti kelio rusų atlikėjams į Lietuvos scenas

Seimo Kultūros komitetas trečiadienį svarstys, kodėl Lietuvoje vis rengiami atlikėjų, keliančių grėsmę nacionaliniam saugumui, pasirodymai.
Filipas Kirkorovas
Filipas Kirkorovas / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 1 Seimas

„Bandysime ieškoti būdo, kas vis dėlto prisiims atsakomybę ir kas turi priimti galutinį sprendimą, kad vienas ar kitas atlikėjas negalėtų atvykti į Lietuvą“, – BNS sakė šio klausimo svarstymą inicijavęs Kultūros komiteto pirmininkas konservatorius Vytautas Kernagis.

Anot jo, ministerijos nesusikalba, kuri turėtų imtis veiksmų užkardyti tokių kultūros veikėjų pasirodymus Lietuvoje.

„Ministerijos kol kas nesusišneka, vienos sako, kad reikia, kitos – kad nereikia. Manau, kad šiandien nėra to galutinio vienintelio, kuris pasakytų „taip“ ir viskas. Vieni pamato, duoda kitai ministerijai, ta pasvarsto, duoda trečiai ministerijai, tada kažkas pasako: gal ne visiškai čia yra blogai, taip ir dingsta viskas“, – kalbėjo parlamentaras.

Į Kultūros komiteto posėdį trečiadienį pakviesti Valstybės saugumo departamento, Vidaus reikalų, Užsienio reikalų, Kultūros ministerijų atstovai.

Situacija bus nagrinėjama uždarame posėdyje.

Rusijai 2014 metais aneksavus Ukrainai priklausantį Krymą, Lietuvoje nepageidaujami tie kultūros veikėjai, kurie yra išreiškę palaikymą šiam Kremliaus veiksmui, yra koncertavę ten arba separatistinėse Donecko, Luhansko respublikose.

Lietuva kelis Rusijos atlikėjus yra įtraukusi į nepageidautinų asmenų sąrašą, tarp jų yra popmuzikos dainininkai Filipas Kirkorovas, Nataša Koroliova ir kiti.

Pernai kultūros ministras Simonas Kairys vylėsi, kad Rusijos kultūros veikėjai į Lietuvą negalės atvažiuoti pirmiausia dėl to, kad Lietuva šios šalies piliečiams neišduoda vizų.

Rusijai pradėjus plataus masto karą Ukrainoje S. Kairys teigė sustabdęs visų prašymų dėl gastrolių Lietuvoje svarstymą.

Seimas yra priėmęs įstatymų pataisas, leidžiančias įtraukti į Lietuvoje nepageidaujamų asmenų sąrašą tuos, kurie reiškė paramą užsienio valstybės vykdomai agresyviai ir tarptautinę teisę pažeidžiančiai politikai.

Ši pataisa parengta, kai paaiškėjo, kad Kultūros taryba skyrė subsidijų už neįvykusius ar perkeltus kultūros renginius bendrovėms, planavusioms Rusijos atlikėjų Filipo Kirkorovo ir Michailo Šufutinskio koncertus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas