Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilnius literatūros miestas kviečia sugrįžti

Vilnius, tapęs UNESCO literatūros miestu, aktyviai įsijungė į 42 pasaulio literatūros miestų tinklą: praėjusių metų lapkritį atsivėrusius Vilniaus literatų namus pamėgo ne tik literatūros žmonės: jie tapo visos kultūros bendruomenės susibūrimų, susitikimų, darbo vieta. Todėl po trumpos vasariškos ramybės kviečiami visi grįžti į namus nuo rugsėjo 9 dienos: tądien vilniečius ir miesto svečius pasitiks Šv. Jono gatvės šventė, rašoma pranešime spaudai.
Renginys Vilniaus literatų namuose
Renginys Vilniaus literatų namuose / Mindaugo Mikuleno nuotr.
Temos: 2 Knygos Literatūra

Patirti gatvės istorijas

Pirmą kartą vyksiančioje gatvės šventėje vyks ekskursijos, žaidimai, bus galima susipažinti su gatvės istorija, jos gyventojais. Nuo 10 iki 18 val. vyks ekskursijos gatvėje su gide Margarita Gaubyte, pasakojimai Vilniaus literatų namuose su gide ir rašytoja Rūta Norkūne, pasivaikščiojimai Šv. Jonų bažnyčioje ir varpinėje su Vilniaus universiteto muziejaus edukatoriais. Lankytojai kviečiami patirti istorijas ir klausytis poezijos apie Vilnių, pažaisti protų mūšyje su rašytoju Justinu Žilinsku, diskutuoti su istorikais apie istorinį gatvės ir bažnyčios pavadinimą.

Išgirsti jaunimą

Vasarą Vilniaus literatų namuose įvyko stovykla rašančiam jaunimui. Stovyklos rezultatas – jų pačių sukurta knyga, kuri bus pristatyta 2024 metų Vilniaus knygų mugėje.

O nuo rugsėjo rašantys moksleiviai susitikti Literatų namuose kviečiami dažniau – net kartą per savaitę. Rašytojas Rimantas Kmita, Vilniaus universitete dėstantis kūrybinį rašymą, yra pasiruošęs dalytis savo kūrybine patirtimi ir atsakyti į rašančiam jaunimui kylančius klausimus. Kaip sukurti įsimenamą charakterį? Kaip parašyti gerą dialogą? Kaip rasti savo stilių? Kaip publikuoti savo tekstą? Tai puiki proga patobulinti rašymo įgūdžius, gauti vertingų patarimų ir įžvalgų, susirasti bendraminčių.

„Vilnius, UNESCO literatūros miestas“ jau pavasarį prisijungė prie projekto „Vilnius yra mokykla“ ir šiemet vėl kvies mokytojus literatūros pamokas savo mokiniams organizuoti Vilniaus literatų namuose.

Gruodžio mėnesį mokyklos kviečiamos jungtis prie projekto „Poezijos gniūžtė“, kurį sumanė Vilniaus „Diemedžio“ mokykla.

Vilniaus literatų namuose laukiami ir patys mažiausi – esami ir būsimi – skaitytojai. Vaikų kampelyje jie ras knygų ne tik lietuvių, bet ir lenkų, ukrainiečių, prancūzų, latvių, anglų kalbomis. O kartą per mėnesį šeimas su mažyliais kviečiami į „Knygų starto“ valandėlę. Ši programa skatina skaityti naujagimiams nuo pirmųjų gyvenimo dienų.

Jau įprasti ir nauji susitikimai

Nuo metų pradžios vykstantys renginiai „Kelio pradžia“, organizuojami drauge su Lietuvos PEN centru, suteikia progą susipažinti su jau gerai pažįstamų rašytojų kūrybinio kelio pradžia. Skaitomi pirmieji kūriniai, vartomos pirmosios knygos. Nuo spalio mėnesio šie susitikimai sugrįš.

Vilniaus literatų namai duris atvėrė praėjusių metų lapkričio 17 dieną. Šiemet lapkričio 17 rezervuokite visos dienos pasimatymams ir pirmųjų metų aptarimui. O lapkričio 15 dieną pas mus persikelia Vaikų literatūros industrijos dienos, renginyje vakare bus kalbama apie literatūrinius žurnalus vaikams.

Vienas naujausių mūsų sumanymų – pokalbiai „Aš esu Vilnius“. Juose du vilniečiai pasakos apie savo miesto patirtis, dalysis įžvalgomis ir savo nuotraukomis. Įdomiausia šiuose susitikimuose, jog pokalbininkai bus nebūtinai visiems gerai pažįstami. Čia sutiksite vilniečius, kurie galbūt yra jūsų kaimynai, draugai – mokytojus, medikus, aktyvistus, studentus, senjorus. Šie renginiai nuo rugsėjo 20 dienos vyks kas antrą ketvirtadienį.

Grįžtama ir su Vilniaus literatų namų knygų klubu – tai poetės Giedrės Kazlauskaitės vedami susitikimai-pokalbiai apie perskaitytą knygą, o kartu ir pasimatymai su knygos autore ar autoriumi. Kartą per mėnesį vyks ir logoterapijos susitikimai.

Didesnis tarptautiškumas

Šiemet jungiamasi prie plataus literatūros miestų rezidencijų tinklo. Nuo rugpjūčio pabaigos Vilniuje gyvens net keturi užsienio rašytojai: Wu Ming-yi iš Taivano, Dawid Mateusz iš Krokuvos, Tamara Duda iš Lvivo ir Suzanne Reid iš Noridžo. Jie visi lankysis ir Vilniaus literatų namuose, kuriuose kalbėsimės apie jų kūrybą, apie tai, kaip jie mato Vilnių.

Praėję nepilni metai įrodė, jog mūsų miesto literatūrinis gyvenimas įdomus ne tik vietiniams, bet ir svečiams – iš Lietuvos miestų ir iš kitų šalių. Todėl nuo šio rugsėjo mūsų poetiniai atvirukai bei literatūrinis žemėlapis bus randami lietuvių ir anglų kalbomis.

Ukrainietiški ženklai svarbūs nuo pirmų veiklos dienų, tad rugsėjį vyks literatūros mėnraščio „Metai“ ukrainietiško numerio pristatymas, o visus „Jauno miesto skaitymų“ žurnalo tekstus lietuvių, ukrainiečių ir anglų kalbomis bus galima rasti mūsų interneto svetainėje. Taip pat čia bus interviu su Vilniuje gyvenančia ir apie kultūrinį Ukrainos paveldą pasakojančia rašytoja Polina Soromakha.

Jungiamasi prie tarptautinių iniciatyvų, tad kūrėjus ir vėl kviečiami siųsti savo įrašus „Slamovizijos“ konkursui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas