Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 10

Aušra Kaminskaitė: Už LNOBT ir LNDT kulisų – menas prieš įstatymus

2023-iųjų pradžioje Lietuvos teatrai staiga priartėjo prie visuomenės dėmesio centro. Vasario 1 dieną dalis Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) darbuotojų viešai pareiškė nepritariantys Laimos Vilimienės pergalei teatro vadovo konkurse. Vos diena anksčiau Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) paskelbė vietoj atleisto Oskaro Koršunovo meno vadovų pareigas skiriantis trims jauniems režisieriams. O vasario 7 dieną pranešė, kad atleidžiamas ir dramaturgas Marius Ivaškevičius, anksčiau kviestas dirbti tandemu su Koršunovu.
Aušra Kaminskaitė
Aušra Kaminskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Abiejų teatrų situacijos iš principo skiriasi. LNOBT kaitos procesas įvyko atėjus laikui, o LNDT – anksčiau nei buvo numatyta. Pirmuoju atveju keičiasi konkursu renkamas teatro vadovas, o antruoju – direktoriaus skiriami meno vadovai. Pirmuoju atveju sukilo darbuotojai, o antruoju viešą nepasitenkinimą reiškia tik atleistieji.

Yra ir situacijoms bendrų taškų, tačiau dauguma jų pernelyg abstraktūs. Išskyrus vieną: abiejose įstaigose nepatenkintieji sprendimais kvestionuoja vadovų konkursų tvarką, nors patys turi vargo joje susiorientuoti. Ir tai yra problema, nes neišmanymas ne tik klaidina visuomenę, bet ir neleidžia sėkmingai inicijuoti pokyčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas