Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedų kultūros dienoje Kėdainiuose – žymiosios silkės ragavimas su Jonu Ohmanu

Kėdainiečiai ruošiasi priimti  Kėdainių lietuvių ir švedų draugijos  mestą iššūkį – ant Nevėžio kranto paragauti įžymiosios švediškos raugintos silkės. Ketvirtadienį Kėdainiuose vyks švedų kultūros diena „Kėdainiai myli Švediją“. Į Kėdainius atvyksta  Švedijos ambasados antroji sekretorė Hanna Rehn ir kultūros projektų koordinatorė  Giedrė Berželionytė.
 Jonas Ohmanas
Kėdainiai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Viešnios lankysis vietos įmonėje, susitiks su rajono vadovais, apžiūrės senamiestį ir vietas, susijusias su Švedija.

1655 m. spalio 20 d. vadinamojo švedų tvano metu tarp Lietuvos didikų, vadovaujamų LDK didžiojo etmono Jonušo Radvilos ir Švedijos karaliaus vietininko grafo Magnuso Gabrielio de la Garde, buvo pasirašyta Kėdainių sutartis, apsaugojusi Lietuvą nuo Maskvos užpuolikų. Didžiosios Rinkos aikštėje Kėdainiuose pastatytas Algirdo Boso paminklas, skirtas Jonušui Radvilai ir Kėdainių unijai, o Rotušės kiemelyje Kėdainių sutarčiai atminti − švedų skulptorės Ullos Viotti paminklas.

Vėliau Mikalojaus Daukšos bibliotekoje bus atidaryta paroda „Švedija nuo A iki Ö“, po jos − ambasados organizuota viktorina apie Švediją.

Dar vienas renginys tądien lauks Daugiakultūriame centre: vyks žymaus Lietuvos visuomenininko, pagalbos Ukrainai organizacijos „Mėlyna ir geltona“ įkūrėjo ir vadovo Jono Ohmano susitikimas su Kėdainių jaunimu.

Renginyje dalyvaus vikingiškojo autentiško maisto gamintoja iš Kuršių krašto Edita Nurmi. Pasak jos, šios silkės valgyta ir vikingų laikais. Viešnia papasakos apie kitus vikingiškojo laikotarpio valgius bei juos gamins čia pat ant lauželio.

Organizatorių nuotr./ Vikingiškojo autentiško maisto gamintoja Edita Nurmi
Organizatorių nuotr./ Vikingiškojo autentiško maisto gamintoja Edita Nurmi

E.Nurmi valgius gamina tik pagal autentiškus receptus, o juos atrasti įmanoma remiantis archeologine medžiaga, rašytiniais šaltiniais. Informacijos yra ir skandinavų sagose: kas kuo ką pavaišino ar net nunuodijo. Štai Švedijoje kartu su įkapėmis buvo rasta suakmenėjusi duonelė, mokslininkai ją ištyrė ir nustatė tikslų duonos receptą.

Neįprastos mums duonelės bus iškepta ir renginio metu. Kadangi tądien daug dėmesio bus skirta žuviai, tai ir duonelė bus su silke kepta. Nors daugelis net nebando švediškos smirdančios silkės ragauti, patys švedai, ypač gyvenantys Šiaurės Švedijoje, sako neužuodžiantys labai didelės smarvės ir jos ragauja ne tik atrakcijų metu, o tiesiog šiaip nusiperka ir valgo.

Renginyje nestigs sporto ir žaidimų: Kėdainių lietuvių ir švedų draugijos nariai pamokys norinčiuosius žaisti Skandinavijos šalyse labai populiarų KUBB-o žaidimą, o kėdainietis Darius Petkevičius, kurio šeima labai daug dėmesio skiria vikingiškajam gyvenimo būdui, pamokys senovinių žaidimų.

Švedų kultūros diena Kėdainiuose − rugsėjo 13 d., ketvirtadienį.

Kėdainių krašto muziejaus Daugiakultūris centras (Senosios Rinkos a. 12)
13.30–15.00 val. – žymiausio Lietuvoje švedo Jono Ohmano susitikimas su Kėdainių moksleiviais „Pokalbis su Jonu O.“

Kėdainių r. sav. Mikalojaus Daukšos viešoji biblioteka (Didžiosios Rinkos a. 11)
16.30 val. – parodos „Švedija nuo A iki Ö“ atidarymas

Viktorina apie Švediją. Prizas − apsilankymas Švedijos ambasadoje Vilniuje rugsėjo 28 d. ir ypatingi, Lietuvos 100-mečiui skirti, pietūs su Švedijos ambasadore Lietuvoje Maria Christina Lundqvist

Nuo 18.30 val. – bibliotekos kiemelyje ant Nevėžio kranto skandinaviškojo „Kubbo“ žaidynės, švediškos raugintos silkės ragautuvės su švedu Jonu Ohmanu, vikingiškojo maisto degustacija ir kitos pramogos.

Renginį rengia Kėdainių lietuvių ir švedų draugija, Kėdainių r. sav. Mikalojaus Daukšos viešoji biblioteka, Kėdainių krašto muziejaus Daugiakultūris centras, Švedijos ambasada Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas