Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LNDT spektaklis „Fossilia“ atidarys lietuviškų spektaklių vitriną Paryžiuje

Spalio 2 d. Prancūzijos sostinėje Paryžiuje prasidės scenos menų vitrina „Focus Lituani“, tai Lietuvos sezono Prancūzijoje dalis. Pirmasis spektaklis, kuris bus parodytas prancūzams – Eglės Švedkauskaitės Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) sukurta „Fossilia“. Spektaklis bus rodomas Théâtre de la Ville padalinyje Théâtre des Abbesses, įsikūrusiame Monmartro rajone, spalio 2, 3, 4 dienomis.
Scena iš spektaklio „Fossilia“
Scena iš spektaklio „Fossilia“ / Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

„Į Paryžių keliauju labai pakylėta – man be galo smalsu, kaip kūrinį, mano ir mano tautos atminties dalelę, priims prancūzai. Ne kartą minėjau, kad „Fossilia“ – labai asmeniškas spektaklis, todėl jaučiu didelį pasididžiavimą, kad pasirodysime jį vienoje svarbiausių Paryžiaus scenų“, – sako režisierė Eglė Švedkauskaitė.

„Fossilia“, įkvėpta Dalios Grinkevičiūtės kūrinio „Lietuviai prie Laptevų jūros“, nagrinėja jaunosios lietuvių kartos požiūrį į senelių tremties istorijas, analizuoja traumą, perduodamą iš kartos į kartą. Atsispirdama nuo tremtinės Dalios Grinkevičiūtės asmeninės istorijos ir knygos, režisierė ir spektaklio dramaturgė Eglė Švedkauskaitė pristato fikcinę šeimą, priverstą kalbėtis apie skaudžią giminės praeitį. Spektaklyje vaidina Rasa Samuolytė, Darius Gumauskas, Vitalija Mockevičiūtė, Povilas Jatkevičius ir Ugnė Šiaučiūnaitė.

Lietuvos sezono Prancūzijoje komisarė Virginija Vitkienė kalbėdama apie tai, kodėl būtent „Fossilia“ buvo parinkta pradėti „Focus Lituani“, sako: „Šalia įtaigios meninės formos vienu svarbiausių faktorių buvo aktualios spektaklio temos. Eglės Švedkauskaitės režisuota „Fossilia“ – vienas tų kūrinių, per kurį atsiskleidžia ne tik sudėtingos trauminės Lietuvos istorijos ir tai lydinčios asmeninės patirtys, bet tai ir spektaklis, rezonuojantis su dabartimi: Rusijos karu Ukrainoje. Jį pradėjusieji veikia tokiais pat nusikalstamais metodais kaip prieš 80 metų Lietuvoje.“

Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Scena iš spektaklio „Fossilia“
Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Scena iš spektaklio „Fossilia“

Dalios Grinkevičiūtės tremties pasakojimas Lietuvos sezone Prancūzijoje bus atskleistas ir keliose parodose Paryžiuje bei Blois, vyks studentų diskusijos, bei trečią kartą perleistų Dalios Grinkevičiūtės memuarų pristatymas. „Prancūzų kolegos tikisi iš mūsų vertybinio kalbėjimo, patys inicijuoja nelengvas temas ir kviečia prancūzų publiką į susitikimus su šiomis istorijomis“, – teigia V. Vitkienė.

Lapkričio 7, 8, 9 dienomis Théâtre Nanterre-Amandiers, Paryžiaus priemiestyje įsikūrusiame teatre, bus parodytas dar vienas LNDT spektaklis „Apmąstant omarą“. Jį pagal amerikiečių rašytojo Davido Fosterio Wallace to paties pavadinimo esė ir kitus kūrinius, režisavo Yana Ross. Pasak režisierės, Théâtre Nanterre-Amandiers jau anksčiau domėjosi galimybe pristatyti jos kūrybą Paryžiuje. 2022 metais Venecijos bienalėje pristatytas Y. Ross spektaklis „Trumpi pokalbiai su šlykščiais vyrais“ pritraukė daugelio prancūzų dėmesį, tarp jų – ir Théâtre Nanterre-Amandiers tarptautinių ryšių vadovės Anne Goalard. „Jos dėka ir gyvuoja mano ryšys su Prancūzija. Labai nekantrauju susitikti su žiūrovais Paryžiuje, tai yra mano pirmas susitikimas su didele prancūzų auditorija“, – sako Yana Ross.

Martyno Norvaišo nuotr./Scena iš spektaklio „Apmąstant Omarą“
Martyno Norvaišo nuotr./Scena iš spektaklio „Apmąstant Omarą“

Spektaklyje „Apmąstant omarą“ vaidins Miglė Polikevičiūtė, Martynas Nedzinskas, Salvijus Trepulis ir Jūratė Vilūnaitė.

„Lietuvos sezoną Prancūzijoje 2024“ organizuoja Lietuvos kultūros institutas prie Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos, bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos ambasada Prancūzijoje. Lietuvos scenos menų vitriną „Focus Lituani“ organizuoja Teatro informacijos centras.

Po gastrolių Paryžiuje „Fossilia“ Lietuvos nacionaliniame dramos teatre bus rodoma spalio 16 d. ir gruodžio 5 d. o „Apmąstant omarą“ – spalio 13 d. ir gruodžio 20 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas