Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juozo Miltinio dramos teatras sezoną pasitinka premjeromis

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatrui šis sezonas ypatingas – atsinaujinęs teatras mini 80-ies metų jubiliejų. Šia proga teatras planu oja ne tik premjeras, bet ir tarptautinę konferenciją, skirtą naujai pažvelgti J.Miltinio dramos teatro istoriją ir garsiojo režisieriaus kūrybą.
Antanas Venckus. Vilmantas Dambrauskas. Albumas „Mano miesto portretai“
Antanas Venckus / Vilmanto Dambrausko nuotr.

Pandemija darbų nesustabdė

Teatro vadovas Antanas Venckus pripažino, nors pavasaris buvo sudėtingas – darbus sustabdė pandemiją, bet veiksmas teatro nebuvo sustojęs.

„Teatre vyko darbas. Ne tik buvo remontuojama didžioji scena ir salė, bet vyko repeticijos, ruošiamasi sezonui. Ekstremali situacija teatro neuždarė. Teatro kolektyvas darbštus ir vieningas bei pasiryžęs bendram darbui. Esame pasiilgę žiūrovų ir, manau, žiūrovai pasiilgę spektaklių. Šį sezoną teatras pateiks daug naujovių ir premjerų. Spektakliai suplanuoti iki 2021 metų pabaigos“, – sakė A.Venckus.

Sezoną pradėjo premjera

J.Miltinio dramos teatras sezoną jau pradėjo – rugsėjo 1-ąją parodė naują spektaklį mažiesiems „Tikros pasakos“. Jauna teatro ir kino režisierė Živilė Mičiulytė spektaklį sukūrė pagal visame pasaulyje garsią, daugiau kaip į 30 kalbų išverstą Elenos Favilli ir Francescos Cavallo knygą „Vakaro istorijos mergaitėms maištininkėms“.

Spektaklio režisierė sakė, kad „Tikros istorijos“ skirtos tiems, kurie bent sykį pagalvojo, kad tikras pasaulis ir pasakos neturi nieko bendro.

„Tiems, kurie kartais abejoja, ar svajonėms lemta išsipildyti, ir tiems, kurių svajonės tokios didelės, kad net patys jų išsigąsta. Spektaklis pilną žaidimų ir pasakų, bet ne tų, kuriose princesės laukia princo ar undinėlės praranda balsą. Tai pasakos apie tikrus žmones ir istorijas, kurios tikrai įvyko. Apie žmones, kurių didžiausi norai ir siekiai išsipildė“, – pristatė spektaklį režisierė Ž.Mičiulytė ir kvietė vaikus drąsiai siekti savo svajonių.

Nauji darbai

J.Miltinio dramos teatro meno vadovo Aleksandro Špilevojaus mintys apie teatro sezoną po pandemijos įkarščio turėtų pradžiuginti spektaklių išsiilgusiųjų.

„Dar šiemet J.Miltinio dramos teatre savo naujus darbus pristatys net keturi režisieriai. Tai ir mano spektaklio „Irano konferencija“ premjerą, kuri bus parodyta spalio 2-3 dienomis. Spektaklius statys Algirdas Latėnas, Aidas Giniotis ir Jonas Vaitkus. Spektakliai skirtingi, o jų įvairovė tiks spektaklių pasiilgusiems žiūrovams. Be to, teatre vyks ne tik spektakliai, bet ir įvairus renginiai – diskusijos, susitikimai, edukacinės programos. Teatras privalo augti, o spektakliai – įsimintini ir veiksmingi“, – teigė teatro meno vadovas.

Premjerą pristato ir meno vadovas

Pasak meno vadovo A.Špilevojaus, jo spektaklio „Irano konferencija“, pagal garsaus šiuolaikinio rusų dramaturgo Ivano Vyrypajevo pjesę, forma – mokslo konferencija, vykstanti Kopenhagos universitete.

„Pjesė iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip socialinis ar net politinis herojų disputas apie demokratiją, liberalias ir konservatyvias pažiūras, žmogaus teises ir laisves, geopolitinę situaciją šiandieniniame globaliame pasaulyje. Tačiau veiksmui vos įsibėgėjus tampa akivaizdu, kad ši istorija yra visai ne apie politiką, o apie asmeninius herojų išgyvenimus, jų žaizdas ir troškimus“, – trumpai pristatė spektaklį A.Špilevojus.

Statė prieš 20 metų

Lapkričio mėnesį Algirdas Latėnas pakvies į anglų dramaturgo ir scenaristo Ronaldo Harwoodo pjesės „Aprengėjas“, kurią jau yra statęs daugiau kaip prieš 20 metų Nacionaliniame dramos teatre, premjerą.

Pasak režisieriaus, ši pjesė apie teatro gyvenimą – tai klasika, prie kurios norisi grįžti vėl ir vėl. Be to, jam svarbu, kad teatro salės būtų pilnos, o pasibaigus spektakliui aktoriai matytų spindinčias žiūrovų akis.

A.Latėno režisuojamame spektaklyje užimti aktoriai Donatas Kalkauskas, Jolita Skukauskaitė, Ligita Kondrotaitė, Albinas Kėleris, Rimantas Teresas, Vytautas Kupšys, Gintautas Žiogas, Giedrius Arlauskas, Petras Kežys, Ieva Brikė. Spektaklio scenografė – Kotryna Daujotytė, kompozitorius – Faustas Latėnas.

Sugrįžta „Volponė“

Kituose naujuose pastatymuose bus galima atpažinti teatro istorijos atspindžius. Režisierius A.Giniotis netiesiogiai primins garsųjį Juozo Miltinio spektaklį „Sukčiaus testamentas“ pagal Beno Jonsono komediją „Sukčiaus testamentas, arba Volponė“.

Tuo tarpu J.Vaitkus imasi Sofijos Čiurlionienės-Kymantaitės kūrinio „Tie metai“. Šią pjesę ketino statyti maestro J.Miltinis, bet taip ir neįgyvendino savo sumanymo.

Primadonų pasirodymai

2020-aisiais keletas teatro primadonų švenčia gražias sukaktis. Kiekvienam teatro menininkui geriausia dovana – galimybė susikurti ir susitikti su žiūrovais. Aktorė Asta Preidytė savo gerbėjus pakvies į monospektaklį „Kastingas. Kastingas. Kastingas“. Pjesę aktorei padovanojo pats autorius – rumunų dramaturgas Luciano Baleanu.

Aktorė Eleonorą Koriznaitę išvysime spektaklyje „Keista pažintis“ pagal aktorės Eleonoros Matulaitės pjesę, o Ligita Kondrotaitė pasirodys bene visose naujose premjerose.

2021-ųjų žiemą ir pavasarį J. Miltinio dramos teatro žiūrovų laukia dar daugiau premjerų. Tarp jų – naujas režisieriaus Agniaus Jankevičiaus pastatymas pagal šiuolaikinę pjesę bei jauno kompozitoriaus Arturo Bumšteino garsų spektaklis „Meno gimtadienis“.

Paminės 80-metį

Teatras 80-mečio proga kitąmet planuoja tarptautinę konferenciją. 1940 metų lapkričio mėnesį Panevėžyje buvo oficialiai įkurtas dramos teatras, o 1941-ųjų kovo 15 dieną įvyko pirmoji naujojo teatro premjera – Juozo Miltinio „Sidabrinis slėnis“ pagal Nikolajaus Pogodino pjesę.

Teatro 80-metis – puiki proga naujai pažvelgti į J.Miltinio dramos teatro istoriją ir garsiojo režisieriaus kūrybą. Tarptautinė konferencija skirta ne tik akademinei ir kultūrinei bendruomenei, bet ir plačiajai auditorijai, sujungs istorinius tyrimus, kritinę analizę ir gyvąją, asmeniniais liudijimais grįstą istoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas