Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos šiuolaikinio muzikos teatro sezonas užsienyje: du mėnesiai gastrolių

Vilniaus miesto šiuolaikinio muzikos teatro prodiuserinė kompanija „Operomanija“ su plačiu repertuaru išvyksta į du mėnesius truksiantį gastrolių turą Europoje: kai kuriems darbams tai bus pirmas pasirodymas užsienyje, o dalis kūrinių bus pristatyti Lietuvos sezone Prancūzijoje, prestižiškiausiose šios šalies salėse ir festivaliuose, rašoma „Operomanija“ pranešime spaudai.
Sporto Grupė
Sporto Grupė / Martyno Aleksos nuotr.

„Prodiuserinei kompanijai „Operomanija“ toks intensyvus rudens gastrolių tvarkaraštis susiklostė pirmą kartą: laukia aštuonios išvykos ir penkių skirtingų kūrinių rodymai užsienio scenose per du mėnesius. Visų pirma, tai yra nemenkas logistinis iššūkis. Džiugu, kad prie gastrolių senbuvių – pavyzdžiui, operos „Geros dienos!“, Paryžiuje minėsiančios savo 100-ąjį susitikimą su publika, prisijungia ir tarptautinių turų debiutantų – toks šįkart bus koncertas su choreografine uodega „The Urban Tale of a Hippo“.

Tarptautinė šiuolaikinio muzikos teatro kūrinių paklausa džiugina, o kontekstų įvairovė, jų mastas ir atsiveriančios galimybės megzti naujus kontaktus, tęsti tarptautinę kūrinių sklaidą – džiugina dar labiau. Be to, itin smalsu, kaip kaskart kitų šalių publika priims Lietuvoje kuriamus šiuolaikinės operos darbus, tad labai nekantraujame“, – prieš gastrolių startą mintimis dalijosi „Operomanijos“ vadovė, prodiuserė Ana Ablamonova.

Modesto Endriuškos nuotr./Geros Dienos!
Modesto Endriuškos nuotr./Geros Dienos!

Lietuvos sezonas Prancūzijoje bus itin derlingas „Operomanijos“ prodiusuojamiems kūriniams, o nemažai vaisingų ryšių užsimezgė 2023-ųjų gegužę kartu su Teatro informacijos centru, Lietuvos šokio informacijos centru, Lietuvos kultūros institutu ir Prancūzų institutu surengtoje pirmojoje Lietuvos scenos menų platformoje.

Jau šią savaitę, rugsėjo 26 ir 27 dienomis, „Operomanijos“ suburta delegacija iš Lietuvos lankysis vienoje iš šių metų Europos kultūros sostinių – Tartu mieste Estijoje, kur vyks 3-iasis Baltijos šiuolaikinės operos tinklo susitikimas. Šįkart susitikime susipažinsime su Estijos šiuolaikinio muzikos teatro situacija ir aptarsime bendrų Baltijos kūrybinių rezidencijų modelius.

O iškart po to – rugsėjo 28 d., Austrijos sostinėje Vienoje vykstančiame festivalyje MusikTheaterTage Wien du kartus nuskambės koncertas su choreografine uodega „The Urban Tale of a Hippo“ (aut. Panayotis Kokoras, Andrius Katinas, Nanni Vapaavuori, Morta Nakaitė, ansamblis „Synaesthesis“). Tai pirmosios šio kūrinio užsienio gastrolės, pradėsiančios jo tarptautinę sklaidą; kitąmet jau numatyta ir daugiau krypčių, kurias atskleisime netrukus.

Spalį pradėsime ir Lietuvos šiuolaikinės operos sezoną Prancūzijoje. Tris vakarus iš eilės – spalio 2, 3 ir 4 d. – Tulūzos scenos menų bienalėje, ThéâtredelaCité salėje bus rodoma opera dešimčiai kasininkių, prekybos centro garsams ir fortepijonui „Geros dienos!“ (aut. Vaiva Grainytė, Lina Lapelytė, Rugilė Barzdžiukaitė). O spalio 5 ir 6 d., Lietuvos sezono Prancūzijoje estafetę perims barokinio teatro triukšmų mašinų performansas „Navigacijos“ (iš „Blogų orų“ serijos), vyksiantis Marnos slėnyje, šiuolaikinio meno muziejuje MAC VAL, kuriam garso menininkas Arturas Bumšteinas kuria naują šio performanso versiją.

Martyno Aleksos nuotr./The Urban Tale Of A Hippo
Martyno Aleksos nuotr./The Urban Tale Of A Hippo

Spalio 8-9 d. susitikimų su publika Paryžiuje, garsiajame teatre Théâtre de la Ville, lauks muzikinis performansas „Sporto grupė“ (aut. Gabrielė Labanauskaitė, Gailė Griciūtė, Viktorija Damerell). Spalio 19-20 d., taip pat Paryžiaus Théâtre de la Ville, tik kitoje jo scenoje, kviesime pasiklausyti muzikinių paveikslėlių iš Lietuvos televizijos archyvų „Radvila Darius, Vytauto“ (rež. Karolis Kaupinis). Šie renginiai yra Teatro informacijos centro drauge su partneriais vykdomos Lietuvos scenos menų Théâtre de la Ville erdvėse programos „Focus Lituanie“ dalis.

Pasirodymus Prancūzijos sostinėje pratęs spalio 22-24 d., Paryžiaus rudens festivalio programoje, Théâtre du Rond-Point scenoje pasirodysianti opera „Geros dienos!“ (paskutinįjį vakarą įvyks ir jubiliejinis, 100-asis šio kūrinio rodymas). Lietuviškąjį sezoną Prancūzijoje užbaigsime lapkričio 7 d., Marselyje įvyksiančiu muzikiniu performansu „Sporto grupė“ – vargonai-treniruokliai po pasirodymo Paryžiuje keliaus į Marselį ir ten lauks savo ištreniruotų muzikos atlikėjų kūnų.

Tiesiai iš Prancūzijos keliausime į Latvijos sostinę Rygą, kur lapkričio 8-9 d. vyks 4-asis ir šiemet finalinis Baltijos šiuolaikinės operos tinklo susitikimas. O paskutinė rudens gastrolių stotelė lauks lapkričio 29-ąją, Varšuvoje – čia opera „Geros dienos!“ Teatr Nowy salėje prisistatys „Eufonie Festiwal“ publikai, kurio nepaprastai plačioje programoje bus ką tik įvykusi Krzysztofo Pendereckio operos „Juodoji kaukė“ premjera ir nuskambėjęs pasaulinio garso latvių mecosoprano Elīnos Garančos koncertas Lenkijos nacionalinėje operoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas