Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Visos Baltijos šalys man atrodo vienodai“: ką paryžiečiai žino apie Lietuvos sezoną Prancūzijoje?

Jau kelias dienas visoje Lietuvos žiniasklaidoje ir kultūros bendruomenės socialiniuose tinkluose mirga antraštės apie prasidėjusį Lietuvos sezoną Prancūzijoje. Tačiau, ar šis didžiulis iki gruodžio vyksiantis renginys yra žinomas patiems prancūzams? Tai 15min bandė išsiaiškinti kalbindama atsitiktinius praeivius gatvėse, muziejų kavinukėse, privačiose galerijose, autobusuose ir kitose vietose.
Paryžiečiai
Paryžiečiai / Shutterstock nuotr.

Iš viso buvo kalbinta 16 žmonių, tačiau ne visų atsakymus pavyko surašyti. Daugelis (tarp jų ir viešbučio administracija, kurioje buvo apsistoję 15min bei atsitiktinių privačių galerijų savininkai) atsisakė kalbėti, nes nieko nežinojo apie Lietuvos sezoną Prancūzijoje.

Visgi, papasakojus apie šį renginį, dauguma pašnekovų susidomėjo juo ir žadėjo baigus pokalbį pasidomėti.

Taigi, kokius atsakymus išgirdo15min?

Viktoro Hugo memorialinio buto kavinukėje besidarbavusi Pauline apie Lietuvos sezoną Prancūzijoje nieko nebuvo girdėjusi: „Niekada nieko apie šį renginį nemačiau, nors esu labai aktyvi socialiniuose tinkluose. Pati esu nustebusi, kad apie tokį dalyką neturiu jokių žinių.“ Pasiteiravus apie tai, ar apskritai žino, ką nors apie lietuvių kultūrą, ji atsakė neigiamai.

Netoliese sėdėjusi Miriam ir jos draugė taip pat nieko nebuvo girdėjusios apie straipsnyje aprašomą renginį, ji taip pat abejojo, ar prancūzai apskritai ką nors žino apie lietuvių kultūrą: „Niekas mano aplinkoje apie tai nekalba.“

Vėliau Miriam draugė taip pat įsitraukė į pokalbį. Ji pasakojo, kad dar prieš Rusijos invaziją į Ukrainą ji norėjo apkeliauti Švediją ir Baltijos šalis, tačiau susirūpino dėl saugumo ir kelionę atšaukė.

Muziejaus administracijoje dirbęs Raphaëlis nieko nežinojo apie apkalbamąjį sezoną, tačiau jis teigė žinantis, kad kasmet Paryžiuje vyksta toks renginys: „Vienais metais galėjome susipažinti su Pietų Korėjos kultūra.“

„Apskirtai, jokių lietuvių menininkų aš nežinau: visos Baltijos šalys man atrodo vienodai. Atsiprašau“, – kalbėjo Raphaëlis.

Tos pačios kavinės barmenė Alexia taip pat į visus klausimus atsakė neigiamai.

Autobuse sutiktas Charlie su 15min buvo atviras – „neįsivaizduoju, kas tai per dalykas. Apie Lietuvą žinau tik tiek, kad jos sostinė yra Vilnius. Vienas mano draugas kaip tik ten yra nuvykęs pagal mainų programą“.

Tikėdamasi surasti daugiau žmonių, galinčių žinoti apie Lietuvos sezoną Prancūzijoje, 15min apklausė į vakarykštį menininkės Linos Lapelytės performansą „The Speech“ susirinkusius prancūzus.

Lauke prie prestižinės kultūros įstaigos „Bourse de Commerse“ pakalbinta Margot į visus žurnalistės klausimus atsakė neigiamai, bet štai Emilie yra tikra L.Lapelytės gerbėja. Ji jos darbus seka dar nuo 2022-aisiais metais pamatyto darbo „The Mutes“.

„Daugiau nieko apie lietuvių kultūrą nežinau, bet štai mačiau, kad šį pusmetį Prancūzijoje yra ruošiama visa programa“, – pasakojo Emilie.

Gatvėje sutiktas Nelsonas, kuris prisistatė kaip menininkas bei „Wonder Collective“ bendraįkūrėjas, taip pat žinojo apie Lietuvos sezoną Prancūzijoje.

„Apie šį sezoną žinau, nes mes esame rezidencijų programos partneriai. Mūsų patalpose kelis mėnesius gyvens lietuvių menininkai“, – teigė jis.

Kaip teigė Nelsonas, jis žada dalyvauti keliuose sezono renginiuose, tačiau kol kas programos atidžiai dar netikrino.

Be kita ko, menininkas dalyvavo „ArtVilnius“ bei yra susižavėjęs lietuvių elektronine muzika bei naktiniu gyvenimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas