Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mitingo dieną – šokio vyksmas apie protestą

Nepriklausoma šokio organizacija „Be kompanijos“ ir viena jos idėjinių lyderių, šiuolaikinio šokio menininkė, Agnietė Lisičkinaitė kviečia š. m. rugsėjo 10 ir 11 dienomis į šokio vyksmą – „Hands up“ (liet. aukštyn rankas). Apie tai rašoma pranešime žiniasklaidai.
„Be kompanijos“ ir Agnietė Lisičkinaitė kviečia į šokio vyksmą – „HANDS UP“
„Be kompanijos“ ir Agnietė Lisičkinaitė kviečia į šokio vyksmą – „HANDS UP“ / Asmeninio archyvo nuotr.

„Hands up“ yra fizinė kūno pozicija, atsikartojanti daugelyje skirtingų kultūrinių, socialinių ir religinių kontekstų, savyje talpindama turinio daugiasluoksniškumą̨. Kontekstas, kurį pasirinko choreografė bei šokėja A.Lisičkinaitė – protesto kultūra. Lietuvoje protestas tapatinamas su stipriai romantizuotu Sąjūdžio laikmečiu, tačiau pastarųjų pasaulio ir Lietuvos įvykių kontekste, žvelgiant iš sociologinės perspektyvos, vertėtų kvestionuoti protesto kultūros kaip gėrio savaime tezę.

Pasak menininkės, nekonstruktyvus protestas yra patogi forma anarchijai įsigalėti. Protesto kultūros inspiruotas choreografinis vyksmas kvestionuoja trapią distanciją tarp pasidavimo ir atsidavimo, susitaikymo ir pasipriešinimo.

Visai atsitiktinai šokio darbas, tyrinėjantis protesto kultūrą, bus rodomas š. m. rugsėjo 10 dieną su Lietuvos Šeimų sąjūdžio planuojamu dar vienu mitingu prie Lietuvos Respublikos Seimo rūmų.

„Protesto kultūrą pradėjau tyrinėti dar prieš pusantrų metų, kuomet gavau Lietuvos šokio informacijos centro stipendiją savo naujam kūrybiniam procesui ir visai nenutuokiau, kaip stipriai per metus paplis ir pasikeis „protesto“ sąvoka Lietuvoje.

Per šį tyriminio proceso laiką išartikuliavau sau klausimą, kuris pastarųjų dienų kontekste tapo ypatingai aktualus – „Kokį protesto kūdikį̨ mes užauginsime – laisvės ar agresijos simbolį? Atsakymo nežinau, bet ieškau jo pasitelkdama savo kūną – laikydama iškeltas rankas aukštyn ir taip bandydama kiek įmanoma labiau susitapatinti su abejomis barikados pusėmis“, – mintimis apie artėjančią premjerą dalijasi menininkė A.Lisičkinaitė.

Šokio vyksmo „Hands up“ eskizas buvo pristatytas dar praeitų metų festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ programoje. Pats pasirodymas sulaukė ypatingai teigiamo visuomenės bei profesionalių teatro kritikų vertinimo. Šiemet šiuolaikinio šokio menininkė A.Lisičkinaitė buvo apdovanota šokio kritikės Vitos Mozūraitės premija už drąsią bei inovatyvią kūrybą.

Šokio vyksmo premjera – rugsėjo 10 ir 11 dienomis, galerijoje „TSEKH“ (Vytenio g. 6, Vilnius). Bilietus platina Tiketa.lt.

Projekto sukūrimą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos šokio informacijos centras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas