Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Auksinių scenos kryžių“ nominantus nustebino režisieriaus prašymas pagalvoti, ar verta minėti karą Ukrainoje

Sekmadienio vakarą iškilmingoje „Auksinių scenos kryžių“ ceremonijoje buvo apdovanoti geriausių šių metų teatralai. Ir nors dabar daugelio mintys yra kare Ukrainoje, organizatoriai prašė nominantų pagalvoti, ar atsiimant prestižinį įvertinimą tikrai verta minėti karą Ukrainoje.
Lietuvos teatro apdovanojimai „Auksiniai scenos kryžiai“
Lietuvos teatro apdovanojimai „Auksiniai scenos kryžiai“ / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Organizatorių išsiųstuose pranešimuose buvo patalpinta ceremonijos režisieriaus Andriaus Žiurausko citata:

„Apie karą Ukrainoje renginio metu tikrai kalbėsime, tad pagalvokite, ar tai būtina minėti sakant padėkos žodžius.“

15min prašymu, vienas iš dalyvių pasidalino laišku, kurį gavo visi renginio dalyviai:

15min skaitytojo nuotr.
15min skaitytojo nuotr.

„Auksinių scenos kryžių“ režisierius situaciją 15min komentavo taip:

„Esu visomis keturiomis už taiką Ukrainoje. Apie tai kalbėti būtina, dera – ir kuo garsiau, tuo geriau. Bet, aš manau, kad visus mūsų žodžius reikia pamatuoti, paruošti dėl to, kad jie gali būti panaudoti prieš mus. Mes žinojome, kad ceremonijos metu bus mūsų paruošti pasirodymai, kaip antai Andželikos Cholinos bei režisieriaus Gintaro Varno mokinių („varniukų“) kurso specialūs numeriai, apie tai kalbės kultūros viceministrė. Norėjome, kad tai nuskambėtų skambiai, skaudžiai, laiku ir teisingai.

Jeigu kiekvienas iš laureatų būtų kartojęs [palaikymo žodžius], renginį būtų ištikęs „Fortūnos“ apdovanojimų likimas – žodžiai nebebūtų tokie raiškūs. Galvodami apie tai ir transliacijos laiką, kurį ir taip viršijome, prašėme dalyvių gerai pagalvoti, ką jie sakys.“

Reaguodamas į komentarą apie tai, kad Ukrainą palaikančių kūrinių pritrūko, A.Žiurauskas teigė:

„Visada kažkam tai gali atrodyti per daug arba per mažai. Natūralu, kad esame skirtingi žmonės. Vieniems ši ceremonija pasirodė šilta, kitiems – per daug linksma. Niekada visiems neįtiksi.

Mes galime bandyti patenkinti daugumos poreikį, tačiau tai – labai labai sunku. Aš manau, kad mes turėjome vieną šiltesnių švenčių.“

Vėliau A.Žiurauskas patikslino, kas, jo manymu, yra „Fortūnų“ likimas: „Fortūnų“ įteikimo metu buvo ir nekorektiškų, mano manymu, pareiškimų, kaip pavyzdys – „mes kariaujame“. Mes nekariaujame, kariauja jie – ukrainiečiai, ginantys savo šalį ir aukojantys gyvybes už ją. O mes, kol kas tik šalis, bandanti pažadinti NATO ir visą pasaulį. Džiaugiuosi savo šalies piliečiu ryžtu ir jos užsidegimu padėti Ukrainai.“

Režisierius Gintaras Varnas: „Tai liūdniausia mano patirtis, matyta scenoje“

Režisierius Gintaras Varnas teigė labai nustebęs, kai iš renginio režisieriaus gavo tokio pobūdžio prašymą, kuris dabartiniame kontekste, jo nuomone, skambėjo tiesiog apgailėtinai.

„Tame laiške buvo sakoma, kad apie Ukrainą renginio metu tikrai bus kalbama, tačiau aš nepamenu nė vienos aktorių porelės, kuri apie tai būtų bent užsiminusi. Vienintelė tikrai turininga kalba buvo šviesų dizainerės iš Lenkijos Katarzynos Łuszczyk, kuri vienintelė ir pasisakė apie Ukrainą“, – teigė režisierius G.Varnas.

Jo teigimu, visi lietuviai savo kalbomis „trenkė veidu į savo egoizmą“, o be „kaip man džiugu“ ir „ačiū mamai, tėčiui ir uošvienei niekas daugiau nieko ir nepasakė“.

Režisieriaus žodžiais tariant, tai buvo viena liūdniausių jo patirčių, matytų scenoje.

Tuo tarpu renginio režisieriaus prašymą padėkos metu taupyti eterio laiką ir nekalbėti apie Ukrainą, G.Varnas įvardijo kaip visišką nesusipratimą.

„Kodėl apie Ukrainą negalima, o apie mamas ir tėčius yra normalu? Ir apskritai, koks kieno reikalas, apie ką galima ar negalima kalbėti. Joks renginio režisierius neturi teisės žmonėms, ateinantiems į sceną, nurodyti ir net rekomenduoti kalbos turinį“, – 15min kalbėjo teatro režisierius.

G.Varnas negailėjo ir aštrių žodžių visam renginiui, kurį įvardijo kaip „didžiausią gėdą“.

„Sumanymas išvedinėti aktorių poras, kurie gyvenime yra vyras ir žmona, man priminė kažkokį „Šeimų maršą“. Maža to, niekas jiems nepasakė, kad reikia tinkamai ir apsirengti. Tai buvo visiškas kaimas. Man buvo baisu žiūrėti“, – teigė režisierius.

Režisierius Žilvinas Vingelis: atrodė komiškai ir nenatūraliai

Paklaustas, kaip reaguoja į tokį prašymą, režisierius Žilvinas Vingelis teigė:

„Tikrai nemanau, kad tai rodo režisierius A.Žiurausko apatiją karo Ukrainoje klausimu ar norą specialiai išvengti šios temos dėl tam tikrų povandeninių srovių. Tai būtų spekuliacijos. Ko gero, vedinas gerų tikslų jis siekė, kad šventė būtų linksmesnė, pozityvesnė, o ir padėkos kalbos nesikartotų. Bet kalbos visada kartojasi.

Tokie bandymai išvengti palaikymo Ukrainai repetatyvumo, bijojimas šios siaubingos temos nuotaikos krūvio ar „išsikvėpimo“ iš šalies atrodo kiek komiškai ir nenatūraliai.“

Gavęs šį laišką Ž.Vingelis manė, kad „kiekvienas numeris tarp nominacijų bus susijęs tik su tuo, tai neabejotinai bus pagrindinė renginio tema“:

„Tačiau tokių numerių trūko. Iš tiesų jautrus ir tikras šia tema kalbantis pasirodymas buvo tik vienas – ukrainiečių šokėjos atliktas Andželikos Cholinos šokis. Be kelių papildomų pamojavimų vėliavėlėmis ši tema tuo ir pasibaigė.

Ironiška, nes prieš kelias savaites visai netyčia įsijungęs televizorių pamačiau „Lietuvos balso“ finalą – patį saugiausią ir glamūriškiausią visai šeimai skirtą televizinio šou formatą, kokį tik galima sugalvoti. Ir šis kičinis renginys man pasirodė daug aštresnis, drąsesnis ir ryškiau palaikantis Ukrainos laisvės kovotojus nei kartojimosi pabijojusi aukščiausio lygio Lietuvos teatro menininkų bendruomenė.

Nei kiek neabejoju, jog kiekvienas buvęs ant scenos yra neabejingas karui Ukrainoje bei Rusijos agresijai, tiesiog galiausiai turbūt viskas panašėjo į vieną improvizacinį žaidimą, kuriame žaidėjai negali pasakyti frazės tuo pat metu ir laukdami bei tylėdami žiūri vienas į kito akis.“

Apie mero dalyvavimą nežinojo

Paklausus, ar tai jo sprendimas buvo pakviesti V.Matijošaitį į ceremoniją, A.Žiurauskas atsakė: „Apie mero dalyvavimą nieko neżinojau.“

Kaip 15min rašė anksčiau, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, vienas iš „Vičiūnų grupės“ savininkų, sakė, kad numatyti terminų, kada įmonė sustabdys savo verslą Rusijoje, yra neįmanoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas