Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tautų mugėje – lėlės iš dešimties pasaulio šalių

Savaitgalį Vilniaus centre vyksiančioje Tautų mugėje išskirtinis dėmesys bus skirtas lėlėms. Rankų darbo lėles demonstruos apie penkiasdešimt lėlininkų iš dešimties šalių. Lėlę pasigaminti galės ir kiekvienas mugės lankytojas, o vienuose mokymuose lėlininkė ir psichologė iš Ispanijos net ketina aiškinti, ką sukurta lėlė sako apie jos kūrėjo būdą ir psichologinę būseną.
Tautų mugės ir Gdansko dienų pristatymas
Tautų mugės ir Gdansko dienų pristatymas / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Renginio „Tautų mugės lėlės“ kuratorė, lėlių kūrėja ir kolekcininkė Jelena Petrykina iš Maskvos pasakojo, kad dalyvių mugei netrūksta – lietuvių lėlininkai iki šiol skambina ir teiraujasi, ar jiems atsiras vietos renginyje. „Pirmą kartą mugėje bus tokia didelė rankomis pagamintų lėlių ekspozicija. Susirinks apie 50 meistrų iš įvairių šalių, didžioji dauguma, žinoma, iš Lietuvos“, – kalbėjo kuratorė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lėlių kūrėja ir kolekcininkė Jelena Petrykina
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lėlių kūrėja ir kolekcininkė Jelena Petrykina

Be lietuvių mugėje dalyvaus lėlininkai iš Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos, Latvijos, Estijos ir net Moldavijos. Taip pat atvykti ketina Evgenia Khamulyak iš Ispanijos. Ją J.Petrykina įvardijo kaip ypatingąją viešnią – ši moteris turi lėlių galeriją Barselonoje. Ji atsiveš ir specialiai vilniečiams parodys ispanų meistrų lėles.

„Šios visos lėlės yra rankų darbo, vienetinės, tokių daugiau niekur nėra. Interjere lėlės labai populiarėja visame pasaulyje. Lėlės gali būti ir itin brangios, papuoštos brangakmeniais, tai puikiausia dovana“, – kalbėjo J.Petrykina.

Renginio kuratorė teigė, kad šis projektas išties išskirtinis, kai atvyksta ne vienos šalies atstovai ir demonstruoja savo darbus, todėl malonu, jog jis įtrauktas į Tautų mugės programą. 

Anot J.Petrykinos, lėles kuriantys meistrai dirba su įvairiausiomis medžiagomis – porcelianu, plastiku, moliu, vilna. „Viskas, kas daroma žmogaus rankomis, visas kūrėjų talentas bus pristatomas mugėje“, – pagyrų kolegoms negailėjo lėlininkė iš Maskvos.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Tautų mugės ir Gdansko dienų pristatymas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Tautų mugės ir Gdansko dienų pristatymas

Mugėje vyks ir mokymai. Lėlininkai demonstruos, kaip pasigaminti lėlę ar meškiuką, nesvarbu, ar žmogus kada nors yra bandęs kažką panašaus sukurti, ar ne. 

„E.Khamulyak, lėlininkė iš Ispanijos, yra ir psichologė. Ji veda psichologinius mokymus, kurie vadinasi lėlių terapija, daugiau niekas tokių dalykų pasaulyje nedaro. Atėjęs žmogus iš medžiagų atraižų gamina tai, kas jam išeina. Pagal tai, kokią lėlę jis sukuria, galima spręsti apie to žmogaus psichologinę būseną, kas jo viduje, išvardyti jo būdo bruožus ir sugebėjimus. Tai išties labai įdomu, jau sudomino daugybę žmonių“, – pasakojo lėlių kūrėja ir parodos kuratorė.

Lėlių ekspozicija bus nemenkas iššūkis Tautų mugės organizatoriams, kadangi jai reikia išskirtinio dėmesio – uždarų palapinių, apsaugos.

Tautų mugė Gedimino pr. vyks nuo šio penktadienio iki sekmadienio, rugsėjo 13–15 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas