Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Šiųmetėje Kaziuko mugėje – svečiai iš Suvalkijos, viduramžių dvasia ir maistu kvepiančios salos

Kovo 1-3 dienomis Vilniuje šurmuliuos tradicinė Kaziuko mugė. Šiemet tikimasi sulaukti dar daugiau dalyvių, nei įprasta, – tai bus naujasis Kaziuko rekordas. Todėl mugė turėtų būti dar gausesnė ir įvairesnė.
Išmargintus meduolius miesto svečiai pirko bene labiausiai.
Kaziuko meduoliai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

410-oji Kaziuko mugė žada ne tik to, ko tradiciškai šioje pavasario pradžios šventėje netrūksta – tautodailininkų darbų, skanėstų, bet ir šiokių tokių naujovių. Tradiciškai mugė šurmuliuos Gedimino prospekte, Senamiestyje, tęsis link Užupio.

Anot Vilniaus mero Artūro Zuoko, neaišku, ar iki mugės bus spėta patvirtinti oficialų mugės ženklą. Esą konkursas įvyko, bet dar svarstoma, kuris iš pasiūlytųjų geriausiai tiktų. Jeigu šiemet to nebus spėta padaryti, ženklas papuoš Kaziuką kitąmet.

Kaziuko mugę šiemet sveikins suvalkiečiai – svečiai iš Marijampolės, Šakių, Vilkaviškio, Kazlų Rūdos. Anot ilgamečio mugės organizatoriaus Vytenio Urbos, suvalkiečiai užduos toną visai mugei, juk jie – puikūs derybininkai. „Taigi, tiems, kas nesiderės visur ir dėl visko, mugė bus mažiau nusisekusi“, – pabrėžė V.Urba.

Marijampolės vicemeras Sigitas Valančius teigė, kad iš Suvalkijos atvyks apie 30 tautodailininkai, 25 meno kolektyvai su 500 dalyvių. Suvalkiečiai savo dienas atidarys šeštadienio vidurdienį Rotušės aikštėje, čia visą dieną vyks šio krašto liaudies meistrų, kulinarinio paveldo atstovų, meno mėgėjų kolektyvų pasirodymai. Meno mėgėjų kolektyvai koncertuos ir prie Nacionalinio dramos teatro. Linksmybės šiose Vilniaus vietose vyks ir sekmadienį.

Svečių Vilniuje tikimasi sulaukti ir iš užsienio – susipažinti kvies suomiai, vengrai, vokiečiai, lenkai, rusai, baltarusiai, latviai ir estai.

Anot V.Urbos, mugėje laukia naujovė – atskirti maistininkai ir amatininkai. Esą būdavo eilės prie dešrų ar duonos, o jose stovintys užstodavo amatininkų gaminius. Todėl į Kaziuką traukiančių paragauti skanumynų lauks įvairių patiekalų, maisto produktų specialios salos. „Tos zonos, manau, pasiteisins, jų bus visose zonose“, – teigė V.Urba.

Dalyvių registracija, pasak V.Urbos, vyko sklandžiai, elektroniniu būdu. Ir nors ji jau baigta, tačiau pavieniai prekeiviai vis dar ateina. „Vilniaus savivaldybė davė labai daug ploto, tad turėtų tilpti visi norintys“, – sakė mugės organizatorius.

Užupyje veiks ypatingų virdulių, vadinamųjų samovarų, paroda. Vilniečiai kviečiami iš palėpių traukti ir savo samovarus bei atsinešus į šią parodą sušildyti Vilnių. Pirties bičiuliai čia virs seniausią lietuvišką žolelių arbatą, o Tymo kvartale bus surengtos XIX amžiaus futbolo varžybos.

V.Urba teigė, kad norima atgaivinti Tymo kvartalą, nors pernai to padaryti ir nepavyko. Tačiau šiemet numatoma įvairių renginių, tad tikimasi, kad žmonės plūstelės ir ten.

V.Kudirkos aikštėje šeimininkaus palangiškiai. Šių metų kultūros sostinė žada vaišinti stintomis, o ten pat vyks ir Lietuvos barbekiu čempionatas. Čia vyks ir kaimiško paršiuko dorojimas, kas miestiečiams gali padaryti išties neišdildomą įspūdį.

Kultūrinė mugės programa gausi kaip ir kasmet. Iš viso įvairiose vietose turėtų pasirodyti apie tūkstantis atlikėjų. Parodos vyks A.Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje, Rotušėje, Vilniaus vaikų ir jaunimo meno galerijoje.

Kaziuko mugėje turėtų dvelkti viduramžiais. Renginio organizatorius V.Urba ir jo padėjėjai vilkės stilizuotus viduramžių miestelėnų drabužius, kuriuos sukūrė ir pasiuvo Vilniaus kolegijos Aprangos gamybos katedros studentai ir dėstytojai.

Anot V.Urbos, lankantis kitų Europos šalių panašiose mugėse senovinių drabužių kolekcijos jam padarė didelį įspūdį. „Kilo idėja ir Vilniaus miesto gyventojų džiaugsmui sukurti kažką panašaus“, – teigė Kaziuko mugės organizatorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius