Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Dranseikos ir V.Klimašausko diskusija apie filosofijos ir meno santykius kultūros erdvėje „Entity“

Rugsėjo 5 d., ketvirtadienį, 20 val., kultūros komplekse „SODAS 2123“ įsikūrusi erdvė „Entity“ (Vitebsko g. 21, Vilnius) kviečia dalyvauti filosofo Viliaus Dranseikos ir kuratoriaus Valentino Klimašausko diskusijoje „Filosofija ir menas: susikirtimai ir prasilenkimai“. Į „Vilniaus galerijų savaitgalio“ programą įrašyta diskusija, geram orui leidus, įvyks lauke – greta naujai įsikūrusios interaktyvios architektūrinės skulptūros „Krosnies pavilijonas“, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
Vilius Dranseika, Šimonių giria, 2023 m.
Vilius Dranseika, Šimonių giria, 2023 m. / Kristinos Savickaitės nuotr.

Šio atviro pokalbio metu bus diskutuojama, ar filosofijos ir meno disciplinos daro viena kitai įtaką, turi bendrų tikslų, ar visgi tai skirtingomis metodologijomis veikiančios sritys?

Filosofiją diskusijoje atstovaujantis Vilius Dranseika – filosofas, dirbantis Jogailos universitete, Krokuvoje. Kaip vizituojantis dėstytojas dėsto kursus Vilniaus universitete ir Vilniaus dailės akademijoje. Domėjimosi sritis – filosofinio mąstymo psichologiniai pagrindai. Šiuo metu daugiausiai tyrinėja atminties, asmens tapatybės ir mirties temas.

Ruben Steinum nuotr. /Valentinas Klimašauskas, „Coast Contemporary“ festivalis „Ocean Eyes“, 2023 m.
Ruben Steinum nuotr. /Valentinas Klimašauskas, „Coast Contemporary“ festivalis „Ocean Eyes“, 2023 m.

Pokalbyje V.Dranseika iškels šiuos klausimus: „Ką filosofijai gali duoti menas? Ar vien pavyzdžius, iliustracijas, kažką pagyvinančio filosofinį tekstą, suteikiančio šviežumo įspūdį, bet iš principo nebūtino? O galbūt jis leidžia filosofijai pasiekti tikslus, kuriems jai pačiai trūksta išraiškos priemonių? Ar meno kūrinys gali būti filosofiniu argumentu arba filosofinės tezės įrodymu?“.

Meną pokalbyje atstovaus Valentinas Klimašauskas – šiuolaikinio meno kuratorius ir rašytojas. Tarp kuruotų jo projektų – Lietuvos nacionalinis paviljonas Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje (kartu su João Laia, menininkai – Pakui Hardware ir Marija Teresė Rožanskaitė, Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, 2024 m.). 2024 m. V.Klimašauskas išleido knygą „Telebodies. Bleeding Subtitles for Postrobotic Scenes“ („Mousse publishing“, meno doktorantūros Vilniaus dailės akademijoje disertacijos dalis).

Diskusijoje kuratoriaus V.Klimašausko keliami klausimai bus šie: „Ką meno laukui duoda filosofija? Instrumentus, kuriais galima iš esmės apmąstyti grožio ir kitas estetines ar dailėtyros sampratas, analizuoti meno lauką? Raktažodžius, kuriais galima paremti ir bent jau praturtinti parodinius ar menotyrinius sumanymus ir tekstus, aktyvuoti ar kritikuoti šiuolaikinio meno lauko „trendus“? Ar gali filosofai patys kurti meno kūrinius ir parodas, kitaip tariant, būti aktyviais bei pilnaverčiais meno lauko dalyviais? Tikriausiai, taip. Tačiau ar galimas atvirkštinis variantas – ar meninės praktikos gali būti vertinamos kaip filosofijos praktikos? Ar yra skirtumų, kaip filosofija yra įveiklinama meno ir filosofijos laukuose?“.

Renginio pradžia – rugsėjo 5 d. 20 val.

Adresas – kultūros erdvė „Entity“, Vitebsko g. 21, Vilnius (kultūros kompleksas „SODAS 2123“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas