Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniuje – Europos dizaino įžymybių sąskrydis

Spalio 13 d. Vilniuje vyksianti konferencija „Design Talks“ į Lietuvą pakvietė dizaino srityje dirbančių ekspertų iš visos Europos, rašoma renginio organizatorių pranešime žiniasklaidai.
„Design Talks“
„Design Talks“ / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Renginiai Dizainas

Į Lietuvą atvyksta Maya Dvash (Izraelis), Holono dizaino muziejaus vyriausioji kuratorė (pagrindinė renginio pranešėja skaitys pranešimą tema „Dizaino parodos kūrimas: sudėtingi santykiai“); Tal Eraz (Izraelis), dizaineris, tyrėjas, kuratorius ir studijos „DesignRelated“ įkūrėjas; Martin Foessleitnern (Austrija), BEDA valdybos narys, „DesignAustria“ valdybos narys, informacijos dizaino žinovas ir hi-pe.at agentūros įkūrėjas; Koen Kleijn (Nyderlandai), menotyrininkas, teoretikas, režisierius ir žurnalo „De Groene Amsterdammer“ vyr. redaktorius; Anat Safran (Izraelis), dizainerė, fotografė ir Jeruzalės dizaino komisijos narė.

Konferencijos programoje du nuotolianiai pranešimai: Penny Sparke (Jungtinė Karalystė), dizaino istorijos profesorė ir Kingstono universiteto šiuolaikinio interjero tyrimų centro direktorė skaitys pranešimą per nuotolį, tema „Dizainas ir kultūra: reikšmingas ryšys“. Garsią britų dizaino istorikę su Lietuva sieja asmeninė pažintis su lietuvių dizaino istorike Laimute Cieškaite Brėdikiene (1936–2012) ir dizaino profesorium Tadu Baginsku nuo jų vizito Londone 1988 m.

Lonny van Ryswyck (Nyderlandai), dizainerė, tyrinėtoja ir studjos „atelierNL“ bendrasavininkė ir įkūrėja, skaitys pranešimą apie tvarumą, ji dirba ir gilinasi į tvarių medžiagų gamybą iš mus supančios aplinkos bei jų pritaikymu mūsų kasdieniame gyvenime.

Konferenciją moderuos Lietuvos dizaino pasaulyje gerai žinoma Audronė Drungilaitė, dizainerė, Lietuvos dizaino tarybos pirmininkė. Konferenciją organizuoja asociacija „Lietuvos dizaino forumas“. Organizatoriai tikisi, kad konferencija sulauks ypatingo dėmesio tiek Lietuvoje, ir tiek už jos ribų, bei puikiai įsilies į dizaino festivalio „Dizaino savaitė 2021“ renginių repertuarą.

„Džiaugiamės, kad į konferenciją pavyko sukviesti tikras dizaino asmenybes, tai kartu rodo, kad ir Lietuvos dizaino bendruomenė ir mūsų kūrėjų darbai sulaukia dėmesio ir už šalies ribų. Konferencija „Design Talks“ suburs akademikus, tyrinėtojus ir dizaino praktikus diskutuoti klausimais: ar geras dizainas gali būti tvarus, tolimas ar artimas dizaino ir meno santykis bei ko galima tikėtis iš investicijų į dizainą“, – sako „Lietuvos dizaino forumo“ direktorė Gabija Vanagė.

Tarptautinė dizaino konferencija vyks spalio 13 dieną, Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22), Vilniuje. Dalyvavimas konferencijoje galimas pateikiant galimybių pasą ar jį atitinkantį dokumentą bei būtina išankstinė registracija. Konferencija bus transliuoja ir gyvai per „Dizaino savaitės“ „Facebook“ kanalą bei „Lietuvos dizaino forumo“ „Youtube“ kanalą.

Konferencijos programa:

  • 10:30–10:40 Įžanginis žodis: Arūnas Gelūnas, Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktorius.
  • 10:45–11:15 Pagrindinė pranešėja: Maya Dvash, Holono dizaino muziejaus vadovė bei kuratorė (Izraelis), „Dizaino parodos kūrimas: sudėtingi santykiai“.
  • 11:15–12:10 (nuotoliniu būdu) „Dizainas ir kultūra: reikšmingas ryšys“, pranešėja Penny Sparke, dizaino istorikė, Kingstono universiteto profesorė, Modernių interjerų tyrimų centro direktorė (Didžioji Britanija). Dalyvauja „Dizaino fondo“ kvietimu (įgyvendinant LKT remiamą projektą "Dizaino fondo tinklaveika ir mobilumas) Pranešėją pristato Karolina Jakaitė.
  • 12:10–13:00 Diskusija: „Ar geras dizainas gali būti tvarus ir socialiai atsakingas? Ir kodėl verta investuoti į dizainą?“ Apie tvaraus dizaino tendencijas netolimoje ateityje. Dalyviai: Anat Safran, dizainerė, „Jeruzalės dizaino savaitės“ meno vadovė ir organizatorė; Tal Erez, parodų kuratorius ir „Jeruzalės dizaino savaitės“ kuratorius; Maya Dvash, Holono dizaino muziejaus vadovė bei kuratorė (Izraelis).
  • 13:00–14:00 Pietų pertrauka.
  • 14:00–14:35 „Ekodizainas: Paprastai. Ko galime išmokti iš John’o Maeda’os“, Martin Foessleitner, buvęs BEDA valdybos narys, „DesignAustria“ prezidentas, informacijos dizaino ekspertas ir „hipe.at“ agentūros įkūrėjas (Austrija). Kaip galėtume pritaikyti ekodizaino mąstymą kasdieniniame gyvenime. Kaip John’as Maeda’s ir jo paprastumo principai gali padėti dizaineriams pritaikyti ekodizainą savo kūriniuose. Ar yra kažkokie paprasti pagalbiniai dalykai, kuriuos mes, dizaineriai, galime panaudoti privilioti klientus, tiekėjus ir netgi pačius save: standartai, kokybės kriterijai bei aplinkybių ir pasirinkimų žemėlapis.
  • 14:35–15:20 (nuotoliniu būdu) „Think Global, Dig Local”, Lonny van Ryswyck, dizainerė iš „atelierNL“ (Nyderlandai)
  • 15:20–16:00 „Neišmintas kelias – kaip klišė gali tave nužudyti“. Pranešėjas: Koen Kleijn, meno istorikas, teoretikas, „De Groene Amsterdammer“ žurnalistas, rašytojas ir žurnalo „Ons Amsterdam“ vyriausiasis redaktorius (Nyderlandai).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas