Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žolinių savaitgalį pakvies kūrybiškumo festivalis Anykščiuose

Rugpjūčio 15-17 dienomis kūrybinių industrijų festivalis FLORA ART FEST, kurį organizuoja Anykščių menų inkubatorius, pakvies iš naujo atrasti florą, botaniką, kraštovaizdį ir gėlių ornamentus, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
FLORA ART FEST
FLORA ART FEST / Organizatorių nuotr.

Festivalio svečių laukia paskaitos, kūrybinės dirbtuvės visai šeimai, instaliacijų atidarymas, grupės „Superkoloritas“ koncertas ir ypatinga viešnia – bulgarų kilmės Berlyne kurianti dizainerė Paulina Tsvetanova, kuri savo avangardinės ir tvarios mados kolekcijas jau yra pristačiusi Niujorko bei Paryžiaus mados savaitėse.

Pažįstamas ir paslaptingas floros pasaulis

Šių metų kūrybinių industrijų festivalis FLORA ART FEST jau dešimtasis. Per savo gyvavimo laiką festivalis jau kvietė susipažinti su įvairių sričių kūrėjais ir visiems drauge iš naujo atrasti skirtingų medžiagų, tokių kaip metalo, popieriaus, stiklo, medžio, galimybes.

Organizatorių nuotr./FLORA ART FEST
Organizatorių nuotr./FLORA ART FEST

„Gana simboliška, kad šiemet festivalį rengiame per Žolines ir šių metų tema – augalų menas. Nuo kraštovaizdžio kūrimo savo sode iki iš augalijos sukurtų objektų atidarymo ir įvairių dirbtuvių, kurių metu bus galima pasigaminti mielą papuošalą su gėlių motyvais – festivalis pakvies drauge su menų inkubatoriaus rezidentais bei kitais menininkais pasinerti į nuostabų floros pasaulį“, – sako Anykščių menų inkubatoriaus projektų vadovas Irmantas Rimkus.

Atkreips dėmesį į augalijos ir žmogaus giminystę

Pirmąją festivalio dieną, rugpjūčio 15 d., FLORA ART FEST dalyvių laukia apželdinimo specialistės, tinklaraščio „Geltonas karutis“ autorės Linos Liubertaitės paskaita apie kraštovaizdžio tendencijas ir makrame bei žolinių antspaudų dirbtuvės. Pirmosios dienos vakare bus atidaryti net du menininiai objektai – menininko Roberto Gritėno instaliacija „Kosminė flora“ bei Žalioji kaskada, kurią kurs Anykščių gėlių parduotuvės „Jolės gėlių krautuvėlė“ komanda.

„Žmogus gamtoje nuolat ieško savo veidrodžio. Visi gyvi organizmai ir augalai sudaryti iš eukariotinių ląstelių, todėl su augalais esame giminingi. Dažniausiai žmogus mokydamasis iš gamtos savo įgytomis žiniomis pradeda naikinti aplinką, parazituoja kitų gyvybės rūšių sąskaita. Ar įmanoma nekenkti gamtai ir tuo pačiu kurti naujas kultūrines tapatybes, tausojant, puoselėjant floros trapumą?“ – apie savo kūrinį „Kosminė flora“ sako P.Gritėnas.

Organizatorių nuotr./FLORA ART FEST
Organizatorių nuotr./FLORA ART FEST

Tvarios ir demokratiškos mados žvaigždė – Anykščiuose

Antrąją festivalio dieną, rugpjūčio 16 d., dalyvių lauks mados šou ir jo fotosesija Lajų take. Savo kolekciją „Flora's Friends“ (liet. Floros draugai) pristatys kylanti mados pasaulio žvaigždė, dizainerė Paulina Tsvetanova. „Vogue“ ir „Elle“ žurnalų puslapiuose ne kartą pristatyta dizainerė savo kolekcijas rodė pagrindinėse mados savaitėse Paryžiuje, Niujorke, Tokijuje. Prieš porą metų vieną iš jos sukurtų modelių buvo galima pamatyti ir reklamoje, kurioje filmavimosi pasauliniu fenomenu tapusi Pietų Korėjos grupė BTS. Tvarumą, mados demokratiškumą ir įtrauktį savo kūryboje nagrinėjanti menininkė modeliais savo kolekcijai pasirinko Anykščių menų inkubatoriaus rezidentus ir kelias savanores.

„Šiam pristatymui pasirinkau keletą ypatingų kūrinių su gėlėmis, skirtų festivalio temai. Jie pasiūti iš audinių, atkeliavusių iš viso pasaulio. Mano vizija – suvienyti ir sujungti pasaulio gėles. Ši kolekcija ypatinga ir tuo, kad ją demonstruos ne profesionalūs modeliai. Šiam šou taip pat papildomai sukūriau keletą drąsių aksesuarų – galvos apdangalų ir papuošalų. Tai mano pirmasis vizitas Lietuvoje ir labai jo laukiu – dėl žmonių, kraštovaizdžio ir audinių, kuriuos pristatysiu Lietuvoje“ – pasakoja Paulina Tsvetanova.

„Tai, kad susipažinome su Paulina ir galėjome ją pakviesti į šių metų festivalį – laimingas atsitiktinumas. Susipažinome Berlyne, per vieną mugę, ir ta draugystė pasirodė pakankamai stipri, kad galėtume pasikviesti tokią originalią ir pasaulinį žinomumą pelnančią dizainerę. Anykščiams tikrai labai smagu atsidurti tarp tokių miestų kaip Paryžius bei Niujorkas ir pamatyti Paulinos kolekciją gyvai“, – pastebi I. Rimkus.

Po madų kolekcijos pristatymo laukia dueto „Superkoloritas“ koncertas. Per trejus gyvavimo metus naująją lietuvišką estradinę muziką grojanti grupė jau spėjo pelnyti klausytojų palankumą ir grupės koncertas žada lengvą, romantišką bei nostalgišką vakarą.

Festivalį rugpjūčio 17 d. užbaigs augalų ir keramikos bei apyrankių dirbtuvės.

Kviečia atrasti ir naujus maršrutus

Kadangi šiemet kūrybinių industrijų festivalio FLORA ART FEST tema – augalija ir botanika, festivalio organizatoriai atkreipia dėmesį ir į Anykščių menų inkubatorių supančią gamtą bei atnaujintą infrastruktūrą, kuri leis patogiai pasivaikščioti ir pabūti gamtoje.

„Festivalio dienomis tikrai yra ką apžiūrėti. Anykščių menų inkubatoriuje lankytojų laukia mūsų rezidentų sukurtas naujas objektas – drugelių kupolas, bei virtualios realybėje pramogos. Aplink inkubatorių taip pat yra daug įdomių objektų. Netoliese palei Šventąją neseniai atnaujinta pėsčiųjų bei dviratininkų tako atkarpa nuo Arklio muziejaus iki Lajų tako, todėl visiems festivalio svečiams rekomenduojame atrasti šį vaizdingą maršrutą“, – sako Irmantas Rimkus.

Detalią FLORA ART FEST programą galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas