Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalas Londone: transfobija apkaltintos menininkės darbai išimti iš muziejaus parduotuvės

Londone esantis muziejus – Karališkoji dailės akademija – savo dovanų parduotuvėje nebepardavinės vokiečių menininkės Jess de Wahls darbų, praneša užsienio žiniasklaida.
Karališkosios dailės akademijos fasadas
Karališkosios dailės akademijos fasadas / 123RF.com nuotr.

Akademija teigė sulaukusi skundų, nes pardavinėja „transfobiškos pasaulėžiūros menininkės“ darbus. Tačiau rašte nebuvo paminėtas Jess de Wahls vardas, rašo „Daily Telegraph“.

Menininkė sakė, kad savaitę prieš skandalą sulaukė reakcijų iš trans teisių aktyvistų. Jie atkreipė dėmesį į 2019 metais publikuotą esė, kurioje ji kritikavo kontroversišką LGBT labdaros organizaciją „Stonewall“. Ir teigė, kad moteris yra „suaugęs žmogus“ (angl. „An adult human female“), bet ne „identitetas ar jausmas“ (angl. „Not an identity or feeling)“, – rašo „Dailymail.co.uk“.

„The Art Newspaper“ pasidalijo Karališkosios dailės akademijos teiginiu, paviešintu instagrame:

„Karališkoji dailės akademija yra įsipareigojusi lygybei, įvairovei ir įtraukumui. Be to, ji nepalaiko menininkų, kurie, muziejaus žiniomis, konfliktuoja su šiomis vertybėmis. Norime pažymėti dar kartą, kad palaikome LGBTQ+ bendruomenę.“

Teiginio instagrame nebėra.

Savo tinklaraštyje menininkė rašo: „Man netrukdo žmonės, kurie komfortiškiau jaučiasi išsireikšdami taip, tarsi būtų kitos lyties (kad ir kokiu būdu jie tą darytų). Tačiau man atrodo nepriimtina, kai kas nors nepragrįstai teigia iš tikrųjų esąs kitos lyties nei gimė. Arba, kai tvirtina, kad yra nusipelnęs tokių pačių teisių tarsi būtų gimęs tos lyties, su kuria save sieja.“

Vėliau tame pačiame tinklaraštyje ji teigė pasirašanti po visais tada išsakytais žodžiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas