Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nacionaliniame Kauno dramos teatre – premjera „Jaudulys“

Kovo 18, 19 ir 20 dieną Didžiojoje scenoje vyks premjera „Jaudulys“ pagal Ivano Vyrypajevo pjesę. Ją Nacionaliniame Kauno dramos teatre kuria režisierius Aleksandras Špilevojus, pasitelkdamas net dvi aktorių sudėtis, o pjesėje užkoduota kūrėjo jaudulio tema įgyja ir papildomų prasmių, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Kauno dramos teatro premjeros „Jaudulys“ pristatymas.
Kauno dramos teatro premjeros „Jaudulys“ pristatymas. / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Net dvi aktorių sudėtys

Nors režisierius ir aktorius Aleksandras Špilevojus studijavo Kauno technologijos universitete ir vadovavo universiteto teatro studijai, tai jo pirmasis režisūrinis darbas Nacionaliniame Kauno dramos teatre. Pjesės skaitymus jis pradėjo Vilniuje, tačiau spektaklį išleisti į sceną nusprendė Kaune. Ši aplinkybė lėmė, kad aktorių sudėtį papildė žinomi NKDT trupės veidai. Žiūrovai scenoje išvys Nelę Savičenko ir Inesą Paliulytę pagrindinės herojės Uljos Richtės vaidmenyje, taip pat Mantą Zemlecką, Deividą Breivę, Gytį Ivanauską, Gintautą Bejerį, Indrę Patkauskaitę, Martyną Gedvilaitę, Matą Dirginčių ir Arną Ašmoną. Scenovaizdį ir kostiumus kuria dailininkė Barbora Šulniūtė, muzikos autorius Paulius Trijonis, vaizdo projekcijas paruošė Paulius Jakubėnas.

Kūrėjo jaudulys ir mitas

Pjesės veiksmas vyksta Niujorke, garsios amerikiečių rašytojos Uljos Richtės bute. Ambicingas jaunas lenkų žurnalistas ima iš įžymybės interviu, kuris yra labai svarbus visiems: žurnalistui jis gali tapti tramplinu į profesinę karjerą Niujorke, rašytojai – tai proga papasakoti tiesą, o galbūt vedžioti visus už nosies, kuriant dar vieną mitą apie save. Intriga prasideda, kai žurnalistas užduoda klausimus, kurių buvo įspėtas vengti – apie vokiškas rašytojos šaknis, kaltinimus antisemitizmu, apie skandalingą jos pašalinimą iš Nobelio premijos nominantų. „Jaudulys“ – tai pasakojimas apie autorių, kuriantį ne tik savo kūrinius, bet ir savo mitą – konkrečiausią ir intensyviausią realybę, ryškiausią ir pačią tikriausią tikrovę.

Jaudulys turi plačią suvokimo paletę: jis yra tai, ką žmogus jaučia, kai myli. kai kuria. Netgi tuomet, kai žudo. Visą šį prieštaringų jausmų spektrą, kurį mes vadiname jauduliu, išgyvena kūrėjas, menininkas. „Kūryba – tai Kūrėjo jaudulys kiekvieną Jo kūrybos akimirką, kiekvienoje šios keistos visatos dalelėje ir kiekviename iš mūsų“, – teigia pagrindinė šio spektaklio herojė. Pasak spektaklio režisieriaus Aleksandro Špilevojaus, šis kūrinys yra žmogaus ir menininko analizė.

Šių dienų spektaklis plačiai Lietuvos publikai

Teatro generalinio direktoriaus Egidijaus Stanciko teigimu, ši premjera orientuota ne tik į Kauno teatro publiką, – ją pamatys kitų Lietuvos teatrų ir scenų žiūrovai: jau suplanuotos gastrolės į Juozo Miltinio dramos teatrą Panevėžyje, premjera įtraukta į Rokiškio festivalio programą. „Manau, kad šis spektaklis yra labai svarbus šiuo momentu, nes parodo žmogaus kritinę akimirką, apsisprendimą pasakyti slepiamą tiesą aplinkai blokuojant tos tiesos pasakymą. Šiomis dienomis tai yra laba aktualu, ypač, kai mums visiems reikia apsispręsti, turėti vidinę tiesą ir dėl jos kovoti,“ – teigė E.Stancikas.

Premjera – 2022 kovo 18, 19, 20 Didžiojoje scenoje. Spektaklio sukūrimą remia Lietuvos kultūros taryba, partneris – VšĮ. „Meno alchemija“.

Kovo 20 dieną po premjeros vyks diskusija bei šis spektaklis bus rodomas su surtitrais anglų kalba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas