Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vaikai vasarą „Meno avilyje“ stovyklaus ir statys spektaklį

Antrąją liepos pusę Vilniuje pirmą kartą veiks vaikams skirta stovykla, kurios visi dalyviai nuo pat pirmųjų dienų taps vaikiškos teatro trupės nariais ir, padedami trijų profesionalių šokio ir vaidybos mokytojų, stovyklos pabaigoje parodys jos metu sukurtą spektaklį.
Vaikai
Vaikai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Stovykla, pavadinta „Meno aviliu“, organizuojama nuo liepos 13 iki 30 dienos Vilniuje. „Meno avilys“ įsikurs buvusiame „Vaidilos“ teatre, tačiau norima, kad bent dalis pamokų vyktų po atviru dangumi: miesto parkuose, Neries pakrantėse ir kitose vietose.

Stovyklos iniciatorės ir būsimosios vaikų mokytojos – trys jaunos menininkės, prieš kelerius metus Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigusios šokio ir vaidybos studijas (kurso vadovė – žinoma choreografė Andželika Cholina) ir dabar to mokančios 4–15 metų vaikus.

„Esu įsitikinusi, kad stovykloje kasdien bus gausu įvairiausios kūrybos ir ekspromto. Mes pačios būsime tik mokytojos, o svarbiausieji visa ko kūrėjai – patys vaikai. Sąmoningai nesame pasirinkę būsimojo spektaklio temos – neabejoju, kad ji natūraliai gims jau po pirmųjų pamokų su mažaisiais aktoriais. Taigi, vaikai drauge kurs spektaklį ir galės mokytis vieni iš kitų. Manau, jie tikrai pasijus tarsi avilyje, kur nuolat pilna judėjimo“, – apie „Meno avilio“ idėją kalbėjo stovyklos sumanytoja Giedrė Zaščižinskaitė.

Ji ir jos bendramintės – Ramunė Balsevičiūtė ir Domicelė Tautkaitė – yra sukūrusios ne vieną vaidmenį A.Cholinos, Oskaro Koršunovo ir Gyčio Ivanausko spektakliuose. Dabar merginos nori išnaudoti pažintis su įvairiais aktoriais ir bent kelis iš jų ketina pasikviesti į „Meno avilį“ pabendrauti su vaikais.

Ši stovykla veiks darbo dienomis nuo 12 iki 17 valandos, kasdien vyks scenos kalbos, vaidybos, judesio kompozicijos ir choreografijos pamokos. Ketinama suburti dvi grupes: 6–11 metų vaikų ir 12–16 metų paauglių. Stovyklautojams nekeliama jokių reikalavimų, susijusių su šokiu, vaidyba ir bet kokia kita menine saviraiška.

„Statant spektaklį kiekvienam vaikui teks tokių užduočių, kurios geriausiai tiks pagal jo galimybes ir temperamentą. Juk, perfrazuojant žinomą posakį, kiekvienas vaikas yra menininkas, tačiau tik vaikai tai žino“, – bendros idėjos sėkme įsitikinusi G.Zaščižinskaitė.

Stovyklos metu sukurtas spektaklis bus filmuojamas ir kiekvienas vaikas gaus po įrašą. Tačiau Giedrė prasitarė turinti ir tolimesnių planų – spektaklį rudenį parodyti M.K.Čiurlionio menų gimnazijos salėje.

„Meno avilio“ stovykla – ne pirmasis merginų trijulės meninis projektas su vaikais. Jos dar 2006 metais įsteigė vaikų teatrą „Bitutėzz“, kurio trupėje praėjusiais mokslo metais dūzgė 19 jaunųjų aktorių. Teatro spektaklis „Kibirkštėlė“ Vilniuje buvo parodytas praėjusią žiemą. Dauguma teatre vaidinančių vaikų taip susižavėjo šokiu, kad ketina stoti į M.K.Čiurlionio menų gimnazijos baleto skyrių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas