Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2021 10 30 /21:37

D.Tamulevičiūtės teatrų festivalyje apdovanoti aktoriai ir spektaklių kūrėjai

Spalio 29 d., penktadienį Varėnoje įvyko Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalio uždarymo ceremonija. vainikavusi mėnesį trukusį festivalį, rašoma Vilniaus mažojo teatro ir Varėnos rajono savivaldybės pranešimuose žiniasklaidai.
Dalios Tamulevičiūtės festivalio uždarymo akimirka
Dalios Tamulevičiūtės festivalio uždarymo akimirka / Vilniaus mažojo teatro archyvo nuotr.

Kiekvienais metais Varėnoje vyksta D.Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis. Renginys skirtas žymios lietuvių režisierės, teatro ir meno pedagogės D.Tamulevičiūtės atminimui pagerbti.

Per mėnesį trukusį festivalį žiūrovai galėjo pamatyti kelias dešimtis naujausių ir įvairių teatro krypčių spektaklių. Šiais metais, kitaip nei įprastai, dalyvius vertino net dvi komisijos: festivalio ir jaunųjų žiūrovų komisija.

Komisijos pirmininkas režisierius Audrius Pocius nuoširdžiai dėkojo festivalio dalyviams, žiūrovams ir visiems žmonėms, prisidėjusiems prie renginio.

„Teatras tampa šio miesto savastimi“, – linkėdamas gražaus vakaro kalbėjo režisierius.

Kūrėjai buvo apdovanoti už geriausią scenografiją, muziką, išrinktas geriausias režisierius, spektaklis bei apdovanoti geriausi aktoriai.

Teatro ir kino aktorė Eglė Gabrėnaitė padėkojo komisijai ir visiems varėniškiams. Išskirtinio talento aktorė prabilo nepaprastai jautriai: „Žiūriu į Dalią... Taip gera... Didelis ačiū Jums visiems už šią šventę... Jeigu ne Dalia, nebūtų tiek stebuklų Lietuvos teatre... Nebūtų Eimunto Nekrošiaus, nebūtų ir visų kitų jos mokinių... Labai džiaugiuosi, kad mes ją atsimenam, kad yra toks nuostabus vakaras... Ir norėčiau palinkėti visiems – kad šypsotis būtų lengva...“

Vilniaus mažojo teatro archyvo nuotr./Dalios Tamulevičiūtės festivalio uždarymo akimirka
Vilniaus mažojo teatro archyvo nuotr./Dalios Tamulevičiūtės festivalio uždarymo akimirka

Sėkmingiausio debiuto kategorijoje apdovanota Vitalija Mockevičiūtė kalbėjo, kad šiandien „viskas labai simboliška ir esame dėkingos, kad šis festivalis išdrįso mus pakviesti, išdrįso nuvažiuoti į Dzūkijos miškus ir kad Kalanavičius, kuris buvo tiek metų užmirštas, pagaliau pradeda tapti žinomas platesnei auditorijai“.

Jos bendražygė, aktorė Jurga Kalvaitytė, pridūrė: „Labai džiaugiamės dalyvaudamos būtent šiemet, nes mes abi su Vitalija, lygiai prieš 30 metų, baigėme Dalios Tamulevičiūtės kursą“.

Alytaus miesto teatro spektaklis pelnė net tris nominacijas: Geriausia dramaturgija, Geriausia scenografija ir Geriausias spektaklis.

Teatro direktorė Inesa Pilvelytė svarstė: „Jeigu teatras yra terapija, tai spektaklis „Marytė“ yra tas pats, kas dalyvauti mišiose, kai išgyveni viską, kai prisimeni visas tikrąsias krikščioniškas vertybes, kai lydi mišku Marytę, kai lydi į Sibirą Antaną, kai atleidi Nikitai, kai atleidi Elzei, kai meldiesi, verki, juokiesi, atsimeni ir atmeni. Aš nepaprastai dėkinga Stasui Žarkovui, ukrainiečių režisieriui, visai kūrybinei grupei. Kaip dzūkai sako: „Jei yr šile grybų, tai yr. Ir cik išaini ir cyltai lepeškaitių. Tai tep ir mum šiandien. Ačiū visiems.“

„Tai labai keblus prizas, Aš labai džiaugiuosi už teatrą, bet dabar yra labai keblu grįžti į Keistuolių teatrą be jokio prizo, o žiūrovų prizą iškovoti kitam teatrui.“ – juokaudamas kalbėjo režisierius Aidas Giniotis, apdovanotas Žiūrovų spektaklio kategorijoje. – „Ačiū organizatoriams, o ypač žiūrovams.“

Geriausiam jaunajam aktoriui Andriui Alešiūnui prizą įteikė Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Vilma Miškinienė. „Ačiū likimui, kad aš čia atsidūriau“, – sakė aktorius.

Geriausia jaunąja aktore išrinkta Marija Žemaitytė perdavė žinutę: „Ačiū šiems namams, mes čia tikrai labai puikiai įstrigom ir džiaugiamės viskuo.“

Festivalio nominacijos ir laureatai.

  • GIMINĖS PRIZAS – ALBINUI KĖLERIUI, už Valponės vaidmenį Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro spektaklyje „Volponė“ pagal Beno Džonsono pjesę (režisierius – Aidas Giniotis).
  • GERIAUSIA SPEKTAKLIO SCENOGRAFIJA – ARŪNUI ŠIMONIUI, už Alytaus miesto teatro spektaklio „Marytė“ ir Kauno valstybinio lėlių teatro muzikinio spektaklio vaikams „Baldis ir Vivaldis“ scenografiją.
  • GERIAUSIA SPEKTAKLIO MUZIKA – kompozitorei NIJOLEI SINKEVIČIŪTEI, už Klaipėdos jaunimo teatro spektaklio „Įstrigę“ muziką.
  • GERIAUSIA DRAMATURGIJA – ALVYDUI ŠLEPIKUI – Alytaus miesto teatro spektaklio „Marytė“ pjesės autoriui ir kūrybinei grupei.
  • SĖKMINGIAUSIAS DEBIUTAS – teatrui „LABAS“, už teatrinį pasivaikščiojimą po poeto A.Kalanavičiaus gyvenimą ir kūrybą „NEDINGĘS“. Idėjos autorės: Jurga Kalvaitytė, Neringa Varnelytė, Vitalija Mockevičiūtė.
  • GERIAUSIA JAUNOJI AKTORĖ – MARIJA ŽEMAITYTĖ, už Gabby vaidmenį Klaipėdos jaunimo teatro spektaklyje „Įstrigę“ (režisierius – Arpadas Šilingas).
  • GERIAUSIAS JAUNASIS AKTORIUS – ANDRIUS ALEŠIŪNAS, už Jonuko vaidmenį Oskaro Koršunovo teatro spektaklyje „Mongolija“ (režisierius – Darius Gumauskas)
  • GERIAUSIA NEPAGRINDINIO VAIDMENS AKTORĖ – EGLĖ GABRĖNAITĖ, už tetos Julijos vaidmenį Valstybiniame Vilniaus mažojo teatro spektaklyje „Sprendžiant Hedą“ pagal šiuolaikinio amerikiečių dramaturgo Džono Kleino pjesę.
  • GERIAUSIAS NEPAGRINDINIO VAIDMENS AKTORIUS – VYTAUTAS KUPŠYS, už Korbačijo vaidmenį Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro spektaklyje „Volponė“ pagal Beno Džonsono pjesę.
  • GERIAUSIA PAGRINDINIO VAIDMENS AKTORĖ – ALDONA BENDORIŪTĖ, už Volumnijos vaidmenį Teatro „Meno fortas“ ir Meno ir mokslo laboratorijos spektaklyje „Koriolanas“ pagal Viljamą Šekspyrą.
  • GERIAUSIAS PAGRINDINIO VAIDMENS AKTORIUS – VALENTINAS MASALSKIS, už Batmano vaidmenį Klaipėdos jaunimo teatro spektaklyje „Įstrigę“ (režisierius – Arpadas Šilingas).
  • GERIAUSIAS VAIKŲ SPEKTAKLIS – Valstybinio Kauno lėlių teatro interaktyvus muzikinis spektaklis „Baldis ir Vivaldis“ (režisieriai: Rasa Barninkaitė ir Darius Krapikas).
  • JAUNIMO KOMISIJOS SIMPATIJŲ PRIZAS – Klaipėdos jaunimo teatro spektakliui „Įstrigę“ (režisierius – Arpadas Šilingas).
  • ŽIŪROVŲ SPEKTAKLIS – Juozo Miltinio dramos teatro spektaklis „Volponė“ pagal Beno Džonsono pjesę (režisierius – Aidas Giniotis).
  • GERIAUSIAS SPEKTAKLIS – Alytaus miesto teatro spektaklis „Marytė“ pagal Alvydo Šlepiko pjesę ir kūrybinės komandos tekstus (režisierius – Stasas Žirkovas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius