Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionaline premija įvertinta Viktorija Kuodytė prisimena Eimuntą Nekrošių

Aktorė Viktorija Kuodytė apie pirmadienį jai paskirtą Nacionalinę meno ir kultūros premiją sužinojo tik ką ištrūkusi iš spektaklio „Žmogus iš žuvies“ (rež. Eglė Švedkauskaitė) repeticijų įkarščio. Per minutės pertraukėlę prie jos pribėgo režisieriaus asistentė ir švelniai į ausį tarė: „Tu gavai Nacionalinę premiją.“
Viktorija Kuodytė
Viktorija Kuodytė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Nežinau, kaip reaguoti. Tai trapus momentas, bet žinot, kuo pasijutau? Lietuvos piliete. Juk tai ne teatro, ne kultūros, bet mano šalies, kurioje gyvenu, iš kurios neišvažiavau, ir kurią myliu, apdovanojimas. Taip pasijutau todėl, kad ji taip ir įvardyta – Nacionalinė. Teko gauti ne vieną teatro apdovanojimą, bet štai šis žodis kalba apie kažką daugiau – [apie mane] ne tik kaip apie aktorę, bet kaip šios šalies žmogų“, – teigia V.Kuodytė.

Komisija V.Kuodytę įvertino „už asmenybės žymę šiuolaikiniame teatre“. Aktorė prisipažįsta, jog jos asmenybę formavo ir anapilin iškeliavęs režisierius Eimuntas Nekrošius, nes „dirbant su juo daugiausia buvo kalbama apie asmenybę ir tam tikrą autentiškumą, individualumą“.

„Jeigu ši premija skirta už tai, esu 10 kartų laimingesnė. <...> Suprantate, tai kažkas specifiško, ką turi šis žmogus. Asmenybę sieju būtent su tuo E.Nekrošiaus autentiškumu“, – kalbėjo V.Kuodytė.

L.Vansevičienės nuotr./Eimuntas Nekrošius, nuotrauka iš renginių ciklo „Lietuvos teatro amžius“
L.Vansevičienės nuotr./Eimuntas Nekrošius, nuotrauka iš renginių ciklo „Lietuvos teatro amžius“

Drąsą premijos laureatė įvardija kaip pagrindinį asmenybės bruožą, kurį padėjo atskleisti E.Nekrošius. „Tai drąsa, susijusi su nuoširdumu, bet ne kova, kurioje siekiama nugalėti. Tai drąsa ne iš jėgos pozicijos, bet iš socialumo. Šis žodis kilęs iš itališko žodžio „coraggio“, kuris eina iš žodžio, reiškiančio širdį (it. cuore). Nebijoti būti nuoširdžiam.“

Kaip labiausiai asmenybę atskleidusį spektaklį aktorė įvardija E.Nekrošiaus 2015 metais pastatytą „Bado meistrą“, sukurtą remiantis Franzo Kafkos kūrybos motyvais. Jame V.Kuodytė atliko pagrindinį vaidmenį.

Kokie aktorės kūrybiniai planai? „Iki pavasario numatomos dvi premjeros, bet nenoriu atskleisti, kokios. Tai planai, susiję su naujais pastatymais“, – sakė V.Kuodytė.

Teatro ir kino aktorė Viktorija Kuodytė (g. 1970) baigė studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Vaidina teatre ir kine. Per savo karjerą dirbo su tokiais režisieriais kaip Eimuntas Nekrošius, Krystianas Lupa, Gintaras Varnas, Jonas Vaitkus, Algimantas Puipa ir kt.

V.Kuodytė tris kartus pelnė „Kristoforo“ apdovanojimą, 2017 m. buvo įvertinta D.Tamulevičiūtės teatrų festivalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas