Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujovė Klaipėdos dramos teatre – kalėdinis spektaklis-žaidimas vaikams

Vos pristatę savo spektaklį vaikams „Bildukas“, du Klaipėdos dramos teatro aktoriai, Samanta Pinaitytė ir Karolis Maiskis, jau dirba ties nauju kūrybiniu iššūkiu. Iniciatyvus duetas režisuoja interaktyvų kalėdinį spektaklį-žaidimą „Kalėdinė žaislų misija: išgyvenimas“. Bilietai į gruodžio viduryje startuojantį renginį nyksta akimoju, o idėjos sumanytojai ir režisieriai nekantrauja su vaikais pasidalinti šventinę nuotaiką jų širdyse pasėsiančiu spektaklio pasauliu.
Samanta Pinaitytė ir Karolis Maiskis
Samanta Pinaitytė ir Karolis Maiskis / Domo Rimeikos nuotr.

„Labai norime vaikams priminti, kaip stipriai mūsų fantaziją žadina žaidimas, kiek daug kūrybiškumo slypi kiekvieno mūsų viduje. Norime pakviesti vaikus žaisti kartu su mumis“, – klausiama, kokios naujojo spektaklio-žaidimo ištakos, kalbėjo S. Pinaitytė. „Kalėdinė žaislų misija: išgyvenimas“ pasakos senų, apleistų žaisliukų istoriją. Užsimoję susikurti sau naują gyvenimą, keli žaislai išsiruoš į pačią svarbiausią kelionę – Kalėdų Senelio dirbtuvių paieškas, juk tiktai jis, magiškiausias ir įspūdingiausias žaislų dovanotojas pasaulyje, sugebės jiems padėti.

Spektaklio pasakojimas išsivystė režisieriams kalbantis apie didžiulį pokytį, per palyginti trumpą laiką įvykusi tame, kaip ir su kuo žaidžia vaikai. „Paprastas palyginimas – kai buvom vaikai, kaip smagiai žaisdavome su paprastu vilkeliu, bet dabar žaislų parduotuvių lentynose pilna elektroninių žaislų, o vaikui geriausia dovana – įvairūs patobulinimai jo kompiuteriniam žaidimui“, – vardijo K. Maiskis. Anot jo, patys geriausi žaidimai kažkada išsivystydavo tiesiog reaguojant į aplinką, „iki šiol prisimenu tuos žaidimus iš nieko pas senelį kaime. Senelis turėjo metalo atliekų krūvą, prisirinkęs visokių gelžgalių statydavau įvairius namelius ir tai man atrodė pats įdomiausias užsiėmimas. Vėliau augau, aišku, irgi žaidžiau kompiuterinius žaidimus, bet pats smagiausias prisiminimas iš vaikystės žaidimų yra būtent tų namelių statymas“.

Mato Baranausko nuotr./Klaipėdos dramos teatras
Mato Baranausko nuotr./Klaipėdos dramos teatras

Tiek S. Pinaitytė, tiek K. Maiskis jau ne vienerius metus dirba su vaikais, šventiniu laikotarpiu jie kurdavo įvairias programas, kurias vežiodavo per mokyklas ir darželius. Įsijungę į Klaipėdos dramos teatro aktorių gretas vis pamąstydavo, kad ir šio teatro erdvėje galėtų išsivystyti kokia nors šventinė iniciatyva vaikams – galiausiai pasiūlę savo idėją iškart gavo ir palaikymą ją įgyvendinti. „Didžiulis skirtumas vien tai, kad galime išplėtoti savo viziją nebe tik mokyklos ar darželio patalpose, bet pačiame teatre, jo salėje“, – entuziazmo neslėpė S. Pinaitytė. Teatro erdvė ir turimi techniniai ištekliai reiškia kur kas didesnes galimybes kuriant magišką patirtį vaikams, o būtent magija režisieriai ir tikisi pasidalinti su būsimais žiūrovais.

„Kalėdos yra stebuklų metas, kiek daug senovėje su tuo laiku buvo siejama pačių įvairiausių burtų ir ateities spėjimų, dar ir dabar prisimenu, kad kai buvau vaikas, tikėjau, jog Kūčių naktį kalba gyvuliai, pamenu, kaip senelis eidavo naktį purtyti obelų, ateinančiais metais tikėdamasis didesnio derliaus“, – pasakojo K. Maiskis. Magijos pilnas pasaulis yra platesnis, kupinas neįtikėtinų galimybių. Be to, pasak pašnekovo, šventiniai burtai turi ir kolektyvinį pobūdį – pokalbiui apie ateitį suburia šeimą. „Deja, šiandien kartais Kūčių burtus keičia šventines programas transliuojantys ekranai, o šventės esme tampa kuo gražiau papuoštas, ypatingai atrodantis stalas, bet juk Kalėdos ne apie atrodymą, o apie buvimo kartu stebuklą“, – pastebėjo S. Pinaitytė. Išaugami ir pamirštami žaislai naujame spektaklyje tampa simbolišku priminimu to, ką svarbu išsaugoti ir puoselėti – artimųjų bendrystę. Lygiai taip pat spektaklio herojai atliepia ir jau pirmajame K. Maiskio bei S. Pinaitytės kūrinyje, „Bilduke“ išryškėjusią tvarumo temą.

Abu aktoriai tikisi sukurti jaukią ir šventišką spektaklio aplinką, o joje atsidūrę vaikai prisidės prie šventinio stebuklo išsipildymo spektaklio herojams – pamirštiems žaisliukams. „Žiūrovų lauks spalvinga ir įkvepianti aplinka, prie jos kūrimo, prie spektaklio magijos kūrimo prisidės ir vaikai. „Kalėdinė žaislų misija: išgyvenimas“ bus nuotaikinga ir šventinėje būsenoje leidžianti pabūti patirtis, ji kvies tikėti magija ir tą tikėjimą parsinešti namo“, – apibendrino S. Pinaitytė.

Spektaklio-žaidimo rodymo grafikas www.kdt.lt

Idėjos autoriai ir režisieriai: Samanta Pinaitytė, Karolis Maiskis, scenografas Rytis Veverskis, kompozitorius Edvinas Vasiljevas, šviesų dailininkas Linas Rubinas, vaizdo projekcijų menininkas Albertas Vaitiekus

Pamirštus, nereikalingus žaislus vaidina: Samanta Pinaitytė, Renata Idzelytė, Toma Gailiutė, Jonas Baranauskas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?