Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Legendinis spektaklis „Cirkas yra cirkas“ atšventė trisdešimtmetį

Vilniaus teatro „Lėlė“ spektaklis „Cirkas yra cirkas“ vos prieš kelias dienas atšventė garbingą trisdešimties metų jubiliejų. Legendinis vaidinimas, kurio pirmoji premjera įvyko 1982 m. balandžio 11 d., yra „Lėlės“ vizitinė kortelė, jau daug metų pradedanti naują teatro sezoną.
Spektaklio „Cirkas yra cirkas“ kūrybinė grupė
Spektaklio „Cirkas yra cirkas“ kūrybinė grupė / Teatro "Lėlė" nuotr.

Pagal poeto Antano A. Jonyno ir lėlininko Vitalijaus Mazūro pjesę sukurtas „Cirkas yra cirkas“ ne kartą kito. Cirko programoje atsirado vis nauji triukai. Nesikeitė tik spektaklio režisieriaus ir aktorių siekis lėlių teatro scenoje sukurti vaikiškų svajonių cirką. Tokį, kuriame būtų Liūtas ir Dramblys, Akrobatai ir Žonglierius. O svarbiausia – Klounas. Nesitraukiantis iš cirko arenos iki pat vaidinimo pabaigos. Kartu su juo į areną išeina mažasis Caca – žalias, į varliuką panašus žvėrelis, atsiradęs pasaulyje pačiu netikėčiausiu būdu: jį netyčia iš kiaušinio išperėjo Klounas, rodydamas eilinį savo pokštą. Dabar Caca stebi vaidinimą ir netrukus tampa užkerėtas cirko ir teatro apžavų.

Tačiau spektaklis turi ir sluoksnį, suprantamą tik vyresniesiems žiūrovams.

„Buvo, buvo iš ko tada pasišaipyt, – suokalbiškai šneka spektaklio režisierius V.Mazūras.– Kai 1982-aisiais atėjo premjeros vertinti Kultūros ministerijos ir teatro direkcijos atstovai, paklausė, prieš ką tas spektaklis? Prieš nieką... <...> Dabar daryčiau spektaklį prieš Kultūros ministeriją. Ne tą bandą liūtas pasiėmė ganyt. O man jau jis nieko nebeįkąs.“

Spektaklio 30-mečio proga teatras išleido specialų „Cirkas yra cirkas“ DVD, kuriame yra pristatomos dvi vaidinimo versijos – 1985 metų Lietuvos TV vaizdo įrašas ir 1995 metais teatre Algimanto Mikutėno nufilmuotas spektaklis. Šiame DVD esančioje ištraukoje iš LTV laidos „Muzika LĖLĖS teatre“ (2009) galima išvysti juodojo kabineto paslėptą „Cirko...“ lėlių animavimą, o Amerikos (JAV) įvairių TV kanalų 1999 m. transliuoti „Cirko...“ trupės interviu primena apie plačią gastrolių geografiją: spektaklis rodytas Alžyre, Indijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje, Estijoje, Danijoje, Kazachstane, Anglijoje, Amerikoje.

„Cirkas yra cirkas“ – daugiausia kartų užsienyje ir Lietuvoje vaidintas „Lėlės“ spektaklis. Beveik visuose vaidinimuose dalyvavęs aktorius J.Marcinkevičius suskaičiavo, jog balandžio 15 dieną, švenčiant „Cirko...“ 30-metį, spektaklis suvaidintas 611 kartą.

VIDEO: Lėlių "Cirkui" - 30!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas