Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras skelbia sezono pradžią: kokios premjeros laukia?

Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) pristatyta naujojo sezono programa. Šiomis dienomis žiūrovai išvys baleto „La strada“ premjerą, o 2024–2025 m. sezone lauks ir dar 3 nauji pastatymai.
Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras
Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šią savaitę teatrui pradėjusi vadovauti generalinė direktorė Laima Vilimienė džiaugėsi, kad 105-asis sezonas sutampa ir su dar viena apvalia sukaktimi – lygiai prieš 50 metų šis teatro pastatas pirmą kartą žiūrovams atvėrė savo duris ir pakvietė į magišką teatro pasaulį.

Kaip pasakoja LNOBT rinkodaros departamento vadovas Audrius Kundrotas, sezoną LNOBT pasitinka su šūkiu „Atrask teatro skonius“, tad žiūrovai patirs daug skirtingų emocijų bei išgyvenimų. Šis sezonas išskirtinis ir tuo, jog jis ilgesnis nei įprastai – prasidės rugsėjo 13 d., o tęsis iki kitų metų birželio pabaigos.

Pirmoji premjera – „La strada“

Rugsėjo 13 d. Didžiojoje salėje žiūrovai galės pamatyti pirmąją premjerą – šiuolaikinį baletą „La strada“ („Kelias“), kurio choreografas yra Marco Goecke. Baletas paremtas to paties pavadinimo Federico Fellini filmu, kuriame pasakojama apie keliaujančio cirko kasdienybę, o veiksmas sukasi aplink vaikiškai naivią jauną moterį Dželsominą, kuri vis sugeba atrasti vilties savo sunkiame gyvenime.

Pasak „La strada“ pastatymo choreografo asistento Ludovico Pace, natūralu, kad balete ir filme panašumų yra labai daug, bet svarbu nepamiršti ir skirtumų.

„Viso filmo sudėti į spektaklį neįmanoma, tam neužtektų nei laiko, nei resursų. Bet yra išlaikyta pati filmo struktūra, žiūrovai sutiks pagrindinius filmo veikėjus. Be to, balete atsiranda ir keli papildomi veikėjai bei choreografo M.Goecke pridėtos kelios scenos, kurių filme nebuvo“, – pasakojo L.Pace.

Jis taip pat pažymėjo, kad baleto trupei šis spektaklis buvo nemenkas iššūkis, mat artistams tenka ne tik šokti, bet ir dainuoti bei kalbėti. Vis dėlto L.Pace gyrė teatro baleto šokėjus: „Po truputį atėjo supratimas, prasidėjo nuostabus bendras darbas, todėl visada gera matyti tą procesą, augimą, kuris vyksta darbo metu.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Naujojo LNOBT sezono ir baleto „La strada“ premjeros pristatymas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Naujojo LNOBT sezono ir baleto „La strada“ premjeros pristatymas

„La strada“ pastatymo muzikos vadovas ir dirigentas Martynas Staškus pastebėjo, jog spektaklyje naudojama kompozitoriaus Nino Rotos muzika, kuri buvo kurta F.Fellini filmui. Pasak jo, muzika yra populiari, rezonuojanti, įsimenanti, tačiau ir tikrai teatrališka.

„Bendras mūsų darbas scenoje yra labai kūrybiškas, labai įdomus, nes tai yra pirmas spektaklis per 50 metų šiame pastate, kai skambės N.Rotos muzika ir tai yra pirmas genialaus choreografo M.Goecke's pastatymas“, – kalbėjo jis.

Kaip pasakoja L.Pace, šio baleto istorija yra kone viena liūdniausių kada nors rodytų. Nepaisant to, jo teigimu, ašaros gyvenime visuomet yra kartu su juoku, todėl ir šiame balete yra tiek šviesių, tiek ir dramatiškų scenų.

Vis dėlto, „La strada“ pastatymo choreografo asistento teigimu, šis spektaklis skleidžia gražią idėją, kad reikia būti vieni kitiems geresniems, nes taip galima išvengti pernelyg juodų gyvenimo etapų.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Naujojo LNOBT sezono ir baleto „La strada“ premjeros pristatymas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Naujojo LNOBT sezono ir baleto „La strada“ premjeros pristatymas

Ką žada tolesnis sezonas?

Rudenį užbaigs ir žiemą Didžiojoje salėje pasitiks kompozitoriaus Giacomo Puccini opera „Operų triptikas“. Ją sudarys trys dalys: „Skraistė“, „Sesuo Andželika“ ir „Džanis Skikis“.

Pirmoji jų, tai smurto ir kankinančios meilės pripildyta istorija. „Sesuo Andželika“ – lyrinė drama, kurioje pasakojama apie kaltės atpirkimą bei tikėjimo pakylėtus jausmus. Trečia dalis – komiška ir pati populiariausia, tad joje žiūrovai susipažins su žinomo Florencijos sukčiaus Džanio Skikio rezgamomis intrigomis.

LNOBT generalinės direktorės Laimos Vilimienės teigimu, ši opera skirta G.Puccinio 100-osioms mirties metinėms paminėti. Operos premjera numatyta lapkričio 29 d.

Kovo 7 d. Didžiojoje salėje vyks kompozitoriaus Wolfgango Amadeus Mozarto operos „Don Žuanas“ premjera. Ją LNOBT scenoje stato režisierius Johnas Fulljamesas. Tai bus dviejų veiksmų opera, kurioje žiūrovai iš naujo susipažins su Don Žuanu, jo gyvenimu bei meilės intrigomis.

Gegužės 16 d. Didžiojoje teatro salėje planuojama žiūrovams pristatyti kompozitoriaus Louis Josepho Ferdinando baletą „Tuščias atsargumas“. Tai komiškas ir kartu vienas seniausių bei svarbiausių šiuolaikinio baleto kūrinių, pasaulio scenose statytas daugybę kartų. Lietuvos žiūrovai išvys choreografo Fredericko Ashtono versiją, kuri yra techniškai sudėtinga, tačiau spalvinga bei tinkanti visai šeimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?