Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Miltinio dramos teatras statys spektaklį apie R.Vanagaitę ir jos knygą „Mūsiškiai“

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras sumanė statyti spektaklį apie Rūtos Vanagaitės Holokausto Lietuvoje temai skirtą knygą „Mūsiškiai“ ir jos prieštaringai vertinamą autorę. Kultūros ministerija sako, kad sprendimas, ar spektaklis išvys dienos šviesą, bus priimtas vėliau, kai lenkų dramaturgas teatro užsakymu baigs rašyti pjesę ir paaiškės jos turinys.
Rūta Vanagaitė
Rūta Vanagaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

J.Miltinio teatro meno vadovas Andrius Jevsejevas pasakoja, kad šis sumanymas kilo nusprendus, jog teatrui reikia spektaklio Holokausto tema, nes ir Panevėžys turi savo Holokausto istoriją. Pjesę teatro užsakymu šiuo metu rašo lenkų dramaturgas Michalas Walczakas.

„Man rodos, jis (spektaklis – LRT.lt) bus daugiau apie pačią situaciją, visuomenės reakciją ir keliamus subtilius istorinius ir ne tik istorinius klausimus. [...] Manau, kad statyti spektaklį šita tema ir neturėti omeny, kad yra toks veikėjas kaip R.Vanagaitė, labai kvaila. Ji davė leidimą, kad apie ją būtų kuriamas spektaklis. Pjesę rašome ne iš knygos – mes rašome apimdami visą kontekstą, kurio didelė dalis ir pastaruoju metu centrinė ašis yra R.Vanagaitė“, – LRT televizijai sako A.Jevsejevas.

J.Miltinio teatro meno vadovas neatskleidžia, kam pirmajam kilo mintis, kad tokio spektaklio reikia.

Knygą apie Adolfą Ramanauską-Vanagą šiuo metu rašantis istorikas, parlamentaras Arvydas Anušauskas mano, kad spektakliui apie Holokaustą galima rasti ir jautresnių kūrinių.

„Apie tą knygą pati autorė sakė, kad ji mėgino „suholivudinti“ tą temą, padaryti ją „prieinamesne“, populiaresne, populiariau suprantama, tačiau aš nežinau, ar toks pasirinkimas gali atspindėti šią temą – tema tikrai nėra juokinga ar linksma. Šiuo atveju visus žiaurumus, kurie buvo patirti žydų tautos, reikia labai jautriai vertinti. Aš, pavyzdžiui, toje knygoje jautrumo pasigendu – yra daugybė nutylėtų dalykų“, – teigia A.Anušauskas.

Pati R.Vanagaitė pranešė esanti užsienyje ir nenorinti kalbėti šia tema. Jos teigimu spektaklis – teatro iniciatyva. O Kultūros ministerija sako kūrinio dar nespėjusi įvertinti – tai esą bus daroma po to, kai kūrinys bus baigtas.

„Mums pavaldžių dramos teatrų repertuarų vertinimas visada vyksta. Kai bus įsigilinta [į pjesę], manau, kad bus prieita kažkokios išvados. Kadangi kūrybinis procesas yra labai ilgas, jis yra nebaigtas, mes kūrinio dar nematėme ir negirdėjome – negalime vertinti“, – sako ministerijos atstovė Jana Mikulevič.

Spektaklio premjera, pasak J.Miltinio teatro meno vadovo, numatoma kitų metų rugsėjį.

Leidykla „Alma littera“ yra išėmusi iš prekybos visas R.Vanagaitės knygas po jos pareiškimų, kad pokario kovotojas už Lietuvos nepriklausomybę A.Ramanauskas-Vanagas buvo KGB agentas, žmogus, šlovinęs Sovietų Sąjungą, ir teiginių, kad per žiaurius KGB tardymus patirti nežmoniški lietuvos partizanų vado suluošinimai – bandymas nusižudyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas