Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tuzinas 15-osios Baltijos trienalės įdomybių, apie kurias nedrįsote paklausti

Rugsėjo 6 d. beveik po trejus metus trukusio Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) pastato remonto, duris atvers 15-oji Baltijos trienalė „Ta pati diena“. Kas trejus metus rengiama paroda lankytojus pasitiks intensyvia dviejų dienų atidarymo programa ir daugiau nei 50 menininkų iš įvairių pasaulio šalių pristatančia paroda.
15-oji Baltijos trienalė
15-oji Baltijos trienalė / Organizatorių nuotr.

1

Nuo 1979 m. ŠMC organizuojama Baltijos trienalė šiandien yra viena svarbiausių šiuolaikinio meno parodų Šiaurės Europoje. Užgimusi daugiau nei prieš keturis dešimtmečius tuometiniuose Dailės parodų rūmuose kaip trijų Baltijos šalių meno paroda, su laiku trienalė keitėsi, plėtėsi ir išaugo iki ambicingo renginio, kuriame šiandien dalyvauja menininkai iš visų pasaulio kontinentų.

2

Šiųmetinės parodos pavadinimą „Ta pati diena“ kuratoriai pasiskolino iš 1984 m. Niujorke sukurto graikų poeto Emersono to paties pavadinimo eilėraščio. Šis eilėraštis – dalis spausdinimo mašinėle parašyto ir anksčiau neskelbto eilėraščių bei dainų rinkinio „Dainos be muzikos“, surasto graikų fotografo George’o Tourkovasilio archyve.

Organizatorių nuotr./„Mirtis“, apie 1970. Autorystė priskiriama Eliai Lekodimitriui slapyvardžiu Emerson
Organizatorių nuotr./„Mirtis“, apie 1970. Autorystė priskiriama Eliai Lekodimitriui slapyvardžiu Emerson

3

Pasak vienos iš parodos kuratorių Maya’os Tounta, šios parodos koncepcijoje susitelkiama į tai, kaip skirtingai žmonės žiūri į pasaulį ir kaip pasaulis žiūri į juos. Parodoje eksponuojami ne tik pastaraisiais metais sukurti šiuolaikinio meno kūriniai, tačiau ir novatoriški, drąsūs ir eksperimentiniai kūriniai, skaičiuojantys keturis penkis dešimtmečius.

4

15-osios Baltijos trienalės, kurią kuruoja Tomas Engelsas ir Maya Tounta, atidarymo savaitgalio programa truks dvi dienas – rugsėjo 6–7 d. Šiomis dienomis Vilniuje viešės trys dešimtys menininkų iš įvairių pasaulio šalių.

Bea Borgers nuotr./Mette Edvardsen ir Iben Edvardsen performansas „Livre d’images sans images“
Bea Borgers nuotr./Mette Edvardsen ir Iben Edvardsen performansas „Livre d’images sans images“

5

Oficiali trienalės atidarymo ceremonija vyks Šiuolaikinio meno centre rugsėjo 6 d., penktadienį, 18 valandą. Po inauguracinio vakaro vyks performansas, „žurnalo be žodžių“ BILL numerio pristatymas bei vakaro pratęsimas su menininkų parinkta muzika.

6

Atidarymo savaitgalio metu bus pristatyta Andriaus Arutiuniano, Mette Edvardsen ir Iben Edvardsen, Toine Horverso, Danos Michel ir Eszter Salamon gyvai atliekamų kūrinių programa.

Lex van Lith nuotr./Toine Horvers performansas „Rolling 1“, 1986
Lex van Lith nuotr./Toine Horvers performansas „Rolling 1“, 1986

7

Rugsėjo 7 d., šeštadienį, ŠMC vyks ilgiausias trienalės atidarymo kūrinys, kuris truks daugiau nei 15 valandų. Šis Nyderlandų menininko Toine Horverso darbas būgnams, pirmą kartą buvo parodytas Amsterdame beveik prieš keturis dešimtmečius. Šį kūrinį atliks 20 pamainomis grojančių būgnininkų.

8

Abi atidarymo programos dienas lankytojai taip pat bus kviečiami į armėnų kilmės lietuvių menininko Andriaus Arutiuniano performansą. Tai vienintelis kūrinys, kuris nėra „eksponuojamas“ Šiuolaikinio meno centre. Performanso metu menininkas pakvies pasivažinėti senstelėjusiu automobiliu po Vilnių klausantis armėniškos pop ir disko stiliaus muzikos. Į šį performansą būtina registracija.

Ilmės Vyšniauskaitės nuotr./Andrius Arutiunian „Armen“, 2023
Ilmės Vyšniauskaitės nuotr./Andrius Arutiunian „Armen“, 2023

9

Visi atidarymo programos renginiai – nemokami. Penktadienį ir šeštadienį žiūrovai laisvai galės aplankyti ir pačią trienalės parodą.

10

Šioje trienalėje iš daugiau nei pusšimčio autorių yra pristatomi ir trijų Lietuvos menininkų darbai – jauniausios parodos dalyvės, trylikametės Ugnės Nakaitės, darbas kartu su Urte Jarmuškaite ir Pranu Gustainiu, taip pat Gintaro Didžiapetrio bei Elenos Narbutaitės kūryba.

Sebastian Reiser nuotr./Eszter Salamon savo performanse „Dance for Nothing (revisited)“, 2024
Sebastian Reiser nuotr./Eszter Salamon savo performanse „Dance for Nothing (revisited)“, 2024

11

Keturis mėnesius truksiančioje parodoje vyks ir edukaciniai užsiėmimai, įvairaus formato ekskursijos bei turai po parodą šeimoms. Nuo rugsėjo pabaigos čia prasidės ir specialios dirbtuvės senjorams, pabėgėliams bei autizmo spektro sutrikimą turintiems žmonėms.

Roberto Riabovo / BNS nuotr./Atidarytas antaujintas šiuolaikinio meno centras
Roberto Riabovo / BNS nuotr./Atidarytas antaujintas šiuolaikinio meno centras

12

15-osios Baltijos trienalės paroda veiks iki 2025 m. sausio 12 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas