Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

OKT pristatė „socialinės atskirties barjerus griausiantį“ sezoną

OKT/Vilniaus miesto teatras 22–jame sezone žiūrovams ruošiasi pristatyti net 12 premjerų. Tarp kūrėjų yra ir teatro aktoriai, meno vadovas Oskaras Koršunovas, ir ką tik režisūros studijas baigę jo studentai.
OKT/Vilniaus miesto teatro naujojo sezono pristatymo spaudos konferencija
OKT/Vilniaus miesto teatro naujojo sezono pristatymo spaudos konferencija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kitas, svetimas, kitoks

OKT naujojo sezono epicentre yra žmonės, esantys už socialinės atskirties barjerų ir šiuos barjerus bandysiantys griauti spektakliai.

„Šį sezoną mes turėsime net 12 premjerų – rimtų, įdomių, intriguojančių ir aktualių. Kiekvienas spektaklis turės atskiras potemes, bet visas jas jungs bendra tema. Galbūt šiame sezone būsime net savotiški rekordininkai, kadangi kiti, dideli, valstybiniai teatrai išleidžia dvigubai mažiau premjerų“, – iš Ispanijos vaizdo skambučiu prie spaudos konferencijos prisijungęs pasakojo OKT meno vadovas Oskaras Koršunovas.

O.Koršunovas tikisi, kad šį sezoną su žiūrovais pavyks bendrauti gyvai ir taip atskleisti visą sezoną jungiančią temą: „Mūsų teatras yra atviras visiems žmonėms, idėjoms, jis yra demokratiškas. Pagrindinė tema – kitas, svetimas, kitoks asmuo. Mes sąmoningai nekonceptualizavome šios temos, bet kai pamatėme visas premjeras, supratome, kad jos visos susijungia“.

OKT literatūros konsultantas, filosofas Kasparas Pocius teigia, kad šiandieną naujojo sezono spektakliai bus itin aktualūs: „Įvairios problemos, kurias pristato spektakliai, ateina ir į mūsų realybę, tarsi pradeda belstis į mūsų duris. Menas tampa ne tik žinių šaltiniu, bet ir viso to, kas vyksta tikrovėje, pranašyste“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./OKT/Vilniaus miesto teatro naujojo sezono pristatymo spaudos konferencija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./OKT/Vilniaus miesto teatro naujojo sezono pristatymo spaudos konferencija

Artimiausios premjeros

Besibaigiant karantinui buvo išleistas aktorės Editos Užaitės monospektaklis „Nuoga“ pagal Milos Fakhurdinovos pjesę, režisuotas baltarusių opozicijos režisieriaus Aleksandro Marčenko. Premjeriniai rodymai vyks rugsėjo 13, 15 dienomis.

Rugsėjo 16–17 dienomis režisierė Kamilė Gudmonaitė pristatys „Šventę“ – spektaklį apie negalią turinčius asmenis ir jų atskirtį. Kūrėjų nuomone neįgalumas yra vis dar opi tema, kurios visuomenė stengiasi vengti.

„Mes iš naujo turime permąstyti kito ir kitokio asmens egzistavimą ir skirtingumo pergalę prieš normalumą. Nors spektaklyje vaidina neįgalieji, kūrybos procese negalią jau seniai pamiršau ir nebenoriu sakyti, kad šis spektaklis yra apie neįgalumą ar kad jame vaidina patys neįgalieji. Tai spektaklis apie egzistencijos, kuri pasireiškia įvairiausiais skirtingumais, šventimą“, – pasakojo spektaklio režisierė K.Gudmonaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kamilė Gudmonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kamilė Gudmonaitė

Netrukus po pastarosios premjeros, rugsėjo 20–21 dienomis savo režisuotą spektaklį „Detoksikacija“ pristatys aktorius Darius Gumauskas. Spektaklyje bus gilinamasi į tuos asmenis, kurie augo priklausomybių turinčiose, nedarniose šeimose. Tai dramaturgės Birutės Kapustinskaitės originalus ir iš pačių spektaklio kūrėjų pasakojimų sukurtas kūrinys, paremtas asmenine patirtimi.

Žiūrovai turės galimybę išvysti dar vieną OKT 22–ojo sezono premjerą – aktorės Neringos Bulotaitės monospektaklį „Kas nebijo Virdžinijos Vulf?“, kurį režisavo kompozitorius Antanas Jasenka.

Rugsėjo pabaigoje bus vaidinamas ir kelis metus kurtas O.Koršunovo režisuotas spektaklis „Otelas“, viešojoje erdvėje jau spėjęs sukelti įvairiausių diskusijų. Kiek vėliau bus statomas naujas režisieriaus spektaklis „Išdavystė“.

Taip pas savo premjerą „Laisvė“ pristatys ir daugiametis OKT aktorius Dainius Gavenonis. Spektaklis pasakos apie tvarkingą, ekologišką, struktūrizuotą visuomenę, kuri suteikia teisę nuspręsti kada, kokiu būdu jie nori nutraukti savo gyvenimą.

Scenos šviesą taip pat išvys kartu su Šiuolaikinės intelektualios klounados teatru ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Meno centru kuriamas spektaklis „Odisėja“, kurį režisuos Žilvinas Beniušis.

Darbus pristatys ir jaunosios kartos režisieriai

Spalio mėnesį įvyks režisieriaus Manto Jančiausko premjera „Portalas“. „Dramaturgine ašimi tampa paprasto žmogaus kelionė – jis visiškai normalus, sveikas, turintis šeimą ir draugus, tačiau palaipsniui prisijungia prie radikalios bendruomenės ir tampa „blogu“, – pasakojo režisierius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Jančiauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Jančiauskas

Žiūrovai turės galimybę išvysti ir jaunųjų O.Koršunovo mokinių darbus – Jokūbo Brazio „Čaiką“ pagal Antoną Čechovą, Aurimo Valkiūno „Pagalvinį“ pagal Martiną McDonaghą, Nauberto Jasinsko „Pelikaną“ pagal Augustą Strindbergą ir Eglės Kižaitės „Dramblį“ pagal Dovilės Zavedskaitės pjesę.

Savo spektaklį pristatys ir dar viena O.Koršunovo mokinė Laura Kutkaitė. Ji režisuos Saros Kane „Fedros meilę“ – graikų mito apie princą Hipolitą ir jo geidusią pamotę Fedrą parafrazę.

„Mano atspirties taškas buvo pačios S.Kane žodžiai – jog sukurti kažką gražaus apie neviltį yra pats puikiausias būdas šlovinti gyvenimą“, – pasakojo spektaklio režisierė.

L.Kutkaitė džiaugėsi, jog premjerą pristatys būtent OKT/Vilniaus miesto teatre:

„Man tai simboliškai svarbu, kadangi esu O.Koršunovo mokinė ir kuriu tam tikrą dialogą su savo mokytoju, kuris taip pat savotiškas S.Kane atstovas Lietuvoje“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Kutkaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Kutkaitė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas