Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

O.Koršunovo teatro performansas sukrėtė vengrus: šalies socialiniuose tinkluose – sprogimas

Trečiadienį režisierius Oskaras Koršunovas pasidalino ištrauka iš savo teatro atlikto performanso Vengrijos teatro festivalyje MITEM. Jo teigimu, pasirodymas sukrėtė vengrus.

Kaip 15min rašė anksčiau, balandžio viduryje režisierė Yana Ross kreipėsi į Oskaro Koršunovo (OKT) bei Klaipėdos dramos teatrus (KDT), kvestionuodama pasirinkimą vykti į Vengrijoje, nacionaliniame dramos teatre vykstantį festivalį MITEM. Renginį organizuoja Attila Vidnyánszky'is, palaikantis prorusiškomis pažiūromis kaltinamą premjerą Viktorą Orbáną.

Po režisierės įrašo socialiniuose tinkluose pasipylė diskusijos. O.Koršunovas neatsisakė dalyvavimo MITEM, bet patikino diskutavęs su kolektyvu. Galiausiai OKT nusprendė vykti: „Mes pasirinkome veiksmą ir tikime, kad būtent tai yra efektyvus būdas daryti spaudimą politikams ir aktyvinti pačią visuomenę“, – 15min sakė režisierius.

„Performansas, sukrėtęs vengrus!“

„Po spektaklio aktoriai vietoje nusilenkimų pradėjo kritinėti lyg pašauti. Tada dideliame ekrane pasirodė video menininko Artis Dzerve vaizdai lydimi Gintaro Sodeikos muzikos.

Dalis ekrano rodė 1956-ųjų įvykių Vengrijoje vaizdus, dalis – dabar vykstančius Ukrainoje. Atrodė, kad laikas sustojęs.

Virš vaizdų, didelėm raudonom raidėm buvo užrašyta „ORBAN, ARE YOU SURE?“ Salė tarsi sprogo. Dalis iš karto pradėjo ploti, dalis lyg apiplikyti bėgo iš salės, kiti liko sėdėti iki galo, buvo tokių, kurie išeidinėjo ir vėl ateidinėjo.

Teatras yra mūsų kovos frontas ir jis gali būti labai veiksmingas.

Kai kurios kompanijos tiesiog skilo pusiau – tarkime, vyras liko salėje, o su juo atėjusi moteris išėjo.

Performansas tęsėsi virš 10 minučių. Vėliau aktoriai atsikėlė ir nenusilenkę išėjo. Dabar Vengrijoje socialiniuose tinkluose – tikras sprogimas, nes labai daug kas filmavo ir šiandien ryte pasidalino vaizdais su aprašymu, kuriais toliau dalijamasi. Teatras yra mūsų kovos frontas ir jis gali būti labai veiksmingas.

Šiandien tęsime akcijas. Vėl įvyks performansas, staigmenų bus ir preskonferencijoje“, – rašo režisierius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas