Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulių menininkai kviečia į „Brolių Karamazovų“ ir Berlyno sienos įkvėptą performansą

„Mes stovime ant visiškos griūties, griūname kaip Europa, nors ir įsivaizduojame, kad gyvename pasakoje“, – sako skulptorius Gintautas Lukošaitis. Drauge su menininkais Gintautu Gascevičiumi, Rolandu Dovydaičiu ir Mindaugu Lukošaičiu jis ėmėsi originalaus projekto – gegužės 3 dieną Zubovų rūmuose Šiauliuose kolektyvas pristatys performansą „Siena“.
Šiaulių menininkai kviečia į „Brolių Karamazovų“ ir Berlyno sienos įkvėptą performansą
Šiaulių menininkai kviečia į „Brolių Karamazovų“ ir Berlyno sienos įkvėptą performansą / Organizatorių nuotr.

Šis pasirodymas – viena iš balandžio 26–gegužės 18 dienomis Šiauliuose vykstančio Medijų meno festivalio ENTER dalių. Juo performanso autoriai stengiasi atkreipti dėmesį į Europos problemas, vertybines krizes, pasimetimą, dažnu atveju virtusį aklaviete.

Savo pasirodymui įprasminti menininkai nusprendė pasitelkti vieną Fiodoro Dostojevskio romano „Brolių Karamazovai“ skyrių – poemą apie „Didįjį inkvizitorių“.

„Mums pasirodė prasminga, kad tekstas, parašytas prieš pusantro šimto metų, labai tinka šių dienų aktualijoms“, – sake G.Lukošaitis.

Pasak jo, XVI amžiaus Sevilijoje besirutuliojanti Didžiojo inkvizitoriaus istorija, kai šis sutinka Kristų ir jis ateina su juo pasikalbėti, nors galiausiai – tyli, primena pokalbį su siena. Tuomet Didžiojo inkvizitoriaus kalba apie prigimtinius vergus, apie dėl duonos gabalo parduotą laisvę į dienos šviesą iškėlė ne tik filosofines, teologines, bet ir politines problemas.

Į savo pasirodymą menininkai nusprendė įpinti ir Berlyno sienos motyvą – ji kadaise realizavosi kaip dviejų susikirtimų, dviejų skirtingų požiūrių siena, atskyrusi Europą į dvi idėjines plotmes. Ir nors šiandien iš realios sienos liko tik jos fragmentas, siena, kaip simbolis, iki šių dienų liko labai svarbus.

„Rodysime prie Berlyno sienos nufilmuotą medžiagą. Rolandas Dovydaitis prie jos perskaitė „Didįjį inkvizitorių“ atkartodamas tos istorijos fabulą. Inkvizitoriaus kalbėjimas su Kristumi, tai kaip kalbėjimas su siena, kuri nieko neatsako. Vyksta tam tikrų vertybių diskusija, tam tikra akistata, konfliktas“, – pasakojo G.Lukošaitis.

Perkusininkas G.Gascevičius šiam įrašui sukūrė garso takelį, kurį vėliau kūrybinė grupė apipynė, kaip patys sako, plastine menine kalba.

„Performansas „Siena“ – nedidelis spektaklis, kuris patiks vertybiškai sąmoningiems žmonėms. Jis dabartiniame griūčių nuojautos kontekste įgauna kitą reikšmę“, – kalbėjo idėjos autorius G.Lukošatis.

Jį Šiaulių miesto gyventojai ir svečiai gyvai gales išvysti jau šį penktadienį, gegužės 3 dieną Zubovų rūmuose. Performanso „Siena“ trukmė – maždaug 30 minučių. Renginys nemokamas.

Menininkai planuoja pasirodymą rengti ir vėliau, galbūt – net pristatyti Berlyne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas