Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Maskvos Vachtangovo teatras atšaukė R.Tumino spektaklį „Karas ir taika“

Rugsėjo 15 dieną Maskvos Vachtangovo teatras atšaukė režisieriaus Rimo Tumino spektaklio „Karas ir taika“ seansus, kurie turėjo vykti Sankt Peterburge rugsėjo 30 d., spalio 1 ir 2 dienomis.
Rimas Tuminas / BNS foto nuotr.
Rimas Tuminas / BNS foto nuotr.

Kaip praneša Latvijoje veikiantis portalas rusų kalba „Meduza“, toks sprendimas priimtas dėl „techninių priežasčių“. Būtent tai šią situaciją laiške Sankt Peterburgo Aleksandrinsko teatro, kuriame ir turėjo vykti spektaklis, direktoriui Sergejui Jemeljanovui išdėstė Vachtangovo teatro direktorius Kirilas Krokas.

Tai beje nėra pirmasis šio Lietuvos režisieriaus spektaklio atšaukimas – rugsėjo 17 d. neįvyko ir jo spektaklis „Vėjas tuopose“.

R.Tuminas gegužės 6 d., po 15 metų darbo metų, pasitraukė iš Maskvos Vachtangovo teatro meno vadovo pareigų.

Prieš tai juokdariai Vovanas ir Lexus (Vladimiras Kuznecovas ir Aleksejus Stoliarovas) paskelbė pokalbį, kuriame R.Tuminas, esą kalbėdamasis su Ukrainos kultūros ministru, tariamai sutiko Ukrainoje pastatyti spektaklį apie Stepaną Banderą, griežtai sukritikavo karą prieš Ukrainą pradėjusią Rusiją bei rusų tautos paramą agresijai. Pasak „Meduza“, R.Tuminas rusų žiniasklaidai sakė, kad įrašas buvo sumontuotas.

Netrukus po to, Rusijos ministras pirmininkas Michailas Mišustinas atšaukė R.Tuminui skirtą apdovanojimą už svarų indėlį į Rusijos kultūrą.

Rimas Tuminas
Rimas Tuminas

Rusijoje kelis dešimtmečius dirbęs režisierius praėjusių metų lapkritį duodamas interviu Rusijos televizijai pareiškė nesureikšminantis Lietuvos okupaciją lėmusio Molotovo ir Ribbentropo pakto bei nelaikantis rusų okupantais.

Lietuvoje kilus pasipiktinimui dėl tokios menininko pozicijos, R.Tuminas tai pavadino prieš jį įvykdyta provokacija, sakydamas, kad paskelbta tik dalis jo žodžių, bei sakė paprašęs televizijos paneigimo su pilnu interviu įrašu bei tekstu.

Vasario pabaigoje, Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, Vilniaus mažasis teatras su teatro įkūrėju ir meno vadovu R.Tuminu nutraukė darbo sutartį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas