Sportas gyvai

XXI Tarptautinis Tytuvėnų vasaros festivalis – nauji muzikiniai horizontai, juokas ir šokiai

Birželio 29 d. prasideda XXI-asis Tarptautinis Tytuvėnų vasaros festivalis. Du mėnesius truksiantis festivalis – vienintelis profesionaliosios muzikos meno reiškinys, apimantis beveik visus Šiaulių apskrities rajonus: Baisogalą, Kelmę, Kurtuvėnus, Raseinius, Šiluvą, Šeduvą, ir žinoma, Tytuvėnus, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
Orkestras Sinfonietta Riga
Orkestras Sinfonietta Riga / Organizatorių nuotr.

Gražiausiose Šiaulių regionų erdvėse atlikėjai iš Lietuvos ir viso pasaulio surengs vienuolika skirtingo pobūdžio pasirodymų, tarp kurių džiazo, poezijos ir naujojo cirko vakarai.

Tradicija tapęs festivalis, kaip ir kasmet kvies klausytojus pasinerti į muzikos ir meno pasaulį, pažinti išskirtinius Šiaulių krašto paveldo objektus bei pasimėgauti kuriama meno ir gamtos sinergija. Aukšta muzikos kokybė, estetinis išorinio ir vidinio pasaulių realijų pristatymas scenoje bei esminiai kriterijai, puoselėjantys festivalio tikrąsias vertybes atsispindės ir šių metų programoje, kurioje gausu tarptautinį pripažinimą pelniusių talentų, debiutų ir aktualių temų.

Organizatorių nuotr./Gunta Gelgotė, sopranas
Organizatorių nuotr./Gunta Gelgotė, sopranas

Viena jų – festivalis trečius metus nelieka abejingas pasaulį sukrėtusiam karui Ukrainoje. Siekiant išreikšti solidarumą su karą tebeišgyvenančia šalimi festivalio pabaigos koncerte rugpjūčio 18 d. Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčioje kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru pasirodys sopranas Leila Sherzai. Iš Ukrainos kilusiai, Danijos karalystėje gyvenančiai solistei – tai bus pirmasis pasirodymas Lietuvos scenoje.

Debiutu taip pat prasidės ir festivalio atidarymo koncertas. Birželio 29 d. 16 val. Kelmės Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčioje į festivalio sceną pirmą kartą žengs daugybę apdovanojimų tarp jų ir „Grammy“ pelnęs, vienu geriausių Baltijos kraštų kameriniu orkestru laikomas „Rygos Sinfonietta“ (vad. Normunds Šne) ir Lietuvoje antrą dešimtmetį gyvenanti bei kurianti Latvijos solistė sopranas Gunta Gelgotė kartu su festivalio meno vadovu dirigentu Robertu Šerveniku.

Festivalio atidarymo nuotaikas liepos 6 d. išlaikys tarptautinis senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“ klausytojams įteikdamas pirmąją vasaros muzikos dovaną – nemokamą festivalio koncertą. Ansamblis Šeduvos Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčioje atliks didžiojo Vazų dvaro muzikos meistro Tarquinio Merula kūrinius.

Liepos 7 d. aktorė Dalia Michelevičiūtė kunigui ir poetui Ričardui Mikutavičiui dedikuotame renginyje savo balsu ves klausytojus poezijos takais. Aktorė neslėpia, jog gyventi ją įkvepia tikėjimas: „Be mišių diena prarastų savo svarbiausią dėmenį“, teigia ji, o rojų menininkė atranda „sakramentuose ir nuolankių žmonių akyse, tyliuose pasikalbėjimuose su tais, kuriems visur ir visada gali sakyti tiesą“.

Tikėjimo tema bus plėtojama ir liepos 13 d. Lietuvos kompozitoriaus ir pedagogo Giedriaus Kuprevičiaus 80-mečiui skirtame koncerte, kuriame skambės Kauno miesto simfoninio orkestro, Kauno valstybinio choro ir solistų Gintarės Ramanauskaitės (sopranas), Klaudijaus Zajančkausko (tenoras) ir Ilja Plotnikov (bosas) atliekamos jubiliato ir austrų kompozitoriaus F.Schubert mišios. Šis koncertas – tai antroji festivalio dovana jo klausytojams.

Greta festivalio debiutantų koncertuose skambins ir gerai Lietuvos bei pasaulio publikai žinomi muzikai. Vieni jų – į festivalį sugrįžtantys sopranas Ona Kolobovaitė ir pianistas Justas Šervenikas, kurie šiais metais kartu su britų violončelininku Thomas Collingwood kvies klausytojus į Baisogalos dvarą, kuriame liepos 14 dieną vyks „Muzikinių nėrinių“ popietė.

Liepos 20 – 21 dienomis festivalis kvies į fortepijono muzikos savaitgalį Tytuvėnuose. Šeštadienį Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčioje Europos klasikinės muzikos kūrėjų interpretacijas atlikt jaunasis pianistas, tarptautinių konkursų laimėtojas, kritikų liaupsinamas Rokas Valuntonis, o sekmadienį – amerikiečių pianistas Andrew Brownell.

Kritikai atkreipia dėmesį į Andrew Brownell koncertinių programų kūrybingumą, išbaigtumą ir interpretaciją. Dienraštis „The Oregonian“ rašė, kad Andrew Brownell „savo protu daro įspūdį tiek pat, kiek ir rankomis“. Pianistas specialiai šiam festivaliui į programą įtraukė Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrynius.

Liepos 27 d. Lietuvos džiazo puoselėtojas, atlikėjas ir pedagogas, pianistas Egidijus Buožis Baisiogalos dvare ves klausytojus savų kompozicijų garsais. 2015 m. Egidijus Buožis taip pat pateko į Gineso rekordų knygą už ilgiausios spontaniškos džiazo kompozicijos (72 minučių) atlikimą pasaulyje. Rugpjūčio 4 d. festivalyje pasirodymą surengs Cronopio klounas – Mariano Gedwillo iš Argentinos. Kaip sako pats menininkas, Cronopio klounas atkeliauja pas tuos, kurie linkę juoktis, pamatyti ir atspindėti pasaulį kitų akimis.

Rugpjūčio 10 d. Valstybinis Šiaulių kamerinis choras „Polifonija“ atliks Lietuvių kompozitorių muziką. 50-ąjį jubiliejų greitai minėsiantis choras nuolat koncertuoja įvairiose pasaulio šalyse, bendradarbiauja su Lietuvos bei užsienio profesionalais, dalyvauja įvairiuose muzikos festivaliuose Lietuvoje bei užsienyje, taip skleisdamas lietuviškos chorinės muzikos žavesį. Festivalio pabaigos koncerte rugpjūčio 18 d. skambės žymiausi didžiųjų klasikų kūriniai balsui ir orkestrui.

Išsamią XXI Tarptautinio Tytuvėnų vasaros festivalio renginių, kurie vyks birželio 29 – rugpjūčio 18 dienomis, programą rasite oficialioje festivalio svetainėje ir socialiniuose tinkluose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius