Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniaus galerijų savaitgalis: juodi augalai, paroda Lentvaryje ir šiuolaikinio meno akcentai

Rugsėjo 7–10 dienomis jau antrąjį kartą duris atveria Vilniaus galerijų savaitgalis. Šiais metais galerijų savaitgalyje dalyvauja 26 Vilniaus miesto meno galerijos ir erdvės. Sostinės gyventojai ir svečiai bus stebinami naujų parodų atidarymais, atviromis menininkų studijomis, edukacine programa ir kitais meno renginiais. Ketvirtadienį, pirmąją renginio dieną, vyko 9 naujų parodų atidarymai.
Paroda  „Gdanskas Vilniuje, Vilnius Gdanske“
Paroda „Gdanskas Vilniuje, Vilnius Gdanske“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Renginiu siekiama supažindinti visuomenę su įvairiais šiuolaikinio meno procesais bei kūrėjais, skatinti daugiau sužinoti apie Vilniaus miesto galerijas, meno erdves. Vilniaus galerijų savaitgalio koordinatorė Gabrielė Radzevičiūtė teigia, jog daug žmonių nesupranta šiuolaikinio meno: „Šio renginio metu vyks daug ekskursijų, bus galimybė atvirai bendrauti su menininkais. Žmonės, kurie visai nesidomi šiuolaikiniu menu ir parodose nesilanko, turės galimybę su šiuolaikine kultūra susipažinti iš arčiau. Tikimės sudominti kuo daugiau žmonių“, – teigia G.Radzevičiūtė.

Renginio koordinatorė teigia, kad šiais metais galerijų atranka buvo atvira, organizatoriai kvietė daug galerijų. „Stengėmės rinktis šiuolaikinio meno galerijas ir erdves, kurios įprastai pristato šiuolaikinį meną. Mums svarbu žmonėms pristatyti ne tik galerijas, bet ir šiuolaikinį meną ir jo kūrėjus“, – teigia G.Radzevičiūtė.

Žmonės, kurie visai nesidomi šiuolaikiniu menu ir parodose nesilanko, turės galimybę su šiuolaikine kultūra susipažinti iš arčiau.

Vilniaus galerijų savaitgalio metu meno renginiai iš sostinės kelsis ir į Lentvarį, siekiant mažesnius kultūros centrus įtraukti į šiuolaikinio meno procesus. Rugsėjo 9–10 dienomis Lentvario geležinkelių stoties pastatų komplekse duris atvers dvi šiuolaikinius kūrėjus pristatančios ekspozicijos „Depas“. Išskirtinėse erdvėse menininkai pristatys naujausius savo kūrinius, leidžiančius kitaip atsiskleisti istoriniam šios vietos kontekstui.

„Šiais metais norėjome sukurti laikiną projektą periferijoje. Bendradarbiaudami su Lentvario kultūros rūmais ir savivaldybe parengėme ekspoziciją Lentvario geležinkelio stotyje. Šios erdvės įprastai nėra laisvai prieinamos ir atviros, tad jau vien dėl to verta pasinaudoti galimybe“, – teigia G.Radzevičiūtė. Projekto metu žiūrovams prisistatys jaunosios kartos menininkai, pateiksiantys žiūrovams įvairaus meno formų ir išraiškų.

Vilniaus galerijų savaitgalio kelionė prasidėjo parodų salėje „Titanikas“, kurioje vyko parodos „Gdanskas Vilniuje, Vilnius Gdanske“ atidarymas. Šis projektas – bendras Gdansko dailės akademijos, Gdansko technikos universiteto ir Vilniaus Dailės akademijos projektas, kurio dėka keičiamasi bendromis Lietuvos ir Lenkijos tapytojų parodomis. Parodos atidaryme susirinko nemažai svečių iš Gdansko. Renginio svečius sveikino ne tik kūrėjai, bet ir Vilniaus galerijų savaitgalio iniciatorius Vytautas Michelkevičius. Anot V.Michelkevičiaus, renginio tikslas – suvienyti Vilniaus galerijas su šiuolaikiniu menu ir taip pradėti naują meno sezoną mieste.

Aistės Kisarauskaitės projekto „Dark room” atidarymas vyko kiek neįprastoje aplinkoje – VDA krematoriume. Čia sienos ne baltos, kaip įprasta galerijose, erdvė nedidelė, tačiau ekspozicijai išties tinkama, mat A.Kisarauskaitė tyrinėjo augalijos ir meno santykį su šviesa ir sukūrė fotolaboratoriją, kurios eksponatai – „juodi” augalai. Augalai dažniausiai tampa juodos spalvos reaguodami į saulės šviesą – gaudami mažiau saulės jie lieka žali ar savo įprastos spalvos. Ši fotosintezė, anot autorės, ne tik savo pavadinimu artima fotografijos principui, bet ir tuo, kad didesnis šviesos kiekis sukuria juodesnį paviršių. Parodos autorė, pristatydama projektą atvykusiems meno mėgėjams, citavo savo mažąją dukrą: „Mama, ar žinai, kad saulė taikosi į juodą?”

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas