Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Elektra“ – tarptautinė premjera Kauno dramos teatre

Premjera kuriama pagal Sofoklio, Euripido, Eschilo tekstus. Aktorių kolektyvą į premjerą veda vienas įdomiausių ir perspektyviausių Slovėnijos teatro režisierių Jaša Koceli, kuriam talkina gausi menininkų komanda iš Slovėnijos. Skelbiama teatro pranešime.
Spektaklio „Elektra“ akimirkos
Spektaklio „Elektra“ akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Elektra“ – kūrybinės komandos iš Slovėnijos ir Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorių trupės spektaklis. Spektaklio režisierius ir dramaturgijos autorius Jaša Koceli, kurdamas dramaturginį audinį, naudojo antikinius graikų autorių – Sofoklio, Euripido, Eschilo tekstus, reflektuojančius mitą apie Elektrą.

Jaša Koceli sukūrė savitą mito interpretaciją, kurios centre – laukianti moteris. Trojos karo didvyrio Agamemnono ir Klitemnestros dukra Elektra gedi nužudyto savo tėvo ir laukia sugrįžtančio brolio, kad galėtų atkeršyti už tėvo mirtį. Elektros laukime įkalinta depresija, prievarta, galimybių stoka, vaikystės prisiminimai, sudužę sapnai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Spektaklio „Elektra“ akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Spektaklio „Elektra“ akimirkos

Spektaklis tai režisieriaus J.Koceli debiutas Lietuvoje. Jaša Koceli savo darbų yra pastatęs Slovėnijos nacionaliniame teatre Nova Gorica, Nacionaliniame operos ir baleto teatre, Liublianos miesto ir lėlių teatruose, „Novo Mesto“ teatre ir kituose. Daug dėmesio skiria spektaklio vizualumui, preciziškai šviesai, yra dirbęs šviesų dailininku baleto spektakliuose. Režisūros meno žinias gilino dirbdamas žymių Slovėnijos režisierių – Dušan Jovanović, Janez Pipan, Ivica Buljan ir Tomaž Pandur – asistentu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Režisierius Jaša Kocelis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Režisierius Jaša Kocelis

Spektaklis kuriamas ryškiomis šiuolaikinės estetikos priemonėmis. Kūrybinė komanda – menininkai iš Slovėnijos, su kuriais režisierius paskutiniu metu sėkmingai bendradarbiauja: scenografas Darjan Mihajlovič Cerar, kostiumų dizainerė Branka Pavlič, muziką kuria žinomos Slovėnijos džiazo grupės „Moonlight Sky“ lyderis Miha Petric, choreografė Tajda Podobnik. Komandą papildo dramaturgė Daiva Čepauskaitė.

Spektaklyje vaidmenis kuria skirtingų kartų trupės aktoriai. Elektros vaidmuo patikėtas jaunai aktorei Gretai Šepliakovaitei. Ryškius vaidmenis atlieka Jūratė Onaitytė (Leda), Daiva Rudokaitė (Klitemnestra), Tomas Erbrėderis (Egistas), Ričardas Vitkaitis (Agamemnonas), Povilas Jatkevičius (Orestas), Deividas Breivė (Piladas), Kamilė Lebedytė, Jurgita Maskoliūnaitė, Saulė Sakalauskaitė, Ieva Stašelytė, Aistė Zabotkaitė, Roberta Sirgedaitė.

Graikų autorių – Sofoklio, Euripido, Eschilo tekstais naujai pristatomas mitas apie Elektrą. Jo centre – laukianti moteris. Trojos karo didvyrio Agamemnono ir Klitemnestros dukra Elektra gedi nužudyto savo tėvo ir laukia sugrįžtančio brolio, kad galėtų atkeršyti už tėvo mirtį. Elektra yra ne tik antikinės graikų dramos personažas, bet ir šiuolaikinės kovojančios moters simbolis. Jos likimas yra istorinė moterų realybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas