Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Vilniaus „Kultūros naktis“: erdvės šeimoms, muzika ir eksperimentinis menas

Jau šį penktadienį, birželio 7 dieną, Vilnius miesto svečius ir gyventojus kvies į tradicinę „Kultūros naktį“! Aštuonioliktąjį gimtadienį švenčiantis kasmet pritraukia per 150 000 lankytojų – ne tik pasiilgusių šokti iki paryčių, bet ir norinčių pažinti miestą kartu su šeima, norinčių pamatyti kaip menininkai keičia kasdienį miesto veidą, rašoma pranešime spaudai.
„Kultūros naktis“ Vilniuje
„Kultūros naktis“ Vilniuje / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Jau atviroje festivalio programoje – per 100 lankytojus kviečiančių renginių!

Operinis dviejų pastatų dialogas

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatras, kartus su „Operomanija“ surengs ypatingą pasirodymą „Absorptio“ – šiuolaikinę operą, o kartu – kultūros komentarą apimantį tiek LNOBT pastatą (A.Vienuolio g. 1), tiek greta esantį ir su opera tiesiogiai nesusijusį pastatą, J.Lelevelio g. 4 „OPERA Social House“, ant kurio stogo įsikūrusi šiuolaikinė baro intervencija. Į dviejų pastatų dialogą ir jo dramaturgiją klausytojai įtraukiami interaktyviai ir skirtingose vietose – pradžioje per ausinėse girdimą garso takelį, vėliau – per visa apimantį ir gyvai atliekamą kūrinio finalą. „Absorptio“ išreiškia impulsą komentuoti operos situaciją ir svarstyti (šiuolaikinės) operos vaidmenį šiandienėje kultūroje ir kultūros industrijoje.

Žingsnis į naują Lietuvos nacionalinio dramos teatro sezoną

Belaukiant naujo, 85-tojo sezono spektaklių bilietų prekybos pradžios, LNDT kviečia aptarti besibaigiantį, ryškų ir įvairių reakcijų sulaukusį sezoną, prasidėjusį provokuojančia fraze „Neik į teatrą“, bei sužinoti šiek tiek daugiau apie tai, kas laukia rudenį. Jau nuo ryto čia rasite įsikūrusį „Radio Vilnius“, kuris gyvai transliuos diskusijas apie karščiausius teatro įvykius, o vakare – prie Teatro sceninio įėjimo vyks „Radio Vilnius“ koncertas („Vilniaus Vandenys x Radio Vilnius: dj nevykele (LIVE)”. Po koncerto klausytojai kviečiami likti iki pat šeštadienio ryto, kai prekyboje pasirodys jau naujo sezono bilietai, ir sapnuoti naują sezoną su ansamblių „Synaesthesis“ ir „Melos“ atliekamu kompozitoriaus Dominyko Digimo 8 valandų trukmės kūriniu „Ką sapnavai?“.

Mistinis šokis muziejaus kieme

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kieme festivalis kvies pasinerti į mistišką ir šventinę atmosferą su šokio spektakliu „INSANE“ – Šeiko šokio teatro pasirodymu, parengtu kartu su prancūzų choreografu Albanu Richard’u. Tai choreografija įkvėpta tradicinėse kultūrose švenčių ir apeigų metu kviečiamų dvasių, monstrų ir šmėklų. Spektaklis nukels žiūrovus į ritualų pasaulį, kurio metu žmogus patiria mistišką būseną, bandydamas paveikti paslaptingąsias gamtos jėgas.

Viename balde – visa kūrybinė komanda

Kroatų pianistas Ivo Pogorelićius sakė, kad pianinas be pianisto tėra baldas. Tai namuose stūksantis, dažniausiai vazomis ir servizais apkrautas baldas, kurio tikrąjį koncertinį ir muzikinį potencialą, nepaisant jo gamintojo bei mechanikos, lemia aplink jį esantys žmonės. Šį baldą nutarė permąstyti lietuvių eksperimentatoriai, nuolat ieškantys naujų kūrybos formų, derinančių klasiką ir moderniausias raiškos priemones – Kosmos Theatre. To paties Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kieme lankytojai galės aptikti garso ir šviesų instaliaciją „Baldas“ iš „Koncerto ir instaliacijos fortepijonui ir baldui“ – vieno baldo kūne čia susitiks Julijos Bagdonavičiūtės atliekama muzika, Žilvino Vingelio režisūra bei Andriaus Šiurio, Domanto Pūro, Deivido Dzikevičiaus kūryba, skambesį, šviesas ir pianino kūną jungianti į konceptualią ir stebinančią instaliaciją.

Iš viešbučio terasos – žvilgsnis į eterio pasaulį

Išskirtinai elegantiškas Radisson Collection Astorija viešbutis Didžiojoje gatvėje kvies apsilankyti stogo terasoje, iš kurios bus galima pamatyti dar vieno eksperimentatoriaus kūrybą – Luko Gecevičiaus, žinomo meniniu slapyvardžiu Aetherways. Jo kuriamoje vizualinėje erdvėje susitinka virtualūs pasauliai ir jutiminė patirtis. Aetherways kuria pasaulį iš spalvotų užprogramuotų raštų – tai viską jungianti virtuali erdvinė materija, pavadinta „kultūriniu pluoštu“, eterio pasauliu. Menininkas kūrybai pasitelkia naujausias skaitmeninio, interaktyvaus meno technologijas, yra pristatęs savo kūrinius gausybėje tarptautinių festivalių ir parodų.

Šeimoms – žaidimai, dirbtuvės ir magiškas miškas

Šeimas lavinti savo vaizduotę, džiaugtis ir mokytis jau keturioliktus metus kvies Bernardinų sodas, vienai nakčiai virsiantis „Šeimų erdve – Magišku mišku“. Sodo erdvė bus skirta džiuginti visą šeimą, o ypač pačius mažiausius, kurie dar tik mokosi žengti pirmuosius žingsnius naujame gyvenimo etape bei pradeda pažinti pasaulį. Magiškasis miškas – pilnas nuostabių nuotykių! Čia bus galima šokti, šėlti, mokytis atsakingo ir ekologiško gyvenimo, imtis tapybos meno, tyrinėti magišką mišką bei jo gyventojus. Magiškajame miške ne vien medžiai – jame išvysite ir grybų mišką – tai magišką ir pasakišką vietą, laukiančią visų: ir tų, kurie dar tiki pasaka, ir tų, kurie ją jau primiršę. Milžiniški grybai savo svečią privers pasijusti skruzdele, vabalu ar kitu mažyčiu miško gyventoju, o savo magišku švytėjimu užburs ir nuneš į šalį, kur svajonės ir pasakos yra tikrovė, o rūpesčiai ir rutina – tik tolimas sapnas.

„Kultūros naktis“, bet ir „Dizaino savaitė“!

Šių metų „Kultūros naktį“ praturtins ir mieste vykstančios „Dizaino savaitės ‘24“ renginiai. Abu festivaliai kviečia lankytojus pažinti jaunuosius menininkus – Vilniaus dailės akademija visuomenei pristatys visus (!)2024-siais VDA ginamus baigiamuosius bakalauro ir magistro projektus, atstovaujančius skirtingas studijų ir meno kryptis. Tai galimybė ne tik sužinoti, kuo šiandien gyvena ir kaip mąsto jaunieji kūrėjai, bet ir proga artimiau susipažinti su Vilniaus dailės akademija, jos studijų programomis, atrasti naujas erdves, išraiškos priemones, formas ir galimybes.

Parodos metu VDA plačiai atveria galerijų, auditorijų, laboratorijų, net ir rūsių duris. O bendradarbiaujant su Lietuvos dailininkų sąjunga, muziejais, bibliotekomis, kitomis galerijomis bei erdvėmis darbai pasklinda po visą miestą. Pagrindines ekspozicijas lankytojai ras trijuose VDA pastatuose – Maironio g. 6, Malūnų g. 5 ir Maironio g. 3, tačiau svečių lauks ir kitos erdvės: VDA galerijos („Artifex“, „Akademija“, „5 Malūnai“, „Kreatoriumas“, A. ir A. Tamošaičių galerija „Židinys“, VDA „Lauko ekspo“), LDS galerijos („Arka“, „Pamėnkalnio galerija“, „Dailininkų sąjungos galerija“, „Medūza“), galerijos „Atletika“ ir „Vartai“, M. Mažvydo biblioteka ir kitos erdvės.

Dizaino mėgėjus vakare kvies Energetikos ir technikos muziejus (Rinktinės g. 2) – ne tik aplankyti skirtingas muziejaus erdves, užpildytas meno, istorijos, mokslo, muzikos ir šokių, bet ir prisiliesti prie mokslo per mokslinius eksperimentus, o vakaro pabaigoje – pajudėti muzikos ritmu muziejaus stogo terasoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius