Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Silpnų nervų žmonėms nerekomenduojama: 5 šiurpios edukacinės vietos Vilniuje

Intensyvesnių pojūčių ir kultūros mėgėjams 15min parengė gidą po baugias bei skausmingą istoriją primenančias erdves. Baimę keliančių vietų sienos pasakoja apie ten buvusius žmones ir įvykius. Susipažinkite su penkiomis vietomis Vilniuje, kuriose apsilankius per kūną perbėgs šiurpas.
Vilniaus katedros požemiai
Vilniaus katedros požemiai / Arūno Baltėno nuotr.

Vilniaus katedros požemiai

Arūno Baltėno nuotr./Vilniaus katedros požemiai
Arūno Baltėno nuotr./Vilniaus katedros požemiai

Vilniaus katedros požemiai atskleidžia senąją Lietuvos istoriją. Vaikščiojant ekskursijoje galima išgirsti istorijas apie požemiuose palaidotus Lietuvos valstybei ir bažnyčiai nusipelniusius asmenis, pavyzdžiui, Aleksandrą Jogailaitį, Žygimanto Augusto žmonas – Elžbietą Habsburgaitę ir Barborą Radvilaitę – ir kt.

Taip pat požemiuose galima rasti vieną iš dviejų seniausių freskų Lietuvoje, kuriai yra daugiau nei 500 metų. „Ji liudija apie Rytų ir Vakarų krikščionybės tradicijų susikirtimą ką tik krikštą priėmusioje valstybėje“, – yra rašoma Bažnytinio paveldo muziejaus puslapyje.

2

Sovietinis bunkeris

Luko Balandžio / 15min nuotr./sovietinis bunkeris
Luko Balandžio / 15min nuotr./sovietinis bunkeris

Šaltojo karo metu vyko intensyvios ginklavimosi varžybos tarp JAV ir SSRS. Dėl šios priežasties buvo pastatytas slaptas bunkeris – TV stotis. Ši vieta pavadinta „Kūrybos namais“. Ši stotis atominio karo atveju būtų pakeitusi buvusias televizijos stotis.

Sovietiniame bunkeryje siūloma neįprasta pramoga – keliauti po pastato labirintus ir taip susipažinti su SSRS piliečio gyvenimu. Įspūdžiams sustiprinti bunkeryje teks atiduoti visus turimus daiktus „sargybai“, apsivilkti kalinio uniformą ir netgi mokytis tuometinio valstybės himno.

3

Lukiškių kalėjimas

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Kelionė po Lukiškių kalėjimą
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Kelionė po Lukiškių kalėjimą

Viena šiurpiausių vietų – Lukiškių kalėjimas. Įkalinimo įstaiga veikė daugiau nei šimtą metų. Kalėjimo kamerose teko pabuvoti „Vilniaus Brigados“ vadui Borisui Dekanidzei, nusikalstamos „Daktarų“ grupuotės vadui Henrikui Daktarui, savo vaikų žudikei Almai Bružaitei-Jonaitienei ir daugeliui kitų.

Šiuo metu Lukiškių kalėjime vyksta dieninės ir naktinės ekskursijos, kurių metu galima iš arčiau pažinti kalėjimo gyvenimą. Taip pat erdvės yra naudojamos parodoms, koncertams ir kitoms meninėms veikloms rengti.

4

Vilniaus getas

Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr./Vilniaus getas. Rūdninkų gatvė. Data nenustatyta
Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr./Vilniaus getas. Rūdninkų gatvė. Data nenustatyta

Nuo seno gyvavęs žydų kvartalas tapo getu Antrojo pasaulinio karo metais. Jis buvo suskirstytas į du getus: Didįjį ir Mažąjį. Pirmaisiais karo mėnesiais Paneriuose buvo nužudyti dešimtys tūkstančių žydų, todėl Vilniaus getą pasiekė 40 000 žmonių. Tačiau karą išgyventi pavyko vos 2 000–3 000 Vilniaus žydų.

„Vilniaus geto kelias“ – yra virtuali muzikinė ekskursija, kuri leidžia pažinti Holokausto laikotarpį liudijančią vietą. Kviečia susipažinti su geto meninėmis, kūrybinėmis, švietėjiškomis iniciatyvomis bei žmonėmis, kurie tragiškomis sąlygomis puoselėjo žydų kultūrą.

5

KGB muziejus

Šioje vietoje įvykdyti dešimtys, šimtai, o gal net tūkstančiai sovietinių nusikaltimų. Ne vienam didžiajam Lietuvos gynėjui teko „paragauti“ SSRS pavaldinių žiaurumo. Muziejus suteikia unikalią progą patekti į KGB vidaus kalėjimą ir pamatyti mirties nuosprendžių vykdymo patalpą. Taip pat KGB rūmuose nuolat vyksta parodos ir ekspozicijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas