Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalia Ibelhauptaitė: teatras tai didžiulė magiška suaugusiųjų žaidimo aikštelė

„Teatras tai didžiulė suaugusiųjų žaidimo aikštelė. Džiugu, kad tiek vaikai, tiek tėvai gali pamatyti, kaip atrodo tos auksinės karūnos, įspūdingomis plunksnomis papuoštos Juozo Statkevičiaus skrybėlės, prilygstančios aukštosios mados kūriniams. Juk bet kam fantastiška įsiamžinti su skrybėle, kurią dėvėjo Asmik Grigorian ir Edita Vilkevičiūtė. Čia ne tik mergaitės, bet ir mamos galėjo trumpam pasijusti princesėmis ar kitais spektaklių herojais“, – sako režisierė Dalia Ibelhauptaitė.
„Margaritos šeštadienis“
„Margaritos šeštadienis“ / Mindaugo Mikulėno nuotr.

Šeštadienio popietę prekybos ir laisvalaikio centre „Panorama“ vyko kultūros ir mados renginys „Margaritos šeštadienis“. Jo metu buvo galima prisiliesti prie legendiniams „Vilnius City Opera“ spektakliams kurtų įspūdingų Juozo Statkevičiaus ir Jono Morrello kostiumų bei aksesuarų ir taip bent trumpam nusikelti į senovės Egiptą arba XX a. pradžios Paryžių.

„Ypatingai šaunu, kad tėvai atvedė savo vaikus, kuriems labai svarbu pamatyti tą teatro stebuklą. Ką gali žinoti, galbūt šie vaikai yra mūsų ateities žiūrovai, o gal net aktoriai ar solistai“, – pasakojo D.Ibelhauptaitė.

Režisierei vienas pirmųjų susidūrimų su tikruoju teatru buvo Operos ir baleto teatre. „Man buvo 7 metai ir kartu su mama žiūrėjau spektaklį „Snieguolė ir septyni nykštukai“. Spektaklio metu vienas iš nykštukų nusivedė mane į sceną ir pasodino ant suolelio prie namuko. Man tai buvo didžiausias pasaulio stebuklas. Kai nusileido uždanga, man leido įeiti į namelį ir aš pamačiau, kad namelio nėra, tik priekinė jo siena. O visa kita juodi teatro užkulisiai. Buvo šokas. Tada pradėjau suprasti, kas yra teatras. Ir kad kiekvienas auksinis debesis turi kitą nesaulėtą pusę. Gal kažkam iš vaikų „Margaritos šeštadienis“ yra pirmoji pažintis su teatru“, – sako D.Ibelhauptaitė.

Renginio metu buvo eksponuojami „bohemiečių“ operų G.Puccini „Manon Lesko“, W.A.Mocarto „Užburtosios fleitos“ ir G.Verdi „Trubadūro“ aksesuarai, papuošalai, skrybėlės ir kostiumų detalės. Su labiausiai patikusiais eksponatais lankytojai galėjo įsiamžinti.

Demonstruotų kostiumų ir aksesuarų medžiagos atkeliavo iš garsiausių pasaulio mados sostinių. Pavyzdžiui, plunksnas „Manon Lesko“ operoje dėvimoms skrybėlėms J. Statkevičius įsigijo iš unikalios Paryžiaus parduotuvės, kurios paslaugomis naudojasi „McQueen“, „Gucci“, „Dior“ mados namai. O medžiagų operos „Užburtoji fleita“ papuošalams buvo ieškota Londone įsikūrusiose indų ir afrikiečių parduotuvėlėse.

Kiekviena skrybėlė ir aksesuaras – lyg atskiras meno kūrinys. Ekstravagantiški „Vilnius City Opera“ kūrinių kostiumai ir aksesuarai yra įvertinti ne tik ištikimų operos gerbėjų, bet ir profesionalų. Už operai „Trubadūras“ kurtus aksesuarus britų kostiumų dizaineris Jonas Morrellas buvo apdovanotas pagrindiniu britų operos apdovanojimu „Olivier“ kaip geriausias metų dizaineris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas