Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje atidaryta palestiniečio Babel Mnauar paroda „Judesio taškas“

Sekmadienio vakarą, rugsėjo 6 d. Vilniaus meno publikai pristatyta dailininko Babel Mnauar paroda „Judesio taškas“ (angl. Momentum Point). Susirinkę žiūrovai turėjo progą ne tik gyvai susipažinti su menininku, bet ir patenkinti smalsumą, užduodant norimus klausimus apie pačią ekspoziciją, kurioje gausu kontekstualios simbolikos ir šiandieninių aktualijų.
Parodos atidarymas
Parodos atidarymas / Tomo Tereko nuotr.
Temos: 2 Menas Tapyba

Kūryba, aktuali karantino visuomenei

Pasak parodos kuratorės Vilmos Jankienės – ekspozicijoje gvildomos tarpžmogiškų ryšių, santykių, išgyvenimų temos būdingos visai Babel Mnauar kūrybai. Autorius linkęs gilintis į aplinkos poveikį žmogaus vidinėms būsenoms, kurias labai gerai perteikia kūno kalba. Dėl to visi paveiksluose vaizduojami žmonės neturi veidų, tačiau yra užfiksuoti išraiškinguose, plastiškuose, skulptūriniuose judesiuose.

Vis tik, nors tapybos darbuose žiūrovai susitinka su tęstiniu Babel Mnauar kūrybos pasauliu, galerininkės teigimu menininko kūryba atsiveria naujai šiandieninių, 2020-ųjų metų aktualijų akivaizdoje. Žmogus priverstinai uždarytas nuo gyvų socialinių ryšių globalinės pandemijos aplinkybėmis, iš karantino išeina ištroškęs tikro, asmeniško bendravimo ir buvimo kartu.

„Gyvename neramiu laikotarpiu, laikomės didesnių fizinių atstumų. Dabar svarbus yra ne tik žmogaus fizinis judesys, dar svarbiau filosofinis, pajautos judesys. Tie judesiai-slinktys inicijuoja judėjimo kryptį, santykius su kitu žmogumi, su žmonija, arba žmogaus buvimą savimi, šalia kito žmogaus, tarp žmonių, man tai pačios įdomiausios dailininko kūrybos dominantės“, – parodos idėją apibendrino V.Jankienė.

Tomo Tereko nuotr./Parodos atidarymas
Tomo Tereko nuotr./Parodos atidarymas

Kosmosas, fizika ir metafizika

Palestiniečių kilmės menininkas Babel Mnauar savo tapybą Lietuvoje pristato trečią kartą. Gimęs Palestinoje, augęs Graikijos menų sostinėje Atėnuose, dailininko keliu pasukęs apsigyvenus Suomijoje, Helsinkyje, menininkas teigė, kad kelionės jam suformavo pasaulėžiūrą, kad visi žmonės yra siejami tų pačių emocijų, išgyvenimų, kosminių ryšių.

„Savo kūryboje vengiu tragiškumo, gyvenimas ir taip pernelyg persunktas tragedijų. Todėl visada siekiu atspindėti trapų grožį. Daugelyje darbų yra užsislėpusios simbolikos, tačiau ji priklauso nuo žiūrovo perspektyvos, pastabumo. Simboliai gali būti paslėpti pačioje struktūroje ar net spalvų variacijose,“– teigė menininkas.

Tomo Tereko nuotr./Parodos atidarymas
Tomo Tereko nuotr./Parodos atidarymas

Pasak parodos autoriaus, viskas ateina iš energetinio ciklo, kuris jungia mus visus šioje visatoje. „Mano asmeniniu požiūriu, paveikslas be žmogaus figūros – tai paveikslas su atimta siela. Stengiuosi kūrinius padaryti kuo gyvybingesnius ir prasmingesnius, pasitelkdamas istoriją – ją pateikiu per santykius. Kontekstai gali būti iš skirtingų laikų, tačiau tikiu, kad viskas yra persipynę ir susiję.

Tomo Tereko nuotr./Parodos atidarymas
Tomo Tereko nuotr./Parodos atidarymas

Ankstesnėje parodoje siekiau atskleisti žmonių tarpusavio sąveiką, ryšį. Šią temą, skirtingomis variacijomis, tęsiu naujoje „Judesio taško“ ekspozicijoje. Tačiau šįsyk stengiuos daugiau tyrinėti patį individą, atskleisti jo vidinį būvį, nebūtinai priklausomą nuo šalia esančio žmogaus,“ – mintimis dalinosi parodos autorius Babel Mnauar.

Paroda „Judesio taškas“ (angl. Momentum Point) veiks iki spalio 4 d. AP galerijoje (Polocko g. 10, Vilnius).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas